0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Як доглядати за жалюзі в домашніх умовах. Розглядаємо варіанти різних систем

Рано чи пізно власникам жалюзі доводиться за ними доглядати. Варіанти прибирання можуть відрізнятися в залежності від матеріалу жалюзі і будови системи.

Основні варіанти конструкції жалюзі

  1. Горизонтальні - найвідоміший і розповсюджений вид жалюзі, вони успішно застосовуються як в офісах, так і в домашніх умовах. Карниз і ламелі виконані з алюмінію і з'єднуються за допомогою спеціальних ниток. Цінність горизонтальних жалюзі в простій конструкції відомої кожному користувачеві і тривалим терміном служби. Доглядати за жалюзі досить просто, але потрібно трохи часу, тому що якщо ви вирішили протерти все ламелі окремо, це займе якийсь час.
  2. Вертикальні - Як і горизонтальні це впізнавані жалюзі, які часто застосовуються в офісах або школах та інших приміщеннях з вікнами великих габаритів. Вертикальні жалюзі м'яко розсіюють сонячне світло і завдяки своїй конструкції не перешкоджають проникненню свіжого повітря в приміщенні, що особливо важливо в офісах з великою кількістю людей.
  3. Плісе - відноситься до найсучасніших видів жалюзі і є таким собі гібридом між шторами і жалюзі тому як в конструкції застосовується спеціальна плісирована тканина, яка розміщена горизонтально або вертикально. Через зовнішнього вигляду, плісе також відносяться до різновиду жалюзі, хоча горизонтальні смуги в них це одне цілісне полотно.

Матеріали для виготовлення жалюзі

Пластик - найчастіше пластикові ламелі раніше застосовувалися в конструкції, так як він був дешевше інших матеріалів, але в сучасному світі алюміній вже витіснив пластикові ламелі, оскільки володіє більш широким функціоналом і не вигорає на сонці. Також пластикові ламелі схильні до деформації, тому не рекомендується активно протирати такі жалюзі, щоб не пошкодити матеріал.

Тканина - велика частина тканинних ламелей проводиться з поліестеру, даний матеріал добре підходить для сонцезахисних систем, він м'яко розсіює світло і зупиняє тепло. Завдяки спеціальним просоченням жалюзі з поліестеру не накопичують пил і не вигоряють на сонці. Також поліестер не виділяє шкідливих речовин при нагріванні, що робить жалюзі безлопатева для установки навіть на сонячній стороні в літню пору.

Жаккард - Характеризується фактурної структурою, що надає візуальний обсяг полотну. Жаккард добре підходить для інтер'єрів з переважанням дерева і в офіційний стиль, щоб урізноманітнити колірну палітру.

Метал - з металів у виробництві жалюзі використовується переважно алюміній, він не іржавіє і не боїться перепадів температур. Такі жалюзі не деформуються при нагріванні, але самі по собі можуть нагріватися, ніж злегка збільшують температуру в приміщенні.

Дерево - Вироби з дерева виглядають дорого і привабливо, завдяки сучасним просоченням дерево захищене від вигорання і пилу, але все ж трохи боїться вологи. Не рекомендується встановлювати дерев'яні жалюзі в приміщення з постійною підвищеною вологістю, щоб уникнути деформації ламелей з часом.

Бамбук - Легкі і практичні жалюзі з натуральних матеріалів. Прекрасно виглядають і легко чистяться. Бамбукові жалюзі не так схильні до вологи як дерев'яні, але замочувати їх у воді все ж не рекомендується.

Догляд за жалюзі

Якщо ламелі злегка вкрилися пилом, не варто відразу починати глобальну чистку з миючими засобами і т п.

Досить протерти ламелі сухою ганчіркою і пил сама зійде. Якщо очищати ламелі немає часу, то прибирання пилососом на мінімальній потужності допоможе прибрати поверхневі забруднення.

Якщо забруднення досить серйозні, краще почати мийку жалюзі зверху вниз щоб брудна вода не вимазувати вже чисті ламелі. У продажу з'явилися зручні щітки, які дозволяють мити відразу кілька ламелей за один прохід, це прискорює процес чистки в кілька разів і перешкоджає пошкодженню ламелей. Щітки з причини своєї конструкції прибирають забруднення відразу з обох сторін ламелей. Є простий спосіб, одягнути на руку бавовняну рукавичку акуратно протерти ламелі, це не найшвидший спосіб, але досить простий і ефективний.

Додаткові варіанти очищення горизонтальних жалюзі

В крайньому випадку, жалюзі можна зняти з вікна і опустити ламелі в воду, щоб змити забруднення. Не рекомендується замочувати разом з жалюзі і карниз тому що в ньому присутні сталеві деталі, які можуть поржавіти під тривалим впливом води. При замочуванні жалюзі в воду можна додати трохи рідкого мила для кращого очищення ламелей.

Якщо жалюзі перебували на кухні і ламелі забруднилися не тільки пилом, але і жиром, замість рідкого мила можна додати кілька крапель миючого засобу для посуду, воно прибере жирні плями і не доведеться додатково терти ламелі для повного очищення. Після замочування в мильній воді жалюзі слід промити за допомогою душа. Не забувайте промивати жалюзі з усіх боків, щоб уникнути забруднених ділянок. Після чистки повісьте жалюзі, щоб вони повністю висохли, і вони будуть готові до установки назад на вікно.

Як доглядати за тканинними жалюзі

Тканинні жалюзі це саме вертикальні жалюзі з ламелями 127 або 89мм, рулонні штори до таких систем не належать і догляд за ними відрізняється. При появі незначних забруднень вертикальні ламелі можна протерти вологою губкою для очищення, якщо це не допомогло, існує кардинальний метод - прання вертикальних жалюзі. Слід враховувати, що вертикальні жалюзі робляться з поліестеру, прання якого не рекомендується тому, як тканини легко мнуться і на них можуть залишитися розводи, тому вдатися до прання варто тільки в разі якщо залишається варіант або прання, або заміна ламелей на нові, в такому випадку при невдалому збігу обставин при пранні ви просто перейдете до 2му пункту.

Спочатку очищаємо поверхню ламелей за допомогою пилососа, щоб збити поверхневі забруднення. Потім знімаємо всі ламелі з карниза, дістаємо з них вантажі і знімаємо нижню ланцюг. Після чого всі ламелі слід скрутити в один великий рулон або в окремі рулони кожну ламель. Потім замочуємо все ламелі в злегка теплій мильній воді і через 10-20 хв. акуратно прополіскують ламелі НЕ перегинаючи тканину, терти ламелі не слід так як можна пошкодити або перегнути тканину після чого ламелі можуть прийти в непридатність. після прання слід прополоскати все ламелі і повісити сушитися. Після сушіння все ламелі збираються в зворотному порядку, повертаються на місце нижні обважнювачі, встановлюються на карниз і з'єднуються нижньої ланцюжком. Не варто забувати, що після прання вимивається пилевідштовхуючий просочення і тканина може активніше збирати пил і забруднення, тому вдаватися до прання слід тільки в крайньому випадку. Незалежно від безлічі рад в інтернеті - вкрай не рекомендується прати жалюзі в пральній машині, вони з великою ймовірністю втратять форму яка вже не повернеться в первинний вигляд, крім того при інтенсивному пранню з тканини вимивається захисна просочення і жалюзі будуть бруднитися значно швидше.

Частка дерев'яних жалюзі

Дерев'яні жалюзі складаються з натуральних матеріалів, а відповідно вимагають більш ретельного догляду. На відміну від алюмінієвих ламелей дерево твердіше і міцне що дозволяє очистити жалюзі за допомогою пилососа. Якщо вам потрібно провести вологе чищення дерев'яних ламелей - краще використовувати спеціальні засоби для чищення меблів. Дерево погано переносить вологу, а відповідно прямий контакт з водою, тому миття краще уникати. При появі явних плям можна протерти окремі місця вологою ганчіркою.

Додаткові рекомендації

Жалюзі можна мити, не знімаючи карниз з вікна, для цього скористайтеся засобом для миття вікон, воно добре очистить забруднення і легко змивається, не залишаючи слідів.

Окремі ламелі можна протерти за допомогою бавовняної рукавички, досить намочити її і протирати ламелі. При чищенні ламелей уникайте різких перегинів, інакше ламелі можуть пошкодитися.

Не розбирайте жалюзі в спробі витягти ламелі з карниза. Для складання виробів назад потрібні відповідні навички і вправність, є шанс, що після розбирання ви не зможете зібрати все, як було.

Алюмінієві ламелі можна очистити за допомогою простих вологих серветок, вони не шкодять ламелей, так як алюміній не іржавіє і не боїться вологи. Для сушіння не намагайтеся продувати або нагрівати жалюзі. Вони повинні висохнути природним чином.

Тепер знаючи всі секрети догляду за жалюзі, ви без праці впораєтеся з поставленими завданнями не втрачаючи часу для більш важливих справ.