0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Як підібрати колір жалюзі, на що звернути увагу при виборі

Жалюзі крім своєї основної функції захисту від сонця також можуть служити елементом декору і акцентом на вікнах, тому при виборі найчастіше розглядають саме як декор, а не сонцезахист, адже для сонцезахисту можуть підходити 1000 тканин або ламелів, а ось колір і фактура цих самих тканин і задаватиме тон приміщенню. Щоб зробити правильний вибір слід звертати увагу на все, колір стін, меблів, стиль приміщення та пропорції між вікнами та стінами. Хорошим прикладом є біла чи сіра кімната з однаковим кольором стін та меблів та пара пуфів червоного кольору або яскравий журнальний столик.

Такі приміщення здаються лаконічними та досить стильними, тому що весь інтер'єр є нейтральним і завдяки парочці яскравих акцентів надається цей стиль. Якщо прибрати яскраві предмети, ви отримаєте біле непримітне приміщення. Саме так працюють і штори, у білій кімнаті яскраві тканини можуть стати тим самим акцентом, який додасть фарб та стилю всьому інтер'єру.

Сфера штор та жалюзі стрімко розвивається і якщо раніше популярними вважалися спокійні пастельні тони в домашній обстановці, то зараз з усіх боків світяться яскраві фарби та вивіски, тому іноді хочеться продовжити веселу обстановку і в домашніх умовах.

Матеріали жалюзі

Усі стандартні жалюзі виготовляються з алюмінію, це відмінний матеріал за своїми властивостями, такі жалюзі не іржавіють, не вигоряють на сонці, мають невелику вагу та чудово виглядають. Завдяки своїм властивостям алюмінієві жалюзі при належному догляді прослужать тривалий час, якщо ламелі не пошкодяться іншими способами.

Крім алюмінію жалюзі можуть бути виконані з дерева, бамбука або тканини у випадках, якщо вертикальні жалюзі.

Універсальні кольори при виборі жалюзі

Класичними варіантами кольорів вважаються ненав'язливі відтінки, наприклад, бежеві, білі, блакитні та натуральні відтінки жовтуватого від пісочного до медового, а також тони дерева, вишні та інші.

Класична палітра дуже сильно спрощує вибір тому як стіни і меблі часто виконані в одному з таких кольорів, тому в шторах досить легко підібрати потрібний колір, якщо відкинути всі інші варіанти. Але врахуйте, це класичні варіанти, тобто штора не виділятиметься на тлі інтер'єру, а скоріше доповнює його, для створення акцентів потрібно використовувати інші кольори.

Кольори для акцентів

Акценти це не обов'язково яскраві фарби та контрастні відтінки, іноді достатньо взяти темні штори у світлу кімнату, і це буде акцент на вікнах. Тобто найчастіше у вигляді акцентів використовуються кольори, які сильно відрізняються від решти інтер'єру і стін. Наприклад, червоний, зелений, синій, жовтий, а також тканини з малюнками та орнаментами. Особняком можна виділити штори з фотодруком, такі вироби можна зробити як нейтральними, так і дуже яскравими та виразними, все залежить від обраного малюнка та його забарвлення. Не варто забувати, що навіть при використанні акцентів жалюзі повинні виділятися, але не у відриві від решти кімнати, тобто вони повинні добре виглядати і акцентувати увагу на вікнах, але якщо перестаратися, то жалюзі виглядатимуть чужорідним елементом, який зовсім не підходить до інтер'єру у такому разі це буде не акцент, а зайвий декор. Наприклад, ви вирішили повісити яскраві жалюзі в кімнату з бежевими стінами та червоною оббивкою меблів, у такому разі сині штори виглядатимуть дивно.

Але якщо штори будуть в червоно-бежевому або навіть бордовому кольорі, штори виглядатимуть досить добре, тому що поєднуються з меблями та стінами. Також можна звертати увагу на дверні ручки та люстру, це ті елементи, які рідко змінюються і так само як і штори тривалий час зберігатимуть єдиний стиль приміщення.

Як підібрати забарвлення штор та жалюзі

Окрім стандартних очевидних порад не поєднувати теплі та холодні кольори, існують деякі нюанси щодо освітлення кімнати, адже штори мають не лише прикрашати, а й захищати від сонця.

Якщо вікна приміщення виходять на сонячну сторону, можна вибрати темніші і холодніші відтінки штор, адже велика кількість світла не дасть кімнаті бути в напівтемряві і світла завжди буде достатньо. Між темними і холодними тканинами слід віддавати перевагу холодним тонам, тому що з темними відтінками потрібно вміти працювати, щоб не псувати геометрію приміщення, до таких кольорів відносяться чорні, темно сірі і графітові відтінки. У свою чергу холодні тони, як синій або фіолетовий, навіть у спекотну погоду будуть надавати невеликий ефект прохолоди в кімнаті.

Другий варіант це частково або повністю затінені приміщення, це може відбуватися абсолютно з будь-яких причин, наприклад, будинки, що стоять поруч, затіняють один одного, дерева за вікном перекривають сонце листям, або просто будинок розміщений таким чином, що сонце огинає його збоку і не світить прямо у вікна. У таких приміщеннях слід вибирати яскраві теплі відтінки, щоб навіть при недоліках освітлення додати яскравих фарб в кімнату. Бежеві, жовті та помаранчеві відтінки добре підійдуть для приміщень з нестачею денного світла.

Розміри приміщень та вплив штор на геометрію кімнат

У невеликих кімнатах рекомендується робити вибір у бік моно кольорових інтер'єрів без різких меж, тим самим ви зменшуєте кількість обрисів і візуально кімната здаватиметься більше, якщо ж підкреслити кути та вікна, то ви відразу легко визначатимете розміри приміщення чим зменшуєте і без того невеликий простір .

За наявності довгих віконних прорізів можна встановити жалюзі окремо на кожну стулку, таким чином, вікно буде виглядати цікавіше та привабливіше, а приємним бонусом буде можливість керувати світлом у приміщенні за допомогою окремих штор.

Щодо смуг, тут все досить просто, як і в будь-якому іншому варіанті обробки, вертикальні смуги збільшують висоту, а горизонтальні ширину. Це стосується не тільки штор, а й шпалер та меблів. Тут кожен робить вибір для себе, відштовхуйтеся на свій смак, низька стеля візуально збільшують вертикальні жалюзі, а вузькі вікна легко розширити за допомогою горизонтальних ламелей.

Якщо в приміщенні застосовується акцентна стіна, то штори повинні відповідати решті інтер'єру, наприклад, одна біла стіна та інші бежеві, в такому випадку штори також повинні бути бежевими і не вибиватися з іншого стилю приміщення. Інакше якщо до існуючого двоколірного інтер'єру додати третій колір його легко можна перевантажити, тим самим штори здаватимуться зайвими в готовому дизайні. Такі випадки бувають, якщо власник приміщення дуже хотів би оранжеві штори, але дизайнер уже використовував білий, сірий та блакитний колір у приміщенні. Звучить як очевидне рішення, але іноді на цьому потрібно акцентувати увагу, тому що бажання можуть не сходитись із результатом. Аналогічна ситуація може з'явитися, якщо кілька людей проектують дизайн і кожен перетягує ковдру на себе.

Довгі та вузькі отвори слід закривати за допомогою горизонтальних жалюзі, інакше за наявності великої кількості довгих вертикальних ламелів, вони звужуватимуть і так вузький і високий проріз.

Вплив стилю інтер'єру

Кожен стиль має на увазі відповідні елементи, не тільки за кольором, а й за зовнішнім виглядом. Наприклад, італійська класика з великою кількістю дерева добре поєднується з дерев'яними горизонтальними жалюзі. З іншого боку в хай-тек дерево може виглядати дивно тому, що воно ближче до класики, а не сучасного стилю.

Варіанти забарвлень за стилем інтер'єру

Сірі, білі та срібло – це універсальні кольори для стилів лофт та мінімалізм, тому навіть звичайні жалюзі у срібному кольорі будуть виглядати добре разом із сучасною технікою та простотою інтер'єру.

Чорний, червоний, срібло – добре підійдуть у стиль хай-тек, з невеликим уточненням, червоний має бути присутнім не тільки на шторах, але й в інших елементах інтер'єру, в іншому сірий та чорний доповнюватимуть сучасні елементи дизайну, які зараз у моді.

Спокійні вертикальні жалюзі або римські штори, наприклад, у бежевому кольорі або приглушені насичені тони добре підійдуть для модерн і романтичний стилів.

Скандинавські, а також еко, етно стилі добре оформляються за допомогою натуральних відтінків з бамбукових та дерев'яних матеріалів у різних варіантах. Також не варто забувати про рулонні штори з бамбука. Для економії можна використовувати жалюзі із ламінацією під дерево.

Середземноморський стиль має на увазі тканинні штори, наприклад, римські або рулонні в колір моря і сонця, піску або піднебіння.

Поп арт або арт деко мають на увазі наявність двох контрастних кольорів, наприклад, чорний і білий без відтінків, вони вдало впишуться в інтер'єр. Також можна встановити штори з фотодруком, наприклад контурним малюнком, це буде гарним доповненням.

Легка модель день-ніч із ненав'язливим малюнком добре підійде у стиль Прованс. Також добре виглядатимуть легкі жалюзі з тканини з наявністю квіткових мотивів.