0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Ремонт рулонних штор своїми руками, відкрита система

У сучасному інтер'єрі важко уявити вікна не закриті шторами, адже ролети не тільки прикрашають загальний вигляд кімнати, але й чудово захищають приміщення від сонячних променів, а також меблі від вигоряння. Для мешканців перших поверхів або приватних будинків без штор просто не обійтися вони зберігають приватність і не дозволяють заглядати в приміщення з вулиці. Сучасні штори виробляються з урахуванням необхідних допусків і служать тривалий час, але не виключені випадки поломок комплектуючих, тому потрібно проводити ремонт або їхню часткову заміну. Перед ремонтом рулонних штор слід визначити поломку та зрозуміти які саме деталі потребують заміни, щоб замовити комплектуючі. Розглянемо основні поломки штор, які можуть виникнути та як правильно їх усунути.

  1. Поломка механізму - у рулонних шторах найчастіше використовуються пластикові механізми, які служать тривалий час, вони забезпечують плавний хід тканини, а також фіксують штору на потрібній висоті. Якщо штора перестала фіксуватись або відкривається ривками, це може бути причиною внутрішнього пошкодження механізму.
  2. Пошкодження ланцюга управління - для ланцюга управління на шторах передбачені спеціальні фіксатори, які утримують ланцюжок і не дозволяють йому бовтатися, якщо ж з якоїсь причини ланцюг пошкодився, можна з легкістю зробити його заміну на новий.
  3. Поломка кронштейнів - рулонні штори фіксуються на віконній рамі за допомогою спеціальних кронштейнів, в них встановлюється вал із тканиною та кронштейни утримують виріб на віконній рамі. Часті пошкодження кронштейнів виникають на відкривних стулках, якщо штора упирається у схил при відкриванні стулки, кронштейни можуть пошкодитися при спробі різко відкрити стулку, забувши, що на ній знаходиться штора. При цьому пластикові механізми можуть не витримати удару і просто тріснути. Такі випадки виникають не часто, але все ж таки трапляються, тому якщо ви зіткнулися з подібними пошкодженнями проводиться заміна кронштейнів на нові. Подібним поломкам більше схильна до відкритої системи, тому що системи закритого типу обладнані спеціальними пластиковими накладками і знаходяться в алюмінієвому коробі, який частково захищає штору від зовнішніх пошкоджень.
  4. Ушкодження тканини - У разі пошкоджень тканини та необхідності її заміни, не варто намагатися її виправити. Так як тканина є ключовим елементом штори, вартість її заміни становить більшу частину вартості нового виробу. Тканини для рулонних штор нарізаються на спеціальному високоточному обладнанні та повторити аналогічний ефект у домашніх умовах не вдасться. При пошкодженні тканини рекомендується замінити виріб на новий.

Як відремонтувати рулонні штори в домашніх умовах

  1. Заміна механізму - якщо ви помітили проблеми в роботі рулонної штори, або механізм перестав фіксувати полотно, його можна замінити на новий. Для цього потрібно замовити рем комплект для рулонної штори, який включає нові кронштейни і нові механізми. Також рекомендується разом із механізмами замовляти новий ланцюг управління, щоб нова біла фурнітура не відрізнялася за кольором від старих деталей. Після того, як ви отримали нові механізми, потрібно зняти вал із тканиною зі штори для його заміни. Для демонтажу валу всередині кронштейнів знаходяться спеціальні вкладиші з шестернями, щоб їх витягнути потрібно підчепити викруткою фіксуючі вушка всередині кронштейна і вкладиш з механізмом легко дістається. Не обов'язково діставати обидві шестерні з кронштейнів, можна витягнути один бік і зняти вал із тканиною. Тепер, коли вал із механізмами окремо від вікна, можна розпочати заміну механізму. Для цього потягніть механізм з валу, акуратно його, притримуючи, механізми повинні діставатися без особливих зусиль. Після того як ви дістали механізм із штори витягніть з нього ланцюг управління (якщо ланцюг буде новий, старий можна не діставати) щоб витягнути ланцюг його необхідно роз'єднати для цього на ланцюзі є спеціальний з'єднувач. його достатньо відкрити та ланцюг відкриється. Після того, як ланцюг відкрився, його можна витягнути з механізму акуратно його притримуючи. Щоб встановити ланцюг у новий механізм, потрібно завести кінець ланцюга на шестерню механізму і провернути шестерню пальцем тим самим намотавши ланцюг усередині механізму, після того як шестерня зробить оберт, можна протягнути ланцюг через механізм, узявшись за інший його кінець. Тепер, коли ланцюг встановлений, його потрібно з'єднати за допомогою з'єднувача, який був встановлений на старому ланцюзі та механізм повертається назад у вал. Зверніть увагу - при встановленні нового механізму в кронштейн, необхідно щоб його відкрита частина була спрямована вниз, інакше ланцюг може чіплятися за кришку механізму, і буде видавати неприємний звук при відкриванні штори або зовсім не прокручуватися.
  1. При пошкодженні ланцюга управління її потрібно замінити, на новий ланцюг при управлінні шторою робить практично повний оборот, тому зв'язати її вузлом не вийде, так як вузли заважатимуть проходженню ланцюга через механізм. Щоб замінити ланцюг, на новий достатньо роз'єднати його, знявши з'єднувач ланцюга (всі типи з'єднувачів відкриваються і дають можливість роз'єднати ланцюг) після чого потягнувши за ланцюг можна витягнути з механізму. Після того, як механізм звільнений від старого ланцюга, потрібно завести нову на шестірню і провернути її тим самим помістивши ланцюг всередину механізму, після чого ланцюг можна з'єднати і повернути механізм назад у виріб для продовження роботи.
  2. При поломці кронштейнів варто замінювати весь механізм цілком і цьому є кілька причин. Кронштейни є силовим елементом, який утримує всю штору, тому для їхньої поломки потрібно докласти великих зусиль і тим самим разом із кронштейнами є великий шанс пошкодити механізми. Також для зручності кронштейни та механізми можна придбати у комплекті для зручності заміни фурнітури на нову. При заміні кронштейнів достатньо зняти вал із тканиною з вікна і відкрутити обидва кронштейни, після чого прикрутити нові на їх місце. Якщо необхідно, додатково проводиться заміна механізму та ланцюга управління згідно з пунктами 1 та 2.
  3. Заміна тканини проводиться у заводських умовах та потребує спеціального обладнання. Якщо тканина буде розміщена на шторах або відрізана не рівно, тканина буде нерівномірно намотуватись на вал. Виправити такі похибки у домашніх умовах досить складно, тому ми не рекомендуємо замінювати тканину для штор самостійно.

Підсумок

Рулонна штора це сучасний та зручний у використанні виріб. При правильному монтажі та використанні їх дуже складно пошкодити, оскільки всі штори виробляються з урахуванням ваги та розміру конструкції, що збільшує термін роботи виробу. На жаль, ніхто не застрахований від випадкових поломок, але навіть при виникненні несправностей їх з легкістю можна усунути своїми руками за допомогою нових комплектуючих. Всі комплектуючі для ремонту рулонних штор є в асортименті на нашому сайті, у нас є комплектація як на рулонні штори у відкритих, так і закритих системах, а також металеві кронштейни для систем стандарт 25 і 35.