0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Ремонт захисних ролет, варіанти поломок і способи усунення

Кожен механізм розрахований на певний термін роботи і то що на роллетах може бути зазначено кілька років, ще не означає що ними можна користуватися не замислюючись і нічого не станеться. В системі ролет також є елементи, які піддаються зносу більше інших, це пластикові силові частини, редуктор або підшипники. Якщо Ви помітили незвичайний звук або нестандартну роботу ролет варто припинити їх експлуатацію і провести хоча б поверхневу діагностику. У разі подальшої експлуатації можна погіршити ситуацію, що призведе до більш серйозних поломок.

Серйозні поломки в свою чергу виникають при експлуатації ролет з підвищеним навантаженням на полотно, або механізми, а також при перепадах температур або сильних морозах.

Розглянемо популярні варіанти поломок рольставен:

Поломка електродвигуна;
Блокування полотна;
Поломка в механізмі замикання;
Пошкоджено короб або інші частини рольставен.
Ролети з електродвигуном виходять з ладу в разі поломок в мережі або неполадок з додатковим обладнанням, наприклад, пошкодження кабелю живлення, неполадки в пульті управління або вимикачі. Сам електродвигун і його датчики рідко виходять з ладу, але в разі їх поломки потрібна повна заміна елемента на новий, так як самостійний ремонт рідко можна зробити самостійно.

Якщо ролети заблокувалася і не відкривається, найпростішим варіантом буде виклик фахівця, який швидко визначить причину несправності і оперативно полагодить систему. Часті несправності проявляються в деформованих ламелях або напрямних через що полотно просто застряє і не може зрушити.

Ригельні замки часто не виходять з ладу так як мають вкрай просту конструкцію і зламати його досить важко. Причини, при яких такий замок може заклинити зазвичай вкрай прості це потрапляння всередину чужорідного предмету або сильні забруднення.

Якщо на ролетних полотні утворилася крижана кірка, краще попередньо постукати по ним і збити полій, так як вона збільшує вагу полотна, а також може зіпсувати механізми всередині системи.

Перекіс полотна особливо на вуличних роллетах це не завжди поломка, можливо, варто перевірити напрямні і прибрати зайву бруд, яка заважає руху полотна.

Розглянемо часті варіанти поломок захисних ролет та рекомендації щодо їх усунення

При механічній дії на полотно у вигляді снігу, льоду і сторонніх предметів з полотна можуть вилетіти бічні заглушки і його заклинює. В такому випадку необхідно перебрати всі заглушки або замінити зламані. Вартість таких елементів не висока, але заміна потребує деякого часу і час збільшує вартість ремонту, якщо цю роботу виконує майстер.

У роллетах з електродвигуном аналогічна полій може викликати несправності блокуючих ригелів, на яких ролетне полотно кріпиться до валу. У таких випадках полотно може перестати рухатися, а вал буде продовжувати, крутиться або з'являється перекіс і заклинює полотно. У таких випадках потрібна заміна або ремонт ригелів. Якщо не ремонтувати такі ролети з часом можуть з'явитися пошкодження полотна, при яких потрібна повна або часткова його заміна. Також якщо полотно не дає двигуну прокрутити вал можуть з'явитися дві інші поломки, вихід з ладу редукторного механізму або самого електродвигуна. В обох випадках можлива повна заміна деталі тому як в разі пошкодження шестерні в редукторі він вже не підлягає ремонту (хіба що вдасться знайти аналогічні нові шестерні що часто мало ймовірно).

Також неполадки ролет з електродвигуном можуть бути пов'язані з перепадами напруги в мережі або неправильної прокладанням кабелів, що в тому чи іншому випадку може привести до стрибків напруги і з часом виведе з ладу електропривод. Також якщо двигун перестав працювати не поспішайте відразу проводити його заміну, електродвигуни найчастіше обладнані запобіжником і можливо досить замінити тільки його. Але варто задуматися, якщо запобіжник вигорів цього була причина і ймовірно проблеми в електромережі.

Захисні ролети це хороший вибір для захисту заміського будинку або заскленої вітрини магазину, особливо в місцях, де відсутня додаткове відеоспостереження. Також великою перевагою ролет на електроприводі є можливість віддаленого управління, наприклад, при установці на двері гаража не потрібно кожен раз виходити з машини, щоб відкрити або закрити ролети, досить натиснути клавішу на пульті і автоматика все зробить сама.

Насправді всупереч загальній думці ролети служать не тільки для захисту будинку або магазину, а також мають безліч інших більш корисних функцій, наприклад:

Захист від вандалізму, але не всі моделі, а тільки антивандальні зі спеціальними посиленими профілями. Класичні рольставні не забезпечують необхідної антивандального захисту крім зовнішнього вигляду закритого вікна.
Поліпшення звукоізоляції вікон і дверей. Актуальне рішення для приватних будинків вікна яких виходять на проїжджу частину. Закриті ролети спільно з пластиковими вікнами дозволяють істотно знизити рівень шуму від проїжджаючих повз транспортних засобів.
Регулювання освітлення. Само собою полотно рольставней не пропускає сонячне світло з цього частково закриваючи роллету можна регулювати кількість світла в приміщенні.
Захист від втрати тепла. Ролетні системи можуть бути обладнані спеціальними ламелями з утеплювачем всередині, що дозволяє зменшити втрати тепла в будинку через вікна особливо актуально в холодну пору року.
Декоративна функція. Самі по собі захисні ролети надають будівлі завершений зовнішній вигляд а завдяки великій кількості кольорів ламелей можна підібрати виріб спеціально для свого фасаду.

Ступінь захисту ролет

Ролетні системи діляться на кілька видів за класами захисту, ми візьмемо основні три і не будемо сильно заглиблюватися в подробиці.

  1. Класичні ролети для захисту від шуму, холоду і пилу. Такі системи не призначені для захисту від вандалів, але добре справляються з погодними умовами.
  2. Сталевий і екструдований профіль володіє усіма плюсами попередньої системи але також частково може захистити від вандалів з цього такий варіант кращий для використання на вітринах магазинів і дверях офісів.
  3. Куленепробивні броньовані системи. Зрідка використовуються в домашніх умовах але дозволяють забезпечити максимальний рівень захисту. Добре підійдуть для приміщень з обов'язковим захистом вікон і дверей.
    Як ми розглянули раніше часто використовуються два варіанти ламелей в захисних ролети це алюміній і сталь.

Сталеві ролети мають більшу вагу що створює додаткове навантаження на механізм управління. Сталеві конструкції встановлюються тільки з автоматикою. Також сталь піддається корозії, її покривають антикорозійними просоченнями, але подряпини все одно можуть покритися іржею.

Алюмінієві ламелі добре справляються з декоративними функціями і підходять для всіх типів управління а також мають низьку питому вагу на відміну від сталевих.