0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Штори день-ніч, особливості систем

Рулонні штори міцно зайняли своє місце серед сонцезахисних систем в сучасному інтер'єрі поступово витісняючи гардини і завіски. Тканинні ролети можуть, як виконувати функцію сонцезахисту не привертаючи до себе особливої уваги, так і стати родзинкою інтер'єру при виборі яскравих тканин. Але не так давно серед рулонних штор з'явилася нова система - день-ніч, такі штори повністю повторюють функціональність рулонних штор, а також мають додаткові можливості для регулювання сонцезахисту.

У чому відмінності день-ніч від рулонних штор

Принцип роботи класичних рулонних штор полягає в суцільному полотні, який намотується на спеціальний механізм за допомогою механізму ланцюжка управління. За допомогою ланцюжка тканину встановлюється на необхідній висоті і закриває віконний отвір від сонячних променів. У такій конструкції є кілька нюансів, якщо необхідно збільшити кількість світла, наприклад, у вечірній час, штору необхідно відкривати, а значить відкривати вікно для сторонніх поглядів.

День-ніч має кілька принципових відмінностей в порівнянні з рулонними шторами. В день-ніч тканину також намотується на спеціальний вал, але сама тканина розташована в два шари і складається їх тканинних темних смуг і прозорою тюлі, які чергуються. У такій компоновці штора дозволяє встановити положення день і ніч. У положенні день - смуги чергуються, пропускаючи велика кількість світла в приміщення, чергуються саме темні і світлі смуги, при цьому світлі смуги складаються з прозорою тюлі, а значить, пропускають світло, але закривають вікно від сторонніх поглядів. У положенні ніч темні тканинні смуги на двох шарах тканини йдуть одна за одною і повністю закривають світловий отвір тканиною, в такому положенні день-ніч нагадують рулонні штори, вони щільно перекривають потік сонячних променів. При цьому штору, як і рулонну можна повністю підняти, вгору звільнивши світловий отвір.

Виходить штори день-ніч поєднують в собі функції горизонтальних жалюзі і рулонних штор при цьому дозволяють підбирати неймовірні дизайнерські рішення завдяки нестандартному зовнішнім виглядом, а також великому вибору тканин.

Різновиди штор зебра

Штори день-ніч завжди виготовлені зі спеціальних смугастих тканин, але тканини відрізняються не тільки за кольором, але і фактурою, рівнем світлопроникності і функціональними особливостями.

Система день-ніч має конструкційні особливості в порівнянні з рулонними шторами тому як складається з двох шарів тканини, а значить, щоб повністю змотати штору на вал, потрібно намотати обидва шару, а значить в два рази більше тканини.

Системи для штор день-ніч умовно розділені на кілька типів.

  1. Відкритий - кожна штора монтується на окрему стулку.
  2. Закритий - Штори, як і в відкритому типі, монтуються на стулки, але карниз закритий алюмінієвим коробом і додатково комплектується алюмінієвими направляючими, які монтуються вертикально на штапики.
  3. Посилені системи для монтажу на стіну, стелю або габаритні панорамні вікна.

Всі види систем монтуються без особливих навичок і спеціального устаткування. Система поставляється в зібраному вигляді і для її фіксації досить закріпити карниз за допомогою чотирьох шурупів і цього буде достатньо. У разі закритих систем до короба приклеюються спеціальні напрямні, що також робиться без особливих зусиль. Установка систем день-ніч можлива в різних площинах, на стулку. На отвір, всередині отвору або на стелю. Системи для стін і стель найчастіше використовуються відкритого типу тому як їх легко розгорнути, і штора залишиться повністю функціональною.

Плюси і мінуси систем

Всупереч загальній думці, системи день-ніч не набагато дорожче рулонних штор, навіть з огляду на використання більшої кількості тканини такі системи досить бюджетні для застосування в будь-якому інтер'єрі. Вартість виробу розраховується з необхідного розміру конструкції, системи і тканини, тому якщо необхідно змінити вартість досить спробувати вибрати інші системи або тканини і ціна на штори день-ніч істотно зміниться.

Основною перевагою штор день-ніч є можливість збільшити освітлення в кімнаті, не піднімаючи штору повністю. Встановивши тканину в положення день, ви отримаєте максимальну кількість світла при цьому залишитеся закритими від сторонніх поглядів.

Догляд за шторами

Тканини день-ніч при виробництві покриваються спеціальними пиловідштовхуючими антистатичними просоченнями, тому не накопичують пил і легко чистяться. Для очищення системи досить струсити з неї пил або протерти тканину вологою губкою і цього буде достатньо. Всупереч загальній думці, хоча штори і тканинні, вони не терплять повноцінної прання, тканина легко мнеться і приходить в непридатність при інтенсивному пранню. При наявності серйозних забруднень штору можна протерти губкою змоченою в слабкому мильному розчині, після чого промити чистою водою. При використанні сильнодіючих засобів вони можуть пошкодити структуру тканини або фарбу на ній.

Перед тим як оформити замовлення на штори день-ніч слід визначити місце установки штор і провести завмер. Всі вироби виготовляються за індивідуальними розмірами, тому щоб штори ідеально підходили на ваші вікна потрібно попередньо замінити всі вікна. Так само як і штори, вікна виготовляються індивідуально щодо віконних прорізів, тому "звичайне" вікно в різних приміщеннях відрізняється за розмірами.

Штори день-ніч в інтер'єрі

Систем день-ніч представлено безліч і кожна з них має свої особливості щодо іншої. Відносно дизайну, штори день-ніч чудово виглядають як на маленьких вікнах, так і на фасадній склінні або безлічі окремих стулок. Один із прикладів є штори для балкона, часто кожна окрема стулка закривається власним виробом, що дозволяє регулювати світловий потік в залежності від часу доби і або повністю закритися від сонячного світла, або відкрити частину стулок, щоб отримати достатньо світла в денний час. Порада: не варто закривати балкон тканинами з високим рівнем затемнення або блекауту зі 100% затемненням. За балконом часто знаходиться кімната, яка вимагає велику кількість сонячного світла і якщо закрити балкон від сонця, то кімната буде перебувати в напівтемряві, саме тому ми рекомендуємо брати максимально світлі штори на балконні вікна, наприклад, білі тканини або світлі день-ніч що дозволяє відкрити всі штори в положення день і отримати достатнє освітлення, а в режимі ніч закритися від сторонніх очей за допомогою штор. Крім вибору систем, не соромтеся комбінувати різні кольори тканин на різних вікнах, при таких комбінаціях досягається унікальний ефект який внесе різноманітність в ваш інтер'єр і він не буде здаватися занадто суворим.

Матеріали для штор день-ніч

В якості основного матеріалу застосовується 100% поліестер, з нього виконані велика частина тканин. Такі полотна мають різним рівнем світлопроникності і дозволяють підібрати тканину від 30 до 60% затемнення. Найчастіше тканини навіть в повністю закритому положенні не мають повного затемнення, для цього застосовуються спеціальні серії блекаут.

Тканини блекаут також виконані з поліестеру, при цьому вони знаходяться на гумовій основі, а гума не пропускає сонячні промені, за рахунок чого досягається ефект 100% затемнення. Особливо добре тканини блекаут себе показують в дитячих кімнатах, де потрібно забезпечити дитині спокійний денний сон, або офісні приміщення з проекторами і навіть кінотеатри для забезпечення повного затемнення.

Також існують спеціальні серії з светоотражающим покриттям, вони пропускають світло, але відображають тепло, що істотно знижує нагрівання приміщення в літню пору року.

При установці штор день-ніч є кілька спірних рад, які часто рекомендуються, але не всі з них досить практичні, ми розглянемо декілька з них, щоб пояснити вам ситуацію і убезпечити від таких рішень.

  1. Кріплення штори - існують варіанти зі свердлінням і без, але в разі монтажу без свердління у вас буде два варіанти на вибір, спеціальні кліпси які чіпляються за откривную стулку і утримують систему - кліпса притискає прокладку гумку і не дає стулці щільно закритися, що в підсумку призводить до протягів, а також при замовленні двох штор відразу, наприклад, на глухе й откривное вікно, на откривном буде кліпса з зачепом, а на глухому немає можливості зачепитися тому, як стулка не відкривається і тому залишається або кріплення зі свердлінням, або кріплення на скотч. Розглянемо варіант кріплення на скотч - тут відразу є кілька небезпечних моментів, при відкриванні та закриванні штори, необхідно потягнути за ланцюговий механізм, який передає ваше зусилля на механізм і обертає вал з тканиною, але це зусилля також передається і на кронштейни. В результаті штора отримує навантаження у вигляді вага тканини + вага системи + зусилля для відкривання штори і все це тримається на клейкою стрічці. Також не варто забувати, що в літній час штора знаходиться під прямими сонячними променями і досить сильно нагрівається, а нагрітий клей втрачає свої кріпильні якості, тому в літній час штору можна випадково відірвати від вікна.

Підсумок - для безпечного кріплення слід використовувати тільки варіант зі свердлінням, адже будь-який інший спосіб буде або виділяти штору естетично, або недостатньо безпечний. Безсумнівно, всі варіанти мають місце бути і знаходять свого покупця, ми даємо рекомендації, а прийняття рішення завжди залишається за клієнтом.

Рекомендації по вибору штор в інтер'єрі

Ролети день-ніч чудово виглядають в будь-якому інтер'єрі, завдяки широкому асортименту тканин і систем. Ви завжди зможете підібрати систему, яка буде під колір вашої віконної рами, особливо широкий асортимент в закритих системах, доступна фурнітура в кольорі білий, коричневий, золотий дуб, горіх, махагон. Це популярні забарвлення для ламінування металопластикових вікон, відповідно фурнітура буде аналогічна за кольором з віконною рамою. Існують деякі упередження що рулонні штори і день-ніч це варіанти прикраси офісів а наприклад в приватний будинок вони не підійдуть з різницю стилів. Тут все залежить від інтер'єру приватного будинку і правильно підібраною тканини, в такій комбінації навіть класичний інтер'єр з переважанням дерева і квіткових мотивів можна урізноманітнити за допомогою штор з малюнками. Такі штори не будуть виділятися, і здаватися строгими завдяки тканинам з квітковими мотивами або фактурою.

Незважаючи на велику різноманітність класичних штор, багато хто воліє саме системи день-ніч або інші більш компактні види сонцезахисту, такі системи дозволяють залишити вільним підвіконня але при цьому на 100% виконують необхідні функції. а саме регулювання освітлення в приміщенні. Також системи день-ніч легко комбінуються з гардинами і іншими видами класичних штор, при цьому розширюється функціонал виробів, наприклад, гардини використовуються в денний час для часткового затемнення, а рулонні штори опускаються при необхідності 100% затемнити приміщення. Або використовувати в денний час штори день-ніч для комфортного освітлення, а гардини використовувати як елемент декору приміщення.

Популярні кольори штор день-ніч

Палітра рулонних штор день-ніч налічує безліч варіацій тканини, які відрізняються не тільки кольором, але і фактурою, а також малюнками. Малюнки можуть бути як з квітковими мотивами, так і з геометричними малюнками. Забарвлення обраної тканини залежить від кольору інтер'єру. Крім одноколірних варіантів добре виглядають поєднання різних кольорів, особливо якщо монтується відразу кілька виробів поруч, і вони доповнюють один одного, створюючи цікаві кольорові малюнки. У класичному стилі часто застосовуються штори день-ніч бежевого або пастельних тонів тому як це один з популярних варіантів забарвлення інтер'єру. Саме бежевий колір переважає в тканинах і його може бути від декількох відтінків, до цілої серії тільки в бежевих і пастельних кольорах. Таке рішення не тільки функціонально, але і досить обдумано, адже яскраві різнокольорові штори це досить сміливий вибір і вони припадають до смаку далеко не всім. Наприклад, яскраво червоні, помаранчеві або чорні штори в певних інтер'єрах з потрібними акцентами на меблях можуть стати ідеальним прикрасою, але часто вони занадто яскраві для спокійних тонів житлових квартир і занадто сильно відволікають увагу в офісних приміщеннях, саме тому яскраві кольори хоч і присутні для вибору, але застосовуються не так часто як більш спокійні їх варіанти.

Системи Standart що це і навіщо вони потрібні

Найчастіше штори день-ніч, як і рулонні системи, застосовуються для монтажу на окремі стулки тому як це компактне рішення, яке дозволяє точково регулювати освітлення в кімнаті, наприклад, одна стулка повністю закрита, а друга частково пропускає сонячне світло. Але бувають ситуації, коли без однієї великої штори просто не обійтися, наприклад, вікна в офісі або торговому центрі, штора для зонування простору або ж в кінотеатрі, не варто забувати про панорамному склінні яке може бути до 2х або 3х метрів в ширину або висоту . А отже чим більше виріб тим більше вага всієї конструкції, тому для габаритних штор застосовуються спеціальні системи Standart 25 або 35. Такі системи обладнані посиленими металевими кронштейнами і збільшеним валом, на який фіксується тканину. Системи стандарт дозволяють монтувати штори великих розмірів, а також витримують вагу будь-якої тканини представленої на нашому сайті, це особливо актуально для тканин серії screen, це особливий різновид тканини з обраним проникністю, дана тканина просвічується, якщо дивитися зсередини приміщення, але зовні нічого не видно, вона складається з поліестеру і ПВХ волокон за рахунок чого має велику вагу полотна, найчастіше такі тканини застосовуються на панорамних вікнах заправок і торгових центрів, а також в магазинах.

Для зонування простору карниз для штор монтується в стелі і при опусканні штори створює фальш стіну, яка дозволяє візуально розділити великий простір на кілька комфортних зон відпочинку.