0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Як вибрати захисні ролети на вікна. Що потрібно знати для прийняття рішення

Для забезпечення комфорту і безпеки, особливо в приватному будинку найчастіше з'являється бажання встановити захисні ролети, але на ринку представлені безліч варіантів для різного призначення і не завжди просто прийняти правильне рішення і поєднати всі потреби в одному виробі. У даній статті ми допоможемо вам розібратися в основних аспектах при виборі захисних ролет і допоможемо зібрати цільну картину, що саме варто вибирати і чому.

Захисні ролети перевершують по ефективності звичні інші аналогічні способи захисту вікон. Основні переваги це:

  • Комфортне керування;
  • Безпека;
  • Захист від шуму і сонця;
  • Захист від тепловтрат;
  • Захист від пилу і зловмисників.

При виборі захисних ролет спочатку визначитеся, для яких цілей планується їх установка. Різні типи полотен можуть відрізнятися за функціональністю, одні будуть краще захищати від тепловтрат а інші антивандальні від зловмисників, варто враховувати що ні кожні ролети є антивандальними і здатні належним чином захистити приміщення від проникнення, але не завжди це потрібно. Ми рекомендуємо встановлювати захисні ролети в приватні будинки, на дачу, в квартиру на першому поверсі, або на кіоски і магазини. Якщо необхідно встановити прості ролети для захисту від проникнення, можна застосувати стандартні алюмінієві профілю, вони нижче за вартістю і при правильній установці надають додатковий захист від стороннього шуму.

Для воріт застосовуються спеціальні воротні профілю або гаражні ролети. На вартість таких виробів сильно впливає тип управління - ручне виходить дешевше, ніж електропривод, так як застосовується менше дорогих компонентів вироби. У свою чергу автоматичні ролети набагато перевершують ручні по зручності управління, особливо при установці в гаражі, коли немає зайвої необхідності виходити і самостійно відкривати ворота щоб поставити автомобіль. Досить натиснути клавішу на пульті і роллета відкриється сама, ніж сильно спрощує процес використання.

Як же правильно вибрати ролети, розглянемо основні функції

Врахуйте, ми надаємо інформацію для загального розуміння роботи систем і на що варто звернути увагу, часто при прорахунку вироби фахівець самостійно допоможе підібрати правильну конфігурацію вироби для працездатності системи з урахуванням всіх заводських допусків.

  1. Вибрати параметри короба - дані параметри залежать від типу монтажу ролет та вимогам до безпеки.
  2. Тип роллетного полотна (профілю) - на тип профілю впливає ширина і товщина ламелей, тип взломостойкости а також шумоізоляції і вітрозахисту. Тип профілю також визначається в залежності від вітрової зони і розмірів отвору, захист від вітру один з важливих параметрів в захисних ролети і також вони повинні безперебійно працювати навіть за умов сильного вітру.
  3. Вибір напрямних шин - часто визначається фахівцем в залежності від роллетного полотна і вимог до взломостойкости.
  4. Вибір системи управління - управління залежить від ваги роллетного полотна і зручності використання. Даному пункту слід звернути підвищену увагу, так як згодом комфортне використання системи може зіграти важливу роль при користуванні виробом.
  5. Вибір запірних механізмів - запірні механізми підбираються під систему управління. Електропривод, пружина, шнур.
  6. Зовнішній вигляд - залишається тільки вибрати колір короба, полотна і напрямних.

Будова захисних ролет

Більшість ролет виконані з алюмінієвих сплавів тому як алюміній має хороші характеристики міцності, при цьому невелику вагу і не схильний до іржі, що особливо важливо для зовнішніх захисних систем. Крім усього іншого алюмінієві сплави витримують низькі температури не втрачаючи міцності, а також стійкі до ультрафіолету.

Більшість ролет схожі по конструкції і складаються з таких елементів:

Полотно - складається з ламелей, вони можуть бути різних типів і матеріалів в залежності від обраної конструкції;

Октогональную вал для намотування роллетного полотна;

Захисний короб - приховує механізми ролет і захищає від зовнішніх погодних факторів;

Бічні кришки короба, закривають короб і надають жорсткості;

Напрямні - служать для утримання роллетного полотна з боків і надають йому жорсткості і ветрозіщату.

З чого складається ролетне полотно

Одним з найважливіших елементів захисних ролет є полотно, інші частини конструкції часто підбираються вже під вагу і товщину ламелей. Основні варіанти виробництва ламелей це екструзія і роликовий прокатка.

Профілі роликового плющення виконані з алюмінієвої або сталевої стрічки на спеціальних верстатах шляхом послідовної прокатки за спеціальними валів, потім такі профілі наповнюються піною для забезпечення шумо-і теплоізоляції. Такий тип профілів поєднує в собі невелику вагу і високу міцність завдяки внутрішнім ребрам жорсткості і наповненню.

Екструдовані профілі більш якісний варіант, вони виготовлені шляхом продавлювання сплаву алюмінію через формуючу головку. Вони мають підвищену міцність і більш товстими стінками, а також поперечними ребрами жорсткості, що надає виробу високу міцність.

Варіанти управління захисної ролетою

Пружина замок - працює із застосуванням пружинно-інерційного механізму. Торсіонна пружина забирає на себе основну вагу полотна, завдяки чому роллета легко управляється вручну. Пружина встановлюється всередині октогональную вала і на нього вже фіксується ролетне полотно. Це один з найпоширеніших видів управління ролетою так як досить бюджетний і дозволяє без зусиль користуватися виробом. У нижній частині полотна встановлюється запірна планка для монтажу ригельного замку, це відмінне рішення для монтажу на кіосках, магазинах та інших торгових точках. Управління пружина замок застосовується на роллетах з вагою полотна не більше 100кг.

При використанні ручного управління застосовується кілька варіантів:

  1. При використанні полотна вагою до 15кг застосовується стрічковий привід, в такому варіанті управління здійснюється вручну за допомогою пересування спеціальної стрічки.
  2. Для ролет до 15кг є альтернативний спосіб управління - шнурової, при використанні шнура він укладається в спеціальний укладальник для компактності. Управління відбувається також вручну пересуванням шнура.
  3. Шнурової редуктор - Касета забезпечується редукторним укладальником, який обладнаний спеціальною ручкою. Принцип роботи такого укладача - при обертанні ручки роллета піднімається, а укладальник збирає шнур всередині себе. При використанні редукторного укладальника максимальна вага полотна не повинен перевищувати 20 кг.
  4. Воротковий привід - Для управління ролетою застосовується спеціальний комірець при обертанні якого за годинниковою стрілкою або проти роллета сооветственно або піднімається, або опускається.
  5. Кордовий привід - ролетне полотно приводиться в рух спеціальним воротком, який з'єднується з електродвигуном редуктора карданом, завдяки редуктора такий спосіб управління витримує полотно вагою до 80 кг.

Ролети з автоматикою

Ми винесли автоматичні ролети особняком тому як такі вироби відрізняються ціновою політикою і значно перевершують всі інші способи по зручності управління. Ролети з автоматикою не розділяються на підвиди, але можуть відрізнятися способом управління: клавишное або дистанційне.

У випадку з клавішним керуванням після натискання на вимикач роллета піднімається автоматично за допомогою електродвигуна. У комплект входять двоклавішні вимикачі, які подається команда двигуну відкрити або закрити роллету.

При використанні дистанційного керування ролети відкриваються автоматично після натискання клавіші на пульті управління. Це найзручніший спосіб управління ролетами так як дозволяє відкривати відразу кілька ролет одночасно.

Варіанти установки захисних ролет

У кожній із ролет застосовується установка захисного короба і напрямних, в залежності від можливостей приміщення, монтаж ділиться на кілька типів основними з яких є накладної або вбудований.

При накладному монтажі роллета встановлюється поверх віконного отвору і повністю закриває його поверх.

Переваги накладного монтажу це можливість установки ролети без зміни розмірів прорізу так як роллета ставиться поверх і не зменшує розмір отвору. Направляючі і захисний короб розміщені поверх отвору і не перешкоджають відкриванню вікон і дверей.

При вбудованому монтажі роллета виходить меншого розміру що зменшує загальну вартість виробу, така конструкція буде міцнішою, але найчастіше зменшує розміри отвору, в який вона встановлена, по верхній частині отвір зменшується на висоту захисного короба а з боків кріпляться напрямні які незначно звужують отвір. При вбудованому монтажі поруч з дверима, обов'язково враховуйте, куди відчиняються двері тому як роллета може зменшити кут відкривання дверей.

Володарі ролет з ручним керуванням можуть зіткнутися з невеликими труднощами у вигляді перетирання шнура, знос роликів інерційних касет і пружин, а також заклинювання автоматичних замків. Неправильно встановлена ​​або налаштована автоматика може зіпсувати редуктор або сам електродвигун, особливо це актуальна проблема при неправильній установці крайніх положень ролети.

Додаткові переваги захисних ролет

У зимову пору року навіть сучасні пластикові вікна є джерелом тепловтрат і захисні ролети дозволяють зберегти тепло в приміщенні і зекономити на опаленні вночі. Ролетний профіль утеплений спеціальною піною, яка добре утримує тепло, а також між вікном і закритою ролетою з'являється додаткова повітряна камера, яка знижує відтік тепла з приміщення. У літню пору аналогічна камера утримує прохолодне повітря всередині будівлі, а ролетне полотно не дає сонця надмірно нагрівати кімнати.

Стійкість захисних ролет до вітрових навантажень

Найчастіше захисні ролети досить великих розмірів повинні без праці протистояти вітрових навантажень без шкоди для вироби. Для цього слід звертати увагу, в якому вітровому районі буде проводитися установка, так як вікна іноді вікна виходять на підвітряного боку зі шквальним вітром. Ролети прекрасне вредство для захисту від сил природи, але для цього слід вибрати правильний профіль, який без праці витримає всі необхідні навантаження. Всі профілі проходять спеціальні випробування, і ми точно знаємо міцності і стійкість до навантажень у кожного з них.

Порівняння захисних ролет та решіток

Залізні або ковані решітки це прекрасне рішення для захисту, яке повсюдно застосовується для установки як в квартирах на першому поверсі, так і в офісах або приватних будинках. Але ви можете зіткнутися з вибором, взяти ролети або ковані, або сталеві решітки, тут думки розділяються, так як кому то решітки є найякіснішим засобом захисту а кому то дивитися крізь прути щоранку викликає дискомфорт.

Розглянемо факти за і проти

Вікна з гратами все ще залишаються частково відкритими і якщо проникнути крізь них ціла проблема, то розбити скло не складе особливих труднощів. Також решітки схильні до корозії і вимагають щорічної забарвлення.

Грати особливо ковані можуть служити хорошим прикрасою фасаду, але в інтер'єрі це часто спірне рішення, яке більше псує вигляд з вікна, ніж його прикрашає. Не кажучи вже про надзвичайну ситуацію в якій двері залишаються єдиним виходом з приміщення тому як решітка працює в обидві сторони, захищає від проникнення і не дозволяє залишити приміщення зсередини.

Розглянемо ролети як альтернативу в плані захисту і якості конструкції. Частково ми рекламуємо свою продукцію, але чому немає, якщо ми дійсно вважаємо що захисні ролети багато в чому перевершують решітки і є більш сучасним засобом захисту.

Як ми говорили раніше відкрити грати не можна на відміну від захисних ролет, у відкритому стані вони не псують вигляд з вікна, а згортаються в компактний стильний захисний короб. Також ролети захищають повністю все вікно, а не окремі його частини. У закритому стані неможливо пошкодити скло без злому самої ролети. У непередбачених ситуаціях ролети дозволяють з легкістю покинути приміщення будь-яким доступним способом.

Якщо ж порівнювати вартість таких конструкцій, то захисні ролети можуть бути дорожче звичайних зварених грат, але якщо брати однаково стильні рішення, то ковані решітки можуть обійтися набагато дорожче аналогічних захисних ролет. А якщо розбиратися детально, то слід порівнювати аналогічні системи однакового класу зі схожим функціоналом.