0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Вибираємо колір і дизайн римських штор

Серед всіх сонцезахисних систем саме римські штори володіють особливим шармом і власним стилем, вони чудово підійдуть як для заміських будинків, так і в строгий інтер'єр офісу, а також для будь-якої кімнати в будинку. Особливо добре такі конструкції виглядають на французьких балконах, а також в залі і в спальні.

Велике розмаїття тканин дозволяє підібрати фактуру і колір під будь-який тип інтер'єру. Також тканини для римських штор відрізняються особливою практичністю і унікальним кольором, який не можна повторити на рулонних шторах.

Конструкція римських штор

Римські штори являють собою прямокутне полотно, яке у верхній частині фіксується на карнизі.

На полотні кріпляться спеціальні кільця, через які проходить стрічка, яка в свою чергу фіксується на карнизі. Управління шторою проводиться шляхом намотування стрічки за допомогою механізму управління внаслідок чого тканина піднімається вгору. Залежно від типу збірки штора може по-різному виглядати в момент підняття, або складки з'являються класично від низу до верху, або кожна складка пропорційно складається за аналогією з усіма іншими.

У конструкцію штор входять:

Полотно - прямокутна натуральна або синтетична тканина;

Лаштунки - Горизонтальні кишеньки всередині тканини, в яку протягується прути для додання шторі жорсткості і можливості збиратися в акуратні складки;

Прути - каркасні елементи, які надають тканині необхідну жорсткість і не дають шторі втратити форму.

Нижній утяжелитель - У нижній частині тканини вшивається спеціальний утяжелитель, який трохи тягне тканину вниз. Такий утяжелитель дозволяє рівно утримувати тканину і не дає їй бовтатися від поривів вітру.

Механізм підйому полотна - система кілець з виворітного боку штори за допомогою, яких тканина піднімається і опускається.

Типи римських штор

Залежно від обраного типу штори на ній по-різному формуються складки. Також звертайте уваги, що в залежності від зазначеного типу може бути різний пошиття штори який змінити вже не вдасться.

Розглянемо докладніше всі варіанти збірки для римських штор.

Класичні

Найпоширеніший варіант само собою називається класичним, він відрізняється наступними факторами:

  • при підйомі полотна в нижній частині утворюються рівні акуратні складки, які накладаються один на одного від низу до верху;
  • при закриванні вікна полотно повністю вирівнюється і не залишається додаткових складок;
  • за лаштунками встановлюються гнучкі стрижні, які формують складки;

Класичні штори займають мінімальну кількість місця і чудово виглядають в простих інтер'єрах, наприклад, добре підійдуть для дитячої або в кухні або ванній.

Безкаркасні

Безкаркасні римські штори відрізняються від класичних відсутністю горизонтальних стрижнів. Виходить, що в безкаркасних моделі складки провисають, так як в них відсутні ребра жорсткості. Такі штори створюють відчуття легкості і простоти, вони добре підійдуть для установки в зал або зону відпочинку.

Каскадні

У каскадних шторах тканину ніколи повністю не вирівнюється, навіть в максимально опущеному положенні штори створюють невеликі складки. Таким чином, вони займають трохи більше місця в порівнянні з класичним варіантом, але виглядають більш святковими і не стриманими. Рекомендується встановлювати каскадні римські штори у вітальні, вони створять незвичайний інтер'єр і завжди будуть радувати око.

Матеріали для римських штор

Розглянемо різні типи тканини, які можуть застосовуватися при виробництві римських штор, а також плюси і мінуси тих чи інших тканин.

Бавовна

Прекрасний натуральний матеріал, який пропускає світло, при всіх плюсах легко мнеться і втрачає форму. Бавовна зазвичай не застосовується в чистому вигляді, а поліпшується за допомогою синтетичних волокон.

Плюси: натуральний, низька вартість, яскраві кольори, м'якість.

Мінуси: легко мнеться, вигорає на сонці, дає усадку після прання.

Льон

Лляні штори найчастіше використовуються без застосування фарби в природних сірих або бежевих відтінках. Льон досить гладкий на дотик.

Плюси: не втрачає колір і не сідає після прання, натуральний, стійкий до зношування.

Мінуси: погано тримає форму, легко мнеться.

Синтетика

Застосовується повсюдно тому як на відміну від натуральних тканин сама по собі має широкий спектр можливостей які недоступні для натуральних тканин.

Плюси: не мнеться, може відрізнятися малюнками фактурою і кольором, дозволяє вибрати необхідний рівень світлопроникності, синтетика покривається пилевідштовхуючий просоченням, яка спрощує догляд за шторами, але в свою чергу синтетичні тканини протипоказано прати тому, як можна змити просочення і вона почне накопичувати пил, як і аналогічні натуральні тканини.

Мінуси: синтетика може деформуватися від тепла, але для деформації потрібно досить агресивний рівень нагріву, наприклад, на кухні біля плити, від сонячних променів такого ефекту немає.

Напівсинтетика

Створюється з суміші натуральних і синтетичних волокон, завдяки додаванню синтетики такі тканини мають безліч варіантів світлопроникності, а також безліч найменувань. Напівсинтетику важко відрізнити від повністю натуральних тканин, але завдяки волокнам синтетики вона має кращі характеристики в порівнянні з натуральними тканинами.

Плюси: мнуться менше натуральної тканини, не сідають при пранні.

Мінуси: тканина може електризуватися через наявність натуральних волокон, з'являються катишки.

Варіанти кріплення римської штори

Римська штора встановлюється за допомогою кронштейнів, які кріпляться на вертикальну або горизонтальну площину. Після того як кронштейни закріплені на них фіксується карниз в зборі і штора готова до роботи. Слід пам'ятати, що монтаж штори безпосередньо залежить від проведених замірів та встановити штору інакше буде проблематично. Розглянемо доступні варіанти кріплення:

  • На стіну закриваючи віконний проріз цілком;
  • При наявності декількох невеликих стулок можна закрити їх все однією шторою;
  • Якщо вікно з великими стулками, то на кожну з них встановлюється окрема штора;
  • Усередині віконного отвору, часто від верхнього укосу до підвіконня;

На полоток, якщо необхідно закрити простінок і штору можна опустити до підвіконня. Також при установці на стелі легко регулюється бічний зазор шляхом збільшення відстані від віконного отвору до штори.

Важливо пам'ятати, тканину римських штор ніколи не ховається повністю в карнизі і залишається в розмірі однієї цілої складки. При установці таких штор всередині отвору ця складка може заважати відкриванню стулок.

Як підібрати колір для римської штори

В основному тон штори підбирається під колір шпалер, це правило стосується і римських штор. Варто враховувати, що штора також є декоративний елемент, який впливає на весь інтер'єр, тому при оформленні кімнати не варто брати занадто яскраві штори інакше вони заберуть на себе всю увагу, з іншого боку, якщо інтер'єр здається, вам занадто простим його можна урізноманітнити, додавши контрастних відтінків.

Базові кольори при виборі римських штор відноситься до пастельній палітрі:

  • білий;
  • бежевий;
  • світло сірий;
  • пісочний.

Римські штори застосовуються в інтер'єрах вітальні або спальні, а також чудово підійдуть на кухню або для балкона. Іноді короткі невеликі штори на окремих стулках теж виглядають досить привабливо і будь-який з цих варіантів можна реалізувати за допомогою римської штори.

Дизайнери часто використовують поєднання декількох сонцезахисних систем для досягнення більшої функціональності, а також різноманітності інтер'єрів. Так, наприклад, римська штора відмінно підійде до гардин і буде швидше доповненням, ніж зайвим предметом інтер'єру. Також гарне поєднання можна домогтися за портьєрами або доповнюючи римську штору ламбрекенами.