0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Штори день-ніч переваги та особливості штор

Вікна не прикриті шторами створюють ефект відкритого простору і якщо в деяких випадках це плюс, то в домашній обстановці найчастіше мінус, який приховує затишність приміщення. Також завдяки шторам зберігається приватність, що особливо важливо на перших поверхах або в приватному будинку, де перехожі з вулиці можуть заглянути у вікна, також важливо враховувати, що основна функція штор – захист від сонця та декорування інтер'єру приміщення.

Класичні штори часто не вписуються в сучасний інтер'єр, так як він виконаний в стилі лофт або мінімалізм, тому сучасні штори повинні поєднувати в собі всі плюси функціоналу, а також мати компактність і не перевантажувати сучасний інтер'єр. Щоб не перетворювати кімнату на нудний офіс слід відходити від вибору класичних вертикальних або горизонтальних жалюзі, а вибирати свіжіші рішення, які більше підійдуть для домашнього інтер'єру. З цим чудово справляються штори день-ніч, вони поєднують у собі всі плюси жалюзі, а також завдяки великому вибору тканин дозволяють декорувати навіть нестандартні вікна.

Переваги жалюзі день-ніч

Зовнішній вигляд, який ідеально підходить для житлових приміщень та надає необхідний затишок.
Просте регулювання ступеня освітлення в кімнаті, виграє у аналогів за функціональністю.
Легкий монтаж без додаткових фахівців.
Тривалий термін служби, оскільки у системі немає складних елементів, які можуть вийти з ладу.
Простота в управлінні, механізм, що самофіксується, керується одним ланцюжком.
Тканини з поліестеру покриті спеціальними складами із захистом від вигоряння, що збільшує термін служби.
Підходять для всіх типів монтажу, на стулку, на отвір та у отвір.
Простота у догляді тканину не потрібно прати, достатньо протерти вологою губкою.
Можливість встановлення у комбінації з класичними шторами для декору та доповнення функціональності.

Для виробництва штор день-ніч застосовуються тканини зі 100% поліестеру зі спеціальними просоченнями, завдяки яким тканини не вигоряють на сонці, а також не накопичують пил. Це спрощує догляд за шторою, але у свою чергу заборонено прати такі тканини, а також мити з використанням сильнодіючих засобів для чищення, тому що вони можуть пошкодити просочення і тканина почне активніше накопичувати пил.

Принцип дії штор день-ніч

У разі відкритої системи смугаста тканина з одного боку закріплена в спеціальному алюмінієвому профілі, а з іншого намотується на карниз, завдяки такій конструкції штора складається з двох паралельних шарів, які розташовані навпроти одного. Дана конструкція дозволяє регулювати потік світла за допомогою суміщення смуг. Тканина складається з прозорих і щільних смуг, що дозволяє встановити штору в положення "день", коли смуги чергуються і штора пропускає 50% світла, а також "ніч", коли вікно повністю закрите темними смугами. Із-за наявності смугастої тканини дані штори також називають - зебра.

Різновиди штор зебра

Існує кілька видів систем для штор зебра, а саме відкритий та закритий тип конструкції.

Закритий тип – основні відмінності конструкції – це алюмінієвий короб із спеціальними кронштейнами, а також наявність напрямних, які йдуть у комплекті. За рахунок наявності напрямних штора не має бічних просвітів, що дозволяє досягти ефекту повного затемнення при використанні тканин blackout не втрачаючи можливості поставити положення "день" і повністю не відкриваючи вікно отримати сонячне світло в кімнаті.

Алюмінієвий короб у свою чергу захищає тканину та механізми від пошкоджень, що особливо актуально для кухні або дитячої де штора може бути забруднена або зламана.

Завдяки компактності системи тканина не бовтається і завжди знаходиться біля склопакета, навіть якщо вікна відчинені і стоять на провітрюванні напрямні утримують тканину і не дають їй бовтатися. Також при установці штор на стулки, у вас залишається вільним підвіконня, що особливо важливо на кухні та на балконі де місця часто не вистачає.

Відкрита система

У відкритій системі застосовуються спеціальні кронштейни та вал із тканиною, а також профіль для фіксації тканини.

При цьому вся конструкція не прикрита алюмінієвим коробом і неозброєним поглядом. Найчастіше відкрита система підходить для установки на всі типи вікон, а також є варіанти відкритих систем стандарт 25 і 35 з валом більшого діаметру і посиленими кронштейнами, що дозволяє встановити штори навіть шириною 2 і більше метрів на віконний отвір або на стелю.

Як відкрита, і закрита системи працюють застосуванням ланцюгового механізму, який автоматично фіксує штору на потрібній висоті. Також у комплекті до системи поставляється фіксатор ланцюга керування, який утримує ланцюжок на вікні і не дає йому бовтатися під час відкривання стулки.

Рекомендації при виборі штор день-ніч
Перед встановленням визначтеся з варіантом монтажу та типом системи. Якщо установка планується на стулку, то можна застосовувати як відкриту, так і закриту систему, якщо ж монтаж планується на стелю, слід скористатися відкритою системою, так як закрита більше підходить для установки на стулку або на проріз через наявність напрямних. Також зверніть увагу на кут відкривання вікна, якщо стулка знаходиться поруч із укосами і упирається в них, встановлення карниза може трохи зменшити кут відкривання.

Якщо штора встановлюється на проріз, вона не повинна опускатися надто низько, щоб не зачіпати опалювальні прилади.

Зважайте на зовнішній вигляд приміщення при виборі тканини та системи. Будь-яка обрана система добре виглядатиме на пластикових вікнах, оскільки вони спеціально призначені для встановлення на стулки. Всі системи мають кілька кольорів фурнітури для монтажу на вікна різних кольорів, наприклад: білий, коричневий, золотий дуб, горіх та махагон. У разі замовлення системи закритого типу направляючі також будуть кольором короба, щоб візуально система не виділялася на вікні. При виборі тканини можна легко розрахувати бюджет виробу за допомогою калькулятора на сайті, слід вказати розміри штори і спробувати вибрати різні тканини, ціна зміниться в залежності від обраної тканини і ви відразу зможете визначитися з ціновою політикою. Всі ціни та наявність тканини на сайті актуальні. Не варто забувати, що правильно підібрані тканини можуть як розширити інтер'єр, так і надати яскравих фарб, але варто враховувати поточний стиль приміщення, щоб не перевантажити його безліччю різнопланових відтінків.
Якщо ви підбираєте штору на велике вікно або на проріз, відразу варто зробити вибір із системи Standart, в ній металеві кронштейни та посилений вал який дозволяє витримувати великі обсяги тканини. Також для зручності сайт сам обмежує можливість замовлення системи, яка не підходить за максимальними вимогами. Тобто якщо ви можете оформити замовлення і не отримуєте попереджень про обмеження, ви можете бути впевнені, що штора працюватиме тривалий час без зносу комплектуючих. Якщо ж калькулятор попереджає вас про те, що "введені розміри не підходять для цієї системи" слід вибрати більш габаритну систему, наприклад, standart 35 або bamar.
Звертайте увагу на тканини, найчастіше всі тканини день-ніч виконані зі 100% поліестеру, але принципи виготовлення дозволяють створювати тканини з різними видами щільності, а також з різними сітками, що відрізняються дрібною та щільною зернистістю. Усім хочеться отримати штори з натуральних матеріалів, більшість запропонованих варіантів будуть синтетичними, тому що синтетика краще витримує постійне сонячне проміння і довше не вигоряє.
Як доглядати штори день-ніч
При збиранні достатньо протерти штори сухою ганчіркою, щоб збити з них пил, також можна кілька разів відкрити і закрити штору і пил обсипається самостійно.
Уникайте застосування пилососа (хоча його іноді й рекомендують використовувати), при сильному потоці повітря можна пошкодити або пом'яти тканини.
Не застосовуйте сильнодіючі засоби для чищення, оскільки вони пошкоджують просочення на тканині, особливо небажано застосування засобів на основі хлору.
Також не застосовуйте абразивні засоби, щоб не дряпати тканину вкотре.
Якщо на тканині є брудні плями, які неможливо видалити сухою ганчіркою - скористайтеся змоченою губкою в легкому мильному розчині. Не варто сильно терти тканину, щоб не пошкодити нанесені просочення.
Після миття тканину повністю розгорнути до висихання.
Також при сильних забрудненнях краще намочити штору та залишити на деякий час замість спроб активно терти забруднені місця, після чого промити чистою водою.

Вартість штор залежить найчастіше від комбінації тканини та обраної системи, на вартість впливає обрана тканина, система та розміри штори. Також кольорова фурнітура може збільшити вартість виробу щодо стандартних білих комплектуючих.

Штори день-ніч добре підходять для людей, які цінують поєднання комфорту та максимальної функціональності. Це варіант для сучасного інтер'єру, в якому поєднується максимум функціональності та декору. Не бійтеся експериментувати, день-ніч добре підійдуть для різних інтер'єрів, а також для кімнат, як на сонячній, так і затіненій стороні, вони не тільки захистять ваші меблі від вигоряння, а також збережуть приватність і прикрасять ваш будинок свіжими фарбами.

Декілька рекомендацій у монтажі штор день-ніч

При монтажі слід визначитися, як було проведено виміри та як згодом буде встановлена штора.

Якщо виміри проводилися для встановлення з симетрією смуг, це потрібно враховувати згодом при встановленні, оскільки штори будуть однакової висоти і встановлюються особливим чином. При використанні симетрії, стулки, що стоять поряд, вибираються по висоті більшої і штори будуть однаковою висоти, але монтуються трохи по-різному. Якщо поруч знаходяться дві глухі або дві стулки. То штори автоматично будуть з однаковою висотою, симетрія вийде сама собою. Але якщо поруч глуха і відкривна стулки, вони будуть відрізнятися за розмірами (розмір відкритої стулки по штапику часто дорівнює розмірам глухий, але менше на 10см). Так як нам потрібно досягти однакової висоти, ми додаємо на відкритій стулці 10см по висоті, але в такому випадку штора монтуватиметься по краю рами, а не по штапиках, інакше штора виявиться занадто довгою після повного відкривання.

Отже після того, як ми визначилися з симетрією, можна перейти до монтажу штори. День-ніч встановлюються в декількох варіантах, або на стулку, або на отвір, а також усередині отвору та на стелю. У кожному з вибраних варіантів штори відрізнятимуться по ширині та висоті, відповідно після вимірів встановити штору інакше вже не можливе без зміни конструкції виробу (зменшувати штори самостійно не рекомендується, тому що нарізка тканини проводиться на спеціальному устаткуванні та повторити аналогічний результат у домашніх умовах буде проблематично).

Після визначення типу монтажу слід прикласти карниз у зібраному вигляді на передбачуване місце встановлення та повністю відкрити штору, притримуючи карниз. Завдяки таким діям ви зможете переконатися в потрібній висоті виробу, а також варто відзначити місця кріплення карниза поряд з кронштейнами за допомогою олівця (позначки ставляться по ширині та висоті кріплення).

Важливо! Карниз повинен бути встановлений строго горизонтально, оскільки якщо штору нахилити, вона може нерівномірно змотуватися. Для визначення горизонтального рівня варто користуватися відповідним приладом. Також є варіант, як перевірити правильність вибраного кута нахилу без додаткового обладнання – слід кілька разів відкрити та закрити штору до встановлення, якщо тканина змотується нерівномірно, отже, кут вибраний невірно та варто нахилити карниз. Також не варто спиратися на раму вікна, хоча візуально вона може бути ідеально рівна, після установки штор по штапиках або по краю рами вони можуть нерівномірно змотуватися, що свідчить про те, що вікно встановлено з невеликим нахилом, для вікна це не критично, а ось штора буде змотуватись неправильно, тому слід перевіряти ще раз себе на всякий випадок.

І ось коли ми визначилися з місцем встановлення і поставили позначки, слід зняти вал з тканиною з карниза і відкласти його в бік (наприклад, на підвіконня) при цьому в карнизі залишиться один край тканини, який зафіксований, його не варто діставати, він не заважатиме установці штори. Для того щоб зняти вал із тканиною всередині кронштейнів знаходяться спеціальні шестерні із засувками, їх легко відрізнити, оскільки прямо на них утримується вал. Якщо відігнути всередині засувку кріплення, то шестерня легко вийде, звільняючи вал з тканиною (з протилежного боку засувку знімати не обов'язково, вал можна просто зняти з шестерні і цього буде достатньо). Після того як ми зняли вал, потрібно зафіксувати карниз з кронштейнами за допомогою шурупів, для цього в кронштейнах і алюмінієвому профілі знаходяться спеціальні отвори під кріплення по 2 з кожного боку. Після того як один саморіз вже закручений, є ще шанс змінити кут нахилу штори, якщо вона зрушилася, тому звертаємо увагу на раніше встановлені мітки. Після чого фіксуємо карниз з обох боків. Далі слід встановити на місце вал із тканиною та перевірити працездатність штори. Готовий правильно зібраний виріб повинен відкриватися до кінця та в крайньому положенні повністю закривати вікно у положенні "ніч". Якщо вал з тканиною провернулся, поки був відкладений і розмотався, можна його зняти і зробити пару оборотів у той чи інший бік для відповідності "ніч". Важливо! У шторах день-ніч висота впливає на положення темних і прозорих смуг, тому варто замовляти штори потрібної висоти заздалегідь, якщо розмотати штору більше, ніж потрібно, то положення ніч зіб'ється, що в майбутньому вплине на зручність експлуатації. За підсумками установки слід перевірити правильність встановлених обмежувачів ланцюга і якщо вони, з якоїсь причини змістилися, їх можна переставити. Також всі системи як відкриті, так і закриті комплектуються фіксаторами ланцюга управління, дані фіксатори встановлюються поряд з ланцюжком управління шторою та необхідні для її фіксації.

Якщо штора обладнана додатковою фіксацією "струна" розглянемо її встановлення окремо

При встановленні струни на сторонах карниза заздалегідь будуть закріплені дві волосіні, їх необхідно звільнити і повністю випрямити. Система струна встановлюється паралельно тканини поруч із шторою, фіксатори струни повинні бути встановлені на 10-15мм нижче крайнього положення штори, щоб не заважати комфортному відкриванню.

За наявності струни штора також комплектується системою фіксаторів, які входять 3 елементи. Фіксатор, штифт та декоративна накладка. Обов'язково просмикніть струну через всі елементи, включаючи декоративну накладку, тому що після фіксації струни за допомогою штифта просмикнути струну вже не вийде. Для початку потрібно закріпити фіксатор за допомогою саомрезів, після чого всередину фіксатора встановлюється спеціальний латунний штифт з болтом для фіксації струни. Після цього струна протягується через декоративну кришку, також через штифт, натягується і фіксується болтом в натягнутому положенні. Далі слід одягнути декоративну накладку та система готова до використання. Цей порядок дій потрібно повторити з обох боків виробу.

Штори день-ніч добре підійдуть для всіх типів приміщень. Наприклад, для кухні або в дитячу, також чудово підходять в сучасні офіси та зали. При необхідності ними легко закриваються панорамні вікна та невеликі віконні стулки. Також системи день-ніч з тканинами блікаут добре підійдуть у конференц-зал з проектором, наприклад, системи стандарт 25 у комплекті з напрямними повністю закривають навіть широкі отвори, що дозволяє створити повну темряву в офісі та 100% закрити потік світла у приміщенні. Також аналогічний варіант з тканинами блікаут добре підходить для дитячих кімнат, тому що вони дозволяють створити темну обстановку в денний час доби для забезпечення денного сну дитини.