0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Як вибрати рулонні штори на балкон, нюанси та особливості

У міських квартирах часто практикується збільшення простору за рахунок розширення балкона, він утеплюється та перетворюється на частину приміщення або невеликий робочий кабінет. У результаті якщо раніше досить було закрити шторами тільки вікна в кімнату, то тепер потрібно завісити і балкон, тому що влітку без штор на ньому буде не комфортно. Рулонні штори є чудовим рішенням для таких цілей.

На нашому сайті представлений широкий вибір систем та тканин для виконання поставленого завдання. Щоб легко вибрати систему вам потрібно розібратися в відмінних рисах систем і види їх установки.

Типи сонцезахисних систем для балкону

Для затінення балконних вікон застосовуються такі системи:

Штори - класичні портьєри, які вже рідко використовуються особливо на балконах. Через великі габарити і здатність накопичувати пил. Вони залишаються актуальними через класичний зовнішній вигляд, оскільки більшість людей все ще віддає перевагу різноманітності тканини навіть якщо це балкон і безлічі варіацій в тканинах, які піддаються пранню, що компенсує їх здатність до забруднення.

Якщо балкон великих розмірів на нього можна застосувати французькі штори, вони надають приміщенню пишність багатий вигляд, крім того дозволяють підібрати легкі тканини без сильного ефекту затемнення, так як світло з балкона часто повинен освітлювати ще й кімнату його немає сенсу закривати шторами. Досить легкої тканини, яка розсіюватиме сонячні промені та зупинятиме зайве тепло.

Римські штори. Конструкція штор не змінювалася з моменту їх появи, але напрочуд вона пройшла через час і все ще залишається актуальною завдяки класичному зовнішньому вигляду. Римська штора є цільним полотном, яке піднімається і складається хвилями завдяки жорстким поперечним прутам усередині тканини. Для встановлення штори застосовуються сучасні карнизи з якісними механізмами, які автоматично фіксують тканину на потрібній висоті. У римських шторах застосовується ланцюжкове керування із закільцьованим ланцюгом, яке дозволяє виконувати кілька обертів ланцюга на механізмі для забезпечення плавності керування шторою.

Жалюзі. Існує два види жалюзі. Горизонтальні з алюмінієвих чи дерев'яних ламелей та вертикальні з тканинних вертикальних смуг. Це один із стандартних видів сонцезахисту який успішно використовується, скрізь включаючи балкон. Для деяких людей це може здатися надто аскетичним рішенням, яке перетворює будинок на офіс, але насправді такі жалюзі чудово справляються з гарячими сонячними променями і не дозволяють перегрітися приміщенню, це особливо актуально для балкона, оскільки скління найчастіше у великому обсязі і необхідно забезпечити не тільки сонцезахист, але й закрити його від тепла. Жалюзі складаються з окремих ламелей і не створюють суцільне закрите полотно, чим сприяють хорошому пропусканню повітря в приміщенні. Завдяки цій властивості вертикальні жалюзі часто використовуються в офісних приміщеннях, тому що не перешкоджають циркуляції повітря.

Пліс. У цих виробах застосовується спеціальна плісирована тканина, що складається гармошкою і виріб займає мінімальну кількість місця. Плісе чудово підходять для широких і не високих вікон, які найчастіше застосовуються у верхній частині балкона. Плісе не має валу, куди намотується тканина, тому що висота виробів невелика установка додаткових механізмів не потрібна. Також пліссе легко закривають інші типи стулок. Особливістю систем плісе є можливість встановлення на віконні отвори будь-якої форми, включаючи трапеції, арки, напіварки, а також трикутники. При цьому система залишається повністю функціональною і її можна відкрити повністю або частково. Також пліссе з повною фіксацією може розміститися в будь-якому місці вікна і відкривається в будь-якому напрямку, тобто тканина може переміщатися як знизу вгору так і навпаки зверху вниз, завдяки такій функціональності пліссе з легкістю монтується на похилі вікна наприклад мансарду або балконні де потрібно залишити верхню частину відкритої для забезпечення світла, а нижню закрити, щоб захиститися від сонячних променів.

Ролети. Захисні ролети це один із найкращих засобів сонцезахисту, оскільки повністю перекриває світловий потік та забезпечує максимальний захист від сонячного тепла. Також система легко керується за допомогою електроприводу або у ручному режимі за допомогою відповідних механізмів усередині приміщення. Хоча захисні ролети це дуже гарний засіб, але встановлювати їх на балконах і лоджиях часто не прийнято, тому такий варіант більше підійде для захисту вікон, ніж балкона.

Рулонні штори. Є прямокутною тканиною, яка намотується на спеціальний вал. Система керується за допомогою ланцюжкового механізму та можлива як відкритого, так і закритого типу. Надзвичайно практичне рішення для балкона, так як рулонні штори залишають вільне підвіконня і з легкістю монтуються як на окрему стулку, так і на отвір цілком, що дозволяє закривати кілька стулок одним виробом.

День ніч. Система трохи схожа на рулонні штори, але має кардинальні відмінності. Тканина в шторах день-ніч розташовується у два шари і має темні та прозорі смуги. Завдяки такому рішенню штора може повністю закрити вікно, так і перейти в положення "день" в якому темні смуги чергуються, залишаючи прозорі просвіти. Такі штори часто називають "зебра" у вигляді смугастого зовнішнього вигляду. День-ніч є чудовим рішенням, особливо для балконів адже вони поєднують у собі функціонал рулонних штор, жалюзі та тюлі одночасно. Можна дивитися як крізь штору, так і повністю закритися від сонячних променів.

Різновиди рулонних штор на балкон

Незважаючи на простоту в конструкції рулонних штор існує кілька принципових відмінностей у виробах, що поставляються.

Конструктивні особливості - у відкритих системах тканина розташовується від валу до нижнього штапика та перекриває світловий отвір. При цьому відкрита система може бути, як вільновисяча, так і обладнана додатково фіксацією "струна" для утримання нижнього обтяжувача в площині стулки. З фіксацією штора не бовтається на вітрі і не відхиляється від вікна під час встановлення стулок на провітрювання. Закрита система у свою чергу обладнана захисним алюмінієвим коробом, який приховує механізми та захищає тканину від забруднень (саме собою, якщо штора згорнута). Також закрита система комплектується алюмінієвими напрямними, це досконаліший метод фіксації, при якому тканина з боків утримується в площині вікна, але також напрямні приховують бічні засвіти що дозволяє повністю перекрити світловий потік за допомогою штор.
Тип управління - у простих системах управління шторою здійснюється за допомогою ланцюжка, який керує рухом валу. Також існують системи з електродвигуном, які управляються пультом або вимикачем. Також є вироби з пружинним механізмом, в яких за підйом тканини відповідає спеціальна зведена пружина. Пружинні механізми утримують тканину в натягнутому положенні, що дозволяє встановлювати штори на мансардні вікна без провисання тканини.
Матеріал полотна - часто рулонні штори виконані зі 100% поліестеру, оскільки цей матеріал максимально підходить для даного типу виробів. Він не вигоряє і не мажеться, а також з легкістю змотується в невеликий рулон, але розглянемо всі доступні варіанти тканини серед рулонних штор.

Натуральні - Льон, бавовна, сатин, папір, а також бамбук та джут.

Штучні – поліестер. Віскоза, скловолокно та ПВХ.

Усі тканини для рулонних штор покриваються спеціальними антистатичними пилевідштовхувальними складами, які продовжують термін служби штор та захищають їх від вигоряння.

Призначення тканини. Полотна у рулонних шторах поділяються на кілька умовних груп.

Частково прозорі - Більшість тканин для рулонних штор відноситься саме до цієї категорії. Практично кожна тканина частково пропускатиме сонячне світло, від 30 до 70%. Такі штори застосовуються на балконах і в кухні та вітальні. також добре підходять у дитячу якщо не потрібно денний сон, так як світло потраплятиме в кімнату навіть при закритій шторі.

Blackout – спеціальна серія тканин зі 100% затемненням. Має прогумовану основу, що дозволяє повністю перекривати світловий потік. Такі штори використовуються в приміщеннях, де потрібне повне затемнення вдень, наприклад, спальня або домашній кінотеатр, або конференц-зал з проектором.

День-ніч - Тканини день-ніч є окремим видом виробів, але їх можна віднести і до підвиду рулонних штор. Як згадувалося раніше, тканина день-ніч складається з чередовки щільних та прозорих смуг, це дозволяє застосовувати тканини максимально ефективно у всіх видах приміщень. Також у серії день-ніч присутні штори blackout, які доповнюють функціональність у вигляді 100% затемнення.

Тип фіксації - Одна з переваг рулонних штор серед інших систем - це здатність фіксуватися на відкидних стулках без провисання тканини.
Фіксація за допомогою напрямних доступна за замовчуванням у системах закритого типу, а також можливо замовити напрямні окремо до систем відкритого типу.
Фіксація "струна" - з обох боків системи проходять дві волосіні, які утримують тканину в площині стулок. Струна це дуже ефективна система фіксації, оскільки дозволяє утримувати тканину в будь-якому положенні незалежно від того, наскільки відкрита штора повністю або частково.
Магніти - при магнітній фіксації на нижній планці, що обтяжує фіксуються спеціальні магніти, які утримують штору в крайньому нижньому положенні. Як тільки штора опускається вниз магніти замикаються на спеціальних частих у відповідь і не дають тканини бовтатися на вітрі. Недоліком даної системи є працездатність, тільки якщо штора повністю закритому стані. При частковому відкриванні штора залишається не зафіксована, оскільки магніти її не утримують. З іншого боку, у системи відсутні бічні волосіні, що полегшує візуальний вигляд системи.
Тип монтажу – рулонні штори, як і жалюзі, встановлюються на пластикові вікна декількома способами.
Самонарізи - один з найефективніших і практичних способів фіксації штори. При кріпленні шурупами штора не відірветься при нагріванні або підвищеному навантаженні, що забезпечує в першу чергу безпеку управління виробом.
Кронштейн зачіп - За стулку чіпляються спеціальні кронштейни, які утримують штору без кріплення шурупами. Такі кронштейни мають як плюси, так і мінуси. Плюс це можливість закріпити штору без шурупів що дозволяє не свердлити зайві отвори у віконному профілі. Мінус це встановлення мається на увазі тільки на відривні стулки, так як за глухі зачепитися буде неможливо.
Монтаж на скотч - рідкісний варіант установки за який багато хто говорить, але мало хто готовий використовувати. При встановленні на скотч є можливість приклеїти штору на стулку без свердління, але тут є суттєвий мінус, штора отримує навантаження при відкриванні за допомогою механізму управління, тому при нагріванні вікон скотч втрачає свої здатності до фіксації і може відірватися. Якщо це станеться при спробі відкрити штору, вона може відірватися у вашому напрямку, що як мінімум не безпечно. Тому такий варіант фіксації ми не радимо нашим клієнтам.

Існують також бамбукові ролети, для низу використовуються спеціальні механізми, які згортають полотно в акуратний рулон. Такі штори мають кілька різновидів відкриття від римських до рулонних, а також еко та преміум карнизи з різними механізмами управління. Бамбукові штори відносяться до натуральних полотнів і характеризуються відповідними властивостями для бамбука. Низька теплопровідність, а також натуральні вироби мають унікальний зовнішній вигляд і не виділяють шкідливих випарів при нагріванні полотна.

Переваги та недоліки тканинних ролет

Рулонні штори на балконі мають великий попит тому що мають свої особливості, які ми розглянемо далі:

Великий вибір відтінків тканини, а також фактурні вироби та світловідбивні з люрексовими нитками. Завдяки такому вибору штори можна встановити в комплекті з будь-яким дизайном інтер'єру та штору буде лише доповненням та прикрасою, що гармонійно вписується у загальну картинку.
Виготовлення під індивідуальний розмір. Тканина та інші комплектуючі нарізаються під кожне замовлення індивідуально, тому кожна штора ідеально підходитиме на своє місце без необхідності підрізування та інших незручностей.
Вартість виробу залежить безпосередньо від розміру тканини та обраної системи, завдяки чому при замовленні виробів за індивідуальними розмірами ви оплачуєте лише витрачені матеріали та роботу майстрів без переплати за зайву тканину та комплектуючі.

  • Штори з легкістю монтуються на металопластикові, а також дерев'яні та алюмінієві вікна. Для монтажу достатньо хрестової викрутки. Якщо ж у вас є шуруповерт і рівень додатково полегшить монтаж штор.
    Механізми для рулонних штор є універсальними і дозволяють монтувати вироби, як на стулках, так і на проріз або в стіну і на стелю. Також немає проблем із встановленням штор на балкон та інші, вертикальні та горизонтальні поверхні.
    Рулонні штори легко забезпечують повне затемнення приміщення аж до 100% завдяки спеціальним тканинам блекають і системам з напрямними, які закривають бічні просвіти у тканини.
    При монтажі штори на стулку тканина розташована в безпосередній близькості до віконної рами і не займає зайвого місця. Завдяки своїй компактності штора залишає вільним підвіконня та збільшує тим самим корисний простір у приміщенні. Це особливо актуально для кухні та балкону, але не завадить і в інших кімнатах.
    За тканиною не потрібно особливого догляду, оскільки вона оброблена спеціальними просоченнями тканина, не накопичує пил і легко чиститься за допомогою вологої губки.
    Якщо ви зробили помилку в вимірах, і штора вийшла більше, ніж потрібно, ми настійно не рекомендуємо намагатися зменшити її власними силами в домашніх умовах. Тканина нарізається спеціальним ножем, який не дає розпускатися краям тканини, не кажучи про точність різу, що впливає на параметри намотування тканини. Якщо ви помилилися в розмірах, краще зверніться до виробника штор, і він легко обріже її до потрібних розмірів.
    Як вибирати штору

    Вибираючи штори на балкон або лоджію, не варто забувати про умови, в яких буде штора. Під час зміни погодних умов на балконі може збільшуватися вологість або температура. Також штора протягом дня піддається постійному сонячному випромінюванню та забрудненням з вулиці. При виборі слід звертати увагу на такі фактори:

    Так як тканина на балконі знаходиться під сонячним промінням, вона з часом може поступово вигоріти, навіть якщо заявлено, що тканина із захистом від вигоряння це не забезпечить постійно однаковий зовнішній вигляд. Більш яскраві тканини вигоряють трохи швидше, ніж світлі відтінки, наприклад, помаранчева або яскраво-червона тканина вигоряє швидше, ніж біла і бежева. Також не рекомендується застосовувати на балконі тканини блекаут так як балкон повинен освітлюватися сам і кімнату за ним штора блекаут створить настільки щільне затемнення, що залишиться або тримати штору відкритою вдень, або вмикати світло в кімнаті.
    При використанні вікон на балконі часто монтується система міні з додатковою фіксацією, яка забезпечує комфортну роботу виробів навіть при сильному вітрі.
    Рулонні штори для балкона варто вибирати із синтетичних тканин, вони мають підвищену стійкість до факторів навколишнього середовища, а також до вигоряння та забруднення. Також додатковим плюсом буде простий догляд за тканиною.
    Якщо балкон знаходиться на сонячній стороні і постійно перегрівається через сонячні промені, особливо в літню пору року, рекомендується застосування світловідбивних тканин, які не поглинаються, а відбивають частину світла і тепла від вікон. Такі тканини дозволять значно знизити нагрівання приміщення та не нагріваються самі навіть на сонячній стороні.
    При виборі кольору тканини слід відштовхуватись від інтер'єру балкона. Навіть якщо ви хочете вибрати штору під колір стін, слід змінити штору на пару тонів у більш світлу або темну сторону, щоб не створювати ефекту одноманітного монохромного приміщення.

    Підсумок

    Рулонні штори - це практичний і не дорогий спосіб сонцезахисту для балкона, а також будь-яких інших приміщень. Штори не перекривають сонячний потік, а м'яко розсіюють його, прибираючи відблиски, але залишаючи достатньо світла для кімнати навіть у закритому положенні. Монтуються вироби без особливих навичок для цього достатньо мати хрестову викрутку, а широкий вибір тканин і систем не залишить байдужим навіть найдосвідченіших дизайнерів.