0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Шторы плиссе, різновиди систем і варіанти встановлення

Дизайн інтер'єру вже багато в чому залежить не тільки від меблів і шпалер але і від штор які можуть як акуратно вписатися в загальну картину так і яскраво виділятися на тлі інших предметів інтер'єру. Але іноді доводиться стикатися з неординарними рішеннями в дизайні вікон і світлових прорізів а закрити такі рішення стандартними шторами не представляється можливим. Давайте розглянемо трохи детальніше: штори і жалюзі найчастіше виконані у вигляді прямокутників і не мають на увазі установку під кутом, але що робити якщо вікна ромбовидної форми, яку частину вікна виконана в напіварки і являє собою далеко не прямокутну конструкцію? Тут нам на допомогу приходять штори плісе, вони завдяки особливостям тканини дозволяють встановлювати вироби на вікна нестандартної форми а також закривати більш складні геометричні фігури які прийшли в голову дизайнеру.

Зовні плісе ніж те нагадують горизонтальні жалюзі з за сегментовану будову, але на цьому збіги закінчуються. В іншому плісе це абсолютно унікальний виріб яке стоїть осібно від інших видів сонцезахисних систем тому як сильно відрізняється від них як зовні так і конструкцією.

Залежно від складності монтажу штори плісе діляться на кілька видів:

Натяжна система - Використовується для похилих вікон і може бути реалізована в двох варіантах кріплення, також при необхідності комплектується бічними напрямними щоб приховати просвіти з боків тканини.

  1. Нитки для натягу кріпляться на спеціальні кронштейни що дозволяє управляти верхньою і нижньою частиною профілю окремо. Це хорший варіант для установки в напів-підвальних приміщеннях щоб відкривати верхню частину штори для доступу світла і залишати нижню закритою.
  2. У другому варіанті верхній профіль жорстко кріпиться на віконну раму що дозволяє відкривати тільки нижню частину штори. Такий вараінт добре підходить для мансардних вікон коли найчастіше потрібна відкривати тільки нижню частину штори а верхня залишається нерухомою.

Свободновісящая система - жорстко фіксується у верхній частині а нижня залишається без фіксації. такий варіант добре підійде для глухих стулок які не передбачають відкривання і відповідно додаткова фіксація в нижній частині не потрібно.

Фіксована штора - підходить для вікон нестандартної форми, вона не має на увазі відкриття і наглухо закриває вікно. Такий варіант добре підійде для вікон в формі трапеції або трикутників.

Варіанти кріплення і управління

Штори плісе встановлюються не тільки на сучасні пластикові вікна але також і на дерев'яні або панорамні вікна, мансардні і цокольні. Управління виробом здійснюється декількома способами: мотузяне, ланцюговий або за допомогою повідця вручну.

Плісе день-ніч

Не плутати з рулонними шторами день-ніч це два різних види вироби як зовні так і функціонально.

Плісе день-ніч складається з двох типів тканини щільною і пропускає світло і має на увазі кілька варіантів управління системою. У плісе день-ніч є три елементи керування які відкриваються незалежно один від одного. наприклад у верхній частині вікна знаходиться щільна тканина а в нижній прозора, відповідно є три профілі фіксують ці тканини один знаходиться у верхній частині штори, другий в нижній і один по середині в якому закріплені одночасно обидві тканини. За допомогою верхнього профілю можна повністю опустити штору плісе в нижню частину вікна і відкрити світловий отвір. При використанні нижнього профілю штора повністю піднімається у верхню частину вікна і також відкриває світловий отвір. А за допомогою середнього профілю регулюється ступінь освітлення не відкриваючи світловий отвір, тобто або вікно повністю закривається щільною непроникною тканиною, або тканину частково просвічується, але при цьому світловий проріз залишається закритим від сторонніх очей.

Плісе для кухні

Кухня є специфічним розташуванням для всіх типів штор так як на ній частіше перепади температур і інші види забруднень на відміну від спальні або дитячої. Так як плісе робляться з декількох типів матеріалу наприклад папір або поліестер. У разі кухні варто звертати увагу саме на тканини з поліестеру з антибактеріальним просоченням, такі тканини менше схильні до вологи і забруднень а також пожежобезпечні. Кращий варіант плісе для кухні це натяжна на кожній стулці окремо. Таке рішення дозволяє легко керувати світловим потоком але також звільняє простір на підвіконні що для кухні тільки додатковий плюс. Для кухні краще використовувати плісе з горизонтальними складками, але не варто забувати що є варіант з вертикальними який також відмінно виглядає і не поступається по функціональності.

При наявності заскленої двері на лоджію або балкон можна закрити скління повністю або частково або ж якщо двері вже розбита на два світлових отвору можна закривати кожен окремо що в свою чергу спільно з вікном становитиме цільну композицію.

Плісе для вітальні

Плісе це новий тип сонцезахисних систем, частково він візуально схожий на жалюзі але складається з тканини з цього подібності на візуальної частини закінчуються. Вітальня повинна бути затишною і плісе прекрасно підходять для її оформлення. На відміну від жалюзі, тканини плісе пропускають сонячне світло як і рулонні штори що не створює ефекту сильного затемнення або решіток на вікнах. Розглянемо варіанти застосування плісе в вітальні. Плісе добре поєднуються з портьєрами і гардинами, в той час як гардини закривають весь проріз цілком плісе дозволяють регулювати світловий потік окремо на кожній стулці. Для вітальні варто вибрати плісе з управлінням з двох сторін щоб регулювати природне освітлення в різний час доби.

Для вітальні слід вибрати світлі однотонні штори без яскравих малюнків щоб не навантажувати інтер'єр безліччю насичених фарб. Само собою деякі стилі на увазі різнокольорові штори, але це швидше виняток ніж правило. Якщо вітальня або залу виконана в мінімалізмі штори можуть бути самостійною одиницею прикраси інтер'єру, але не варто забувати що вони не повинні стояти особняком а перегукуватися з іншими предметами інтер'єру.

Плісе для спальні

Основна вимога для фіранок в спальні це хороший захист від сонця і штори плісе відмінно виконують цю функцію. Розглянемо можливі варіанти. Спальня в приватному будинку може розташовуватися на мансарді так як це не найбільш відвідуване місце в будинку і має бути відокремлене від інших кімнат, в цьому є свої плюси але також і мінуси. Вікна на мансарді або перебувають під нахилом, або виконані в химерних (трикутних) формах, обидва варіанти ускладнюють установку стандартних рулонних штор або жалюзі бо такі вироби будуть провисати при розміщенні під великим кутом нахилу. Є звичайно варіант використовувати квадратні штори щоб закрити трикутні вікна але зсередини це буде виглядати не так добре як хотілося б. Тут нам на допомогу ідеально підходять штори плісе. Для вирішення питання з освітленням використовуються плісе з тканин зі 100% затемненням (блекаут), щоб вікна не залишалися як порожні прорізи можна додати додатково гардини і частково перекривати світловий отвір. Також можна обійтися за допомогою одного виробу у вигляді плісе день-ніч яке дозволяє або повністю закрити вікна від світла або використовувати другу більш прозору тканину з частковою світлопроникністю.

Плісе для балкона

Завдання штор на балконі - це закрити яскраве сонце але не дуже сильно, так як балкон є великим джерелом світла при його затемненні стає набагато темніше в кімнатах з якими він з'єднаний. З цього для балконів рекомендується кілька простих варіантів:

Плісе з металізованим покриттям із зовнішнього боку, це тканина з светоотражающим ефектом яка прекрасно себе проявляє при установці на сонячній стороні будинку але в той же час використовувати її в тіні не варто так як вона навпаки затемнить і так слабо освітлену кімнату.
Полу-прозора тканина яка не затримує світло але утримує тепло від сонячних променів. Відмінне рішення для балконів які більшу частину часу перебувають в тіні, такі штори закриють балкон він сторонніх очей але при цьому пропустять максимум сонячного світла в кімнату.
Встановлювати плісе на балконі найкраще на кожну стулку окремо, це заощадить простір, а також дозволяє регулювати кількість світла за допомогою декількох штор відкритих на різному рівні.

Також плісе мають унікальну можливість відкриватися з двох сторін що дозволяє відкрити вікно у верхній частині і залишити закритою нижню, в такому вигляді балкон залишиться закритим від сторонніх очей але буде пропускати максимум сонячного світла через відкриті ділянки вікон.