0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Касетні рулонні штори, особливості та відмінності плоских та П-подібних систем

Касетні штори закривають склопакет без бічних зазорів, оскільки система обладнана напрямними, в яких розміщена тканина. Завдяки такій конструкції система з тканиною блекаут може створити повне 100% затемнення навіть у денний час доби. Існує кілька варіантів систем із своїми особливостями установки. При виборі штор слід вибирати який тип системи більше підійде для ваших цілей.

Особливості конструкції касетних штор

Короб - розміщений у верхній частині штори, у коробі знаходиться вал із тканиною та всі механізми системи.

Напрямні - із короба з двох сторін встановлюються алюмінієві напрямні. Вони може бути двох типів, плоскі чи П-образные залежно від типу системи. Напрямні встановлюються відповідно до короба і не взаємозамінні.

Управління - ланцюжкове, тканина рухається за допомогою ланцюга управління. Ланцюг проходить через механізм, що самофіксується, який утримує штору на потрібній висоті.

У касетних шторах приховані всі деталі механізмів, завдяки чому штора виглядає компактною та привабливою в інтер'єрі, а також не привертає зайвої уваги на вікні. Також завдяки напрямним штора завжди знаходиться у площині вікна і не бовтається, навіть при встановленні на відкриті стулки, які ставляться на провітрювання.

Касетні системи UNI та UNI-П

Закриті системи відрізняються між собою конструкційно, тому можуть по-різному встановлюватися і обладнані різними напрямними.

Розглянемо касетну штору UNI з плоскими напрямними. Дана система монтується виключно по замковій частині штапиків, не може встановлюватися на площину, тобто виключено монтаж на віконну раму або на стіну. У задній частині системи видно вал із тканиною, який не дозволяє притулити короб щільно до вікна. Для монтажу системи UNI глибина штапиків (відстань від краю до скла) повинна становити не менше 15мм, це необхідно для розміщення нижньої обтяжувальної планки між напрямними та склом. Якщо відстань буде меншою, то штора застрягатиме що негативно позначиться на працездатності системи. Напрямні в системі UNI застосовуються тільки плоскі, вони рівні і закривають світловий отвір від штапика у бік світлового отвору (скла), ніж утримують тканину.

Штора UNI-П - це досконала касетна система з ширшими можливостями монтажу. Завдяки деяким конструкційним доповненням, вона не обмежує варіанти монтажу. Така система монтується як на стіну, так і на віконну раму та на штапики. Також штора UNI-П обладнана П-подібними напрямними, які легко встановлюються на будь-яку поверхню. На відміну від плоских, П-подібним напрямним не потрібно штапик і скло для утримання тканини, що направляє сама утримує тканину без додаткових елементів вікна, тому легко монтується як на пластикові, так і на дерев'яні вікна і навіть на вікна з неглибокими штапиками.

Що спільного між касетними системами

Принцип дії – в обох системах основою є короб із тканиною. Механізми управління також аналогічні. У касетній системі механізм специфічний, оскільки розміщується всередині короба, він відрізняється від відкритих систем і не взаємозамінний. Також у касетних системах тканина закривається напрямними, що виконує роль механізму фіксації, а також прибирає бічні просвіти між віконною рамою та тканиною.

Завдяки величезній кількості візуальної схожості ці системи просто можна переплутати, але варто подивитися на напрямні і все стає зрозумілим.

Відмінності між системами

Система UNI компактніша, займає менше місця і візуально краще підходить для установки на пластикові вікна, але через обмеження по установці вона не завжди застосовна і замість неї вибір падає на UNI-П.

Різниця у відстані між склом та тканиною

Враховуючи, що UNI система ставиться в просторі між віконними штапиками залишається мінімум простору між тканиною і склом, через що вони можуть стикатися. Це може негативно позначатися в холодну пору року, якщо на вікні з'явиться конденсат і тканина намокатиме від нього, це зменшить термін служби штори, а також на тканині можуть з'явитися розлучення. Система UNI-П має перевагу в цьому плані, так як тканина знаходиться між напрямними і трохи винесена вперед, штора не торкається вікна, а значить тканина завжди на безпечній відстані від скла.

Також є невеликі відмінності в розташуванні нижнього обтяжувача. У системі UNI тканина опускається до нижнього штапика і далі рухатися не може, оскільки упирається в штапик. У свою чергу система UNI-П не обмежена штапиками і направляючі можна продовжити до краю стулки, що дозволяє опустити тканину навіть нижче штапиків, тим самим повністю перекриваючи світловий отвір як з боків, так і знизу. У такому варіанті виключені можливі проміжки між штапиками і тканиною.

Обмеження з відкриття стулки

При встановленні касетної системи завжди варто враховувати, що короб займає простір на вікні та зменшує кут відкриття стулки. Тобто при монтажі штори вікно може відкриватися менш ніж на 90 градусів при недостатній відстані від короба до укосів. Тут також є невелика відмінність, система UNI займає менший простір ніж UNI-П, тому не так сильно впливає на кут відкривання вікна.

Монтаж штори

Коротко опишемо варіанти монтажу штор касетного типу. Ми рекомендуємо встановлення виключно на шурупи без додаткових варіантів, таких як скотч або засувки. Скотч влітку нагрівається і втрачає свої властивості, а клямки не підходять для глухих стулок, на яких немає можливості зачепитися, тому бувають ситуації коли одна штора висить на клямках, а друга все одно прикручена шурупами і це виглядає безглуздо.

Інша справа - напрямні, вони відразу поставляються з монтажним скотчем на спіненій основі, який щільно фіксує вікна, що направляє по всій площині. Напрямні не є силовим елементом конструкції, вони не відчувають на собі навантажень, тому можуть клеїтися на скотч, але навіть у такому варіанті ми застосовуємо спеціальний скотч на спіненій основі, який міцно утримує напрямні на вікні. Перед тим як клеїти скотч необхідно знежирити поверхню штапиків, інакше напрямні можуть закріпитися недостатньо щільно.

Плюси рулонних штор касетного типу

Обмеження світлового потоку та можливість зручного регулювання;
Збільшений термін служби тканини та системи завдяки захисному коробу;
Безліч тканин на вибір, на касетні системи підходять всі тканини, які застосовуються в класичних рулонних шторах;
Компактність виробу та захист тканини від забруднень (коли тканина змотана в короб);
Візуальна привабливість виробу за рахунок прихованих механізмів керування.
Недоліки касетних штор

У системах касетного типу недоліків практично немає, вони сучасні, мають прекрасний зовнішній вигляд і за функціональністю не поступаються системам відкритого типу. Одним недоліком можна вважати обмеження щодо намотування тканини. Існують щільні тканини, які при намотуванні на вал істотно збільшують його діаметр, відповідно при монтажі системи на двері вся тканина може не змотатися в коробку, оскільки їй не вистачить місця. Для таких випадків застосовуються відкриті системи з високими шестернями або системи standart 25 і 35, залежно від необхідної ширини та висоти виробу.

Всі представлені системи на нашому сайті прораховуються з урахуванням максимальних параметрів намотування кожної тканини, якщо штора не зможе змотатися на вал, калькулятор попередить вас, що виріб таких розмірів замовити не можна, в такому випадку слід замінити систему на іншу або звернутися до менеджера за консультацією.