0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Штори пліссе, що це і які бувають види пліссе. Особливості тканин та систем

Штори пліссе це сучасна та відносно незвичайна сонцезахисна система в порівнянні з рулонними шторами та гардинами. Принцип роботи штор-плісе кардинально відрізняється, тому викликає змішані почуття при виборі. Насправді якщо потрібно завісити класичні прямокутні вікна, то вибір досить великий є варіанти рулонних штор і жалюзі, різні види установки і безліч тканин, але якщо вікна будь-якої іншої форми, з'являються багато питань як їх краще закрити. І якщо з вулиці всі штори виглядають добре, то закриваючи, наприклад, трикутні або трапецієподібні вікна рулонними шторами, ці вікна перетворюються на звичайні прямокутники і втрачають свій незвичайний зовнішній вигляд. Саме в такому випадку пліссе стає одним із найкращих варіантів. Системи пліссе можуть легко закрити вікна нестандартної форми, включаючи трикутні, трапецієподібні або арочні конструкції, при цьому залишаючись повністю функціональними з можливістю легко регулювати рівень освітлення.

Принцип роботи пліссе

Штори пліссе мають великий спектр доступних систем і варіантів складання. У деяких варіантах використовується одна або дві тканини та кілька профілів для кріплення, в інших спеціальні дуги, які дозволяють зібрати арочні вироби.

Основою пліссе, як і в будь-яких шторах, є сама тканина, її існує безліч як стандартних, так і функціональних варіантів для спеціальних функцій. Тканина розміщена між двома алюмінієвими профілями, що дозволяють зафіксувати виріб. Пліссована тканина нагадує гармошку, завдяки чому добре тримає форму, а профілі створюють необхідну жорсткість для фіксації тканини.

Завдяки таким особливостям штори пліссе легко встановлюються не тільки з горизонтальними, але і з вертикальними смугами і відкривається відповідно, або вертикально або горизонтально вбік.

Як правильно вибрати матеріал для штор пліссе

При виготовленні штор-плісе застосовуються різні тканини з різним рівнем щільності і як наслідок з різним рівнем світлопроникності від 30% затемнення до 100%. Тому при виборі слід звертати увагу на природне освітлення та робити вибір, не лише з огляду на колір та фактуру тканини, але також і її рівень проникності. Для вікон на сонячній стороні або на мансарді де сонце світить протягом усього дня, оптимально використовувати системи день-ніч у яких застосовується комбінація двох тканин, наприклад, 100% затемнення та класичний варіант з 30-40% затемнення. У такому разі у вас завжди буде можливість відрегулювати рівень освітлення в будь-яку пору року, будь то спекотне літнє сонце або слабке зимове освітлення. Також при використанні плісе день-ніч вам не потрібно відкривати світловий отвір, повністю залишаючи його закритим від сторонніх поглядів.

Основна частина тканин плісе виконана зі 100% поліестеру, це синтетичний матеріал, який спеціально виготовляється для застосування в шторах рулонного типу та плісе, тому виробник заздалегідь може забезпечити тканину необхідними характеристиками, бо знає умови застосування штор. Наприклад, тканини з поліестеру мають хорошу стійкість до вигоряння, а також покриваються спеціальними пилевідштовхувальними складами, які дозволяють зберегти її зовнішній вигляд і полегшити догляд за шторами в майбутньому.

Завдяки особливостям тканини штори пліссе можуть відкриватися в різних напрямках, наприклад, вікна перших поверхів, де часто проблема з сторонніми поглядами з вулиці вирішується досить просто, штора відкривається у верхній частині вікна зверху-вниз при цьому нижня частина залишається закритою, таким чином ви отримуєте достатню кількість світла, залишаючи у своїй повну приватність.

Тканини пліссе також бувають спеціальної "стільникової" конструкції, при цьому використовується подвійна тканина, яка при погляді збоку нагадує стільники, вона розкладається у вигляді гармошки, але через свої особливості створює всередині тканини невеликі відсіки з повітрям, які запобігають нагріванню приміщення. Завдяки таким тканинам у літню пору навіть на сонячній стороні приміщення не нагрівається.

Установка та варіанти систем

Перед тим як розумітися на варіантах установки пліссе, уточнимо важливий момент. Усі системи плісе фіксуються за допомогою спеціальних Г-подібних кронштейнів, вони можуть бути з магнітами або без, але принцип фіксації завжди схожий. Кронштейни встановлюються на віконній рамі за допомогою шурупів і фіксують алюмінієвий профіль, тому місцезнаходження кронштейнів найчастіше за профілем. За аналогічним принципом встановлюються горизонтальні жалюзі, що також кріпляться на спеціальних кронштейнах.

Тепер, коли ми уточнили, як саме монтується система, розберемо один із плюсів штор-плісе, а саме відсутність бічних кронштейнів як у рулонних шторах. Тобто пліссе не володіє додатковими елементами конструкції, що випирають, які виходять за краї тканини. Для прикладу в рулонних шторах для фіксації системи застосовуються бічні кронштейни, які збільшують габарити карніза і можуть зменшувати кут відкривання стулок, а у випадку з пліссе таких проблем не виникає.

Монтаж плісе досить простий і залежить від варіанта вибраної системи. Розглянемо можливі варіанти та плюси кожної з них:

  1. Вільно висять - один з найпростіших варіантів монтажу, верхній профіль фіксується за допомогою кронштейнів, а нижня частина залишається вільною. Цей варіант установки добре підходить для глухих стулок або для установки на отвір, в цьому випадку не потрібна додаткова фіксація, достатньо лише закрити світловий отвір.
  2. Натяжні – у системі встановлюється спеціальна струна, яка проходить усередині тканини від верхніх кронштейнів до нижніх. При цьому сама система та тканина добре фіксується. Такі системи відмінно підійдуть для поворотно-відкидних стулок або на мансардні вікна. Тканина не провисає завдяки струнам та власній жорсткості, тому можна не турбуватися, що при відкриванні стулки штора бовтатиметься від вітру.
  3. Повна фіксація - крізь пліссе проходить спеціальна система струна на кронштейнах встановлюються магніти. При повній фіксації виріб може повністю перебувати на струнах без додаткових кріплень. Що дозволяє відкривати як верхню, і нижню частину штори одночасно. Такі системи дуже зручні при встановленні на великих вікнах від стелі до підлоги. При цьому вікно можна відкрити як зверху, так і знизу, залишивши штору по центру вікна. За допомогою таких систем дуже зручно регулювати рівень освітлення у кімнаті, а також створювати на вікнах незвичайні комбінації відкритих та закритих штор.
  4. Вертикальне розташування - профіль для кріплення плісе розташовується на вікні вертикально, завдяки чому складки тканини також будуть у вертикальному положенні. Такі системи відкриваються не зверху-вниз, а збоку, тобто зліва-направо чи навпаки. Даний вид систем чудово підходить для установки на двері або великі отвори. Крім того зовнішній вигляд таких штор досить незвичайний, що створює унікальний дизайн інтер'єру в приміщенні і приваблює погляди.
  5. Стаціонарні системи – монтуються на вікна, які не планується відкривати. Наприклад, для прикраси, або як доповнення до інших видів систем. Плісе при цьому щільно фіксується як зверху, так і знизу і не має на увазі можливість відкрити вікно. Даний вид монтажу успішно застосовується на балконних фрамугах, у верхній частині балкона знаходяться невеликі вікна, вони досить високо і невеликого розміру, тому відкривати їх не дуже зручно і не доцільно, в такому разі встановлюється стаціонарна система на додаток до звичайних пліс на стулках. При цьому весь балкон виглядає цілісно та стильно.
  6. День-ніч - плісе з використанням двох видів тканини на одному виробі. Найчастіше в такому варіанті застосовується стандартна тканина в комплекті з блекаут, завдяки чому виріб має великий функціонал. Тканини розділені між собою додатковим алюмінієвим профілем, який знаходиться по центру виробу і може переміщатися повністю вгору, так і вниз закриваючи вікно однієї з вибраних тканин. При цьому штору можна підняти, як і будь-який інший виріб, відкриваючи вікно повністю.

Комбінація тканин дозволяє закритися від сторонніх поглядів, але залишити денне світло за допомогою прозорих тканин і використовуючи тканини блекаут можна досягти ефекту 100% затемнення або позбутися силуетів на вікнах у вечірній час коли світло горить всередині приміщення.

Штори пліссе на мансардні вікна

Плісована тканина має особливі властивості, завдяки наявності складок вона має поперечну жорсткість сама по собі, без використання додатково прутів як у римській шторі та інших хитрощів.

Тому, якщо краї тканини зафіксовані ліскою, вона не провисає і тримає форму в будь-якому положенні. Це дозволяє встановити штори на мансардні вікна, які знаходяться під нахилом, і тканина не буде провисати. Також завдяки можливості закривати вікна нестандартної форми штори плісе дозволяють закрити всю мансарду, за допомогою одного типу тканини тим самим зберігаючи цілісний дизайн приміщення. Виходячи з практики, прямокутні вікна закрити досить просто, а от якщо вони встановлені поряд з трикутними або трапецієподібними конструкціями - пліссе є ідеальним рішенням, щоб закрити відразу всі віконні отвори однаковими виробами.

Не варто забувати про скляні дахи, тут важливі не тільки можливість похилого монтажу, але й можливості фіксації виробів, де кожен сантиметр корисного простору має бути використаний правильно.

Говорячи про міцність і якість виробів можна також згадати авто будинку, вони завжди в русі і для таких будинків потрібні якісні штори, які не вимогливі догляду і можуть спокійно пережити постійні переїзди. У них найчастіше застосовуються саме штори пліссе завдяки жорсткості тканини та мінімальним вимогам до догляду, навіть при виникненні забруднень штору досить протерти вологою губкою і вона набуває первозданного вигляду.

Варіанти кріплення пліссе

Кріплення на стіну (на раму) - штора фіксується на стіну, закриваючи віконний отвір повністю разом з усіма стулками, або на віконну раму. Таким чином, з'являється проста можливість закривати весь світловий отвір за допомогою одного виробу. Крім того, великі штори на весь отвір це гарне рішення в сучасному дизайні інтер'єрів.

Кріплення на стулку – при цьому кожна штора встановлюється на окремій стулці. Такий варіант дозволяє точково змінювати рівень освітлення, відкриваючи ті чи інші стулки. Також за великої кількості тканин можна використовувати цікаві комбінації, комбінуючи штори різного кольору між собою.

Підсумок

Штори плісе - це універсальні вироби, які надають широкий спектр варіантів дизайну, починаючи від різноманітності при виборі тканини і закінчуючи варіантами складання систем та їх встановлення. Крім класичних прямокутних вікон, дозволяють також закривати віконні отвори нестандартної форми від трикутних і трапецієподібних до арок і напіварок. Крім технічних переваг, штори повністю виконують необхідні функції по сонцезахисту, а також зручне регулювання освітлення будь-якої кімнати.

Плісе добре підійдуть як в офіси у вигляді альтернативи звичайним алюмінієвим жалюзі та шторам, а також для облаштування домашнього інтер'єру прикрашаючи цим віконні отвори за допомогою незвичайних тканин.