0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Способи догляду за вертикальними жалюзі. Прати чи ні?

Вертикальні тканинні жалюзі є чудовою альтернативою традиційним портьєрам не тільки в офісах і кабінетах, а й у квартирах. Суть в тому що за допомогою вертикальних тканинних жалюзі легко регулювати освітлення, а при виборі тканини з малюнком жалюзі виглядають так само затишно як класичні фіранки з тканини.

Завдяки великій кількості колірних відтінків вертикальні жалюзі дозволяють легко підібрати потрібну тканину під колір шпалер або інтер'єру. Багато хто не знає як правильно доглядати за вертикальними жалюзі з цього віддають перевагу звичайним шторам, але насправді в цьому немає нічого складного. У цій статті ми розберемо як прати вертикальні жалюзі в пральній машині або в ручну?

Поради по повсякденному догляду для тканинних жалюзі

Перш ніж зайнятися пранням вертикальних жалюзі в домашніх умовах ознайомтеся із загальними рекомендаціями, вони допоможуть уникнути пошкодження тканини і залишити привабливий вигляд жалюзі якомога довше:

  • Ламелі в вертикальних жалюзі обробляються пилевідштовхуючий антистатической просоченням завдяки чому тканина не накопичує пил і не вимагає частого прання. Але з іншого боку якщо випрати ламелі, тобто шанс змити просочення і пил буде осідати на жалюзі сильніше ніж до цього, з цього якщо штори можна почистити без прання краще уникнути цього.
  • Велика частина тканин для вертикальних жалюзі виготовляється з 100% поліестеру і погано переносять високі температури і сильнодіючі засоби для чищення. При пранні таких тканин використовується щадний мильний розчин і переважно ручне прання. Тканина з поліестеру досить щільна і легко зберігає форму, тому якщо на ламелях з'являться помітні вигини в процесі прання, позбавиться від них не вийде.

Для того щоб жалюзі залишалися чистими досить періодично пилососити поверхню ламелей або протирати їх вологою губкою без натиску щоб зібрати пил з поверхні. Всередину тканин пил не потрапляє, тому відмочувати або сильно терти ламелі не потрібно.

Як зняти вертикальні жалюзі перед пранням?

Для демонтажу ламелей потрібно зробити кілька кроків:

  1. Використовуючи ланцюжок управління, поверніть жалюзі у відкрите положення.
  2. Від'єднайте нижній ланцюжок від ламелей з обох сторін.
  3. Витягніть обважнювачі з ламелей, вони не знадобляться до зворотного збирання.
  4. Тепер належить дістати ламелі з бігунків, для цього візьміться за верхню частину ламелі (там де знаходяться пластикові плечики) і трохи відігнувши в сторону дістаньте ламель з бігунка. Ламелі замикаються всередині бігунків, тому дістати їх буде трохи складніше, ніж встановити назад.

Зверніть увагу: при демонтажі ламелей карниз залишається на місці і не знімається. По завершенню процесу прання потрібно встановити ламелі повторюючи дії у зворотній послідовності. Так само постарайтеся не пошкодити пластикові вішалки (плечики) на яких кріпляться ламелі, тому як вони вшиті в тканину і для заміни такої деталі доведеться замовляти нові ламелі окремо.

Як випрати вертикальні жалюзі в машинці автоматі?

Перед пранням переконайтеся що Ваші жалюзі складаються з синтетики (поліестеру), таким ламелям прати у пральній машині принесе найменше шкоди. Натуральні матеріали швидше псуються з цього їх краще прати тільки вручну.

Після знаходження в машинці натуральні тканини сідають або розтягуються, після чого повернути їм привабливий зовнішній вигляд вже неможливо.

Для прання вертикальних жалюзі в пральній машині виконайте наступні дії:

  1. Зніміть полотна з карниза і скрутіть їх в невеликі рулончики по 3-5 штук. Зафіксуйте тканини щоб вони не розкрутилися в процесі прання (наприклад гумками), складіть отримані рулончики в мішок для прання (можна використовувати не тільки мішок для прання, але бажано помістити їх в закритий простір щоб ламелі не літали по барабану в процесі прання).
  2. Завантажте отриманий мішечок в барабан пральної машини. Якщо ви хочете використовувати миючі засоби застосовуйте гелі для делікатного прання в невеликій кількості. Пральний порошок краще не використовувати бо він залишає на тканині білі розводи.
  3. Вибираємо режим "ручне прання" без полоскання сушки і віджимання.
  4. По завершенню процесу прання ламелі слід розгорнути і прополоскати у воді кімнатної температури. Віджимати і викручувати тканину ні в якому разі не можна.
  5. Сушити ламелі необхідно в тіні акуратно підчепивши за верхню частину прищіпками, кращий варіант дати стекти зайвій воді і повісити їх назад на карниз.

Як прати вертикальні жалюзі вручну?

Ручне прання більш краща для вертикальних жалюзі тому як менше шансів пошкодити ламелі самостійно на відміну від автоматичної машинки.

Для ручного прання проведіть наступний порядок дій:

  1. Зніміть ламелі з карниза (аналогічним способом як описано раніше) і поверніть в нетугим рулони, потім помістіть рулони в ємність з теплою мильною водою. При замочуванні тканинні рулони повинні бути повністю покриті водою щоб уникнути розлучень.
  2. Через 30-40 хв. розгорніть рулони і подивіться відійшла від них пил і бруд. Для рулонів на яких залишилися плями повторіть процедуру замочування ще раз.
  3. Чисті ламелі необхідно обполоснути під прохолодною проточною водою (ні в якому разі не віджимати). Найзручніше скористатися шлангом або насадкою для душа.
  4. Сушаться ламелі так само як і після прання в автоматичній машинці, потрібно дати стекти воді і встановити ламелі назад на карниз. Поки тканина не просохне вікно має бути закрите щоб уникнути деформації ламелей.

Для усунення складних забруднень скористайтеся губкою, не використовуйте щітки і мочалки щоб не пошкодити пилевідштовхуючий просочення.

Як помити вертикальні жалюзі не знімаючи з карниза ламелі?

Як помити вертикальні жалюзіПомить вертикальні жалюзі можна не знімаючи ламелі і це найпростіший і безпечний спосіб прибрати забруднення без шкоди і деформації тканини. Та ж при такому способі найбільше шансів зберегти пиловідштовхуючими покриття щоб надалі тканини не збирали пил і довго залишалися чистими.

Для очищення тканини на карнизі проведіть наступні дії: не знімаючи з карниза ламелі?

  1. Перед тим як прати вертикальні жалюзі ретельно позбудьтеся від пилу на поверхні тканини за допомогою пилососа або м'якої щітки.
  2. Чисті тканини по всій довжині обробіть мильним розчином за допомогою м'якої губки або ганчірки. Особливо забруднені ділянки варто пройти кілька разів без натиску. Сильно терти ламелі не варто щоб не пошкодити тканину.
  3. Приберіть з ламелей залишки мильної рідини за допомогою губки з чистою водою.
  4. Після очистки не відкривайте вікна до повного висихання тканини щоб уникнути деформації.

Вертикальні жалюзі невибагливі в догляді. Досить періодично прибирати з них пил за допомогою пилососа і прання не буде потрібно. Якщо ж ви вирішили їх випрати, дотримуйтеся наших рекомендацій і тканину завжди залишатиметься свіжою і привабливою. Для тих кому надто клопітно займатися пранням вертикальних жалюзі в домашніх умовах завжди можна здати тканину в хімчистку і отримати готові чисті ламелі.