0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Жалюзі (штори) плісе, опис, застосування в інтер'єрі, різновиди систем

Штори плісе можна назвати сучасним виробом тому як вони з'явилися на ринку сонцезахисних систем не так давно. Вони прийшли до нас з Німеччини, де віддається перевага практичним і комфортним виробам. Тому штори плісе втілюють в собі якості мінімалізму і практичності, які дозволили швидко завоювати плісе і європейський ринок штор. Основним конкурентом по практичності і функціональності для плісе залишається рулонний штора, тому як вони мають велику різноманітність кольорів і не менш практичні в застосуванні. Розглянемо докладніше штори плісе, в чому ж їх оснофвні переваги в порівнянні з іншими видами сонцезахисних систем.

Особливості жалюзі плісе

За допомогою плісе можна з легкістю захиститися від сонячного світла і зайвого тепла, плавно регулювати потік сонячного світла в приміщенні або ж повністю його перекрити при використанні спеціальних тканин. А також плісе дозволяє внести різноманітність в інтер'єр за допомогою яскравих відтінків тканин. Основа плісе це полотно складене гармошкою, яке з легкістю складається і при необхідності розкривається і дозволяє закривати великі віконні прорізи, вони з двох сторін фіксуються карнизами, але можуть встановлюватися в різних варіантах в залежності від типу обраного вироби і необхідного функціоналу. На вікні плісе утримуються за допомогою системи струн, яка проходить через всю тканину і притримує її при установці штори під нахилом. У відкритому вигляді штора плісе може закрити вікно або навіть двері, а в закритому займає близько 4-5см завдяки компактності вироби.

Штора плісе фіксується на пластикових вікнах практично в будь-якому положенні, наприклад, не обов'язково закривати весь віконний проріз цілком, систему можна встановити посередині і залишити частину вікна завжди відкритою, або закріпити обидва карниза і відкривати штору зверху вниз що зручно для цокольних поверхів.

Ми є виробником всіх представлених на сайті сонцезахисних систем, тому вироби, які ми пропонуємо, будуть виготовлені за індивідуальними розмірами під ваше конкретне вікно, ви самі вибираєте який буде тип фіксації, тканину, фактуру і розмір виробу в мм. Завдяки такому підходу ми не ставимо ніяких рамок для вас або вашого дизайнера в оздобленні інтер'єру, завжди можна створити своє унікальне виріб за власними параметрами.

Основним незаперечною перевагою плісе серед всіх інших сонцезахисних систем є можливість закривати вікна нестандартної форми не приховуючи геометрію віконного отвору. Класичні сонцезахисні системи на увазі особливостей конструкції дозволяють встановити жалюзі тільки прямокутної форми, що не дозволяє закрити арки або трикутні отвори, не кажучи про трапецієподібних або багатокутних конструкціях.

Плюси і мінуси штор плісе

Серед інших систем жалюзі плісе виділяються широким асортиментом конструкцій, який дозволяє комбінувати різні типи відкривання і найрізноманітніші геометричні форми. Серед всього можна виділити наступні переваги:

  1. Зручність у використанні;
  2. Легкість монтажу;
  3. Установка на нестандартні вікна;
  4. Довговічність конструкції;
  5. Сучасний дизайн;
  6. Простий догляд за виробом;
  7. Широкий асортимент моделей і тканин.

З недоліків можна виділити тільки підвищену вартість в порівнянні з іншими видами сонцезахисних систем. Але це суб'єктивна думка, кожна система і тканина відрізняється вартістю один від одного в ту чи іншу сторону.

Порівняємо плісе з рулонними шторами

За конструкцією плісе і тканинні ролети дуже близькі системи, їх принципова відмінність в намотуванні тканини і зовнішнім виглядом. У рулонних шторах тканину рівна і змотується в акуратний рулон у верхній частині вироби, а плісе аналогічним чином збирається у верхній частині, але не намотується в рулон на увазі особливостей тканини воно складається гармошкою. Тому якщо потрібно закрити вікно стандартної прямокутної форми, можна відштовхуватися тільки від зовнішнього вигляду і забарвлень тканини. Плісе, як і рулонні штори, займають мінімальну кількість місця на вікні і добре підходять під аскетичний дизайн як варіант це стилі лофт, хай-тек і мінімалізм.

Незаперечна перевага рулонних штор в порівнянні з плісе є можливість нанесення фотодруку. Тканина для рулонних штор ідеально рівна і дозволяє надрукувати будь-який варіант зображення, а тканину плісе виглядає як гармошка, тому зображення буде виглядати ламаним і виконувати фотодрук можна, але не рекомендується.

Порівняння плісе з горизонтальними жалюзі

Якщо порівняти жалюзі і плісе, то в цьому варіанті плісе виграє за якістю матеріалу. Наприклад, ламелі в жалюзі можуть пом'яти і втратити зовнішній вигляд, а тканину в плісе завжди залишається презентабельного зовнішнього вигляду. Також в горизонтальних жалюзі присутні просвіти між ламелями, що не дає ефекту повністю закритого вікна шторою. У плісе таких недоліків немає, а також набагато більш великий вибір кольорової гами та фактур тканини на відміну від ламелей в жалюзі.

Порівняння з вертикальними жалюзі

Порівнювати такі два види виробів буде не зовсім коректно тому як вони ставляться до різних сфер застосування і виграють один у одного на своєму полі. Якщо необхідно закривати великі віконні прорізи цілком, тут чудово підійдуть вертикальні жалюзі, вони демократичні за вартістю і призначені саме для цих цілей. А якщо шторами закривається кожна стулка окремо, то це вже перевага плісе тому як вертикалка не ставиться на стулки в принципі. Кожна з таких систем має свої плюси, але застосовні вони при установці за призначенням, а відповідно порівнювати їх не вийде.

Варіанти жалюзі плісе

Як говорилося раніше, асортимент плісе неймовірно великий, вони можуть відрізнятися за формою і тканини, а також за типом управління. Розглянемо докладніше всі різновиди плісе.

Варіанти конструкції

Розділимо вироби на кілька основних підтипів:

Свободновісящая плісе кріпляться за допомогою карниза у верхній частині стулки, а нижня частина залишається зафіксованою. Звідси і назва "свободновісящая" тому як штора залишається вільною. Такі конструкції рекомендується встановлювати на глухі стулки, які не обладнані поворотно-відкидними механізмами, інакше при установці стулок на провітрювання тканину буде бовтатися, і відхилятися від вікна залишаючись у вертикальному положенні.

Натяжні плісе відрізняються від свободновісящая зафіксованої нижньою частиною. Виходить штора кріпиться і зверху і знизу, завдяки чому не бовтається при установці на вікна під кутом. Такі конструкції рекомендуються до застосування на поворотно-відкидних стулках.

Плісе з посиленими натяжителями. Система доповнюється волосінями, які проходять по боках і просвіти через край тканини. Така конфігурація не дає тканини провисати навіть при установці штори на мансардні вікна з великим кутом нахилу.

Плісе зі струною і тросом. Більш досконалий варіант системи зі струною. Дозволяє встановити штори на стельові вікна, які знаходяться практично горизонтально до землі.

Плісе з повною фіксацією. У таких системах штора фіксується за допомогою спеціальних кронштейнів і обидва карниза є рухомими. Тобто штору можна відкрити як знизу вгору так і зверху вниз або навіть одночасно з обох сторін залишивши тканину посередині вікна. Такою системою не можуть похвалитися будь-які інші види штор, тому даних вид відкривання є унікальним для систем плісе.

Система день-ніч. Обладнана трьома карнизами одночасно у верхній і нижній частині штори і одним посередині. У системах плісе день-ніч застосовуються одночасно дві тканини, перша тканина фіксується між верхнім і середнім карнизом, а друга між середнім і нижнім. Відповідно при зміщенні середнього карниза в верхню або нижню частину вікна, воно закривається або першої, або другої тканиною. Також середній карниз можна залишити в центрі для регулювання світлового потоку. Система день-ніч застосовується з тканинами різної щільності для додаткової функціональності вироби. Наприклад, верхня тканина встановлюється блекаут (зі 100% затемненням) а в нижній стандартна напів-прозора. У такій комбінації є можливість як повністю закрити світловий потік і домогтися темряви, так і в денний час залишити світло в приміщенні не відкриваючи при цьому штори. Плісе зі струною або з повною фіксацією можна встановити як з фіксованим верхнім карнизом, так і з нижнім. Наприклад, якщо нижній карниз жорстко зафіксований, а верхній вільний, то штора буде відкриватися зверху - вниз що особливо зручно для жителів перших поверхів. Можна відкрити вікно у верхній частині при цьому залишивши нижню частину закритою зберігаючи приватність.

Варіанти кріплення

Способи установки плісе припускають кілька варіантів навіть для самих нестандартних цілей. Розглянемо їх докладніше:

  • На штапики всередині рами;
  • На віконну раму або на стулку;
  • Установка усередині віконного отвору;
  • Установка на стіну закриваючи віконний проріз;
  • Кріплення до стелі.

Одну і ту ж конструкцію можна встановити різними способами, але не забувайте, що в залежності від варіанту установки слід правильно проводити виміри, кожен варіант монтажу відрізняється розмірами готового виробу.

Кріплення карниза проводиться за допомогою саморізів або спеціальних кронштейнів. Тип кріплення залежить від конструкції вироби.

Варіанти відкривання

За типом відкривання в плісе доступні два варіанти це класичний зверху вниз з горизонтальним положенням складок. І унікальний, доступний тільки для даного виду виробів - відкривання зліва направо або навпаки з вертикальним розташуванням складок. Горизонтальний тип використовується частіше за все тому як він аналогічний для всіх виробів включаючи рулонні і римські штори, а також жалюзі. А вертикальні складки тільки завойовують європейський ринок, тому зустрічаються набагато рідше. Хоча вертикальні плісе відкривають нові можливості для зонування простору а також можуть використовуватися як штора для дверей або навіть у вигляді антимоскітної сітки яка займає мінімум простору і виконує відразу кілька функцій, таких як захист від комах а також від сонячних променів.

Матеріали для плісе

Карнизи виготовляються з алюмінію з пластиковими комплектуючими, а тканини в більшості випадків з поліестеру.

Тканинні плісе це самий довговічний і поширений варіант. Як і у випадку з рулонними шторами тканину для плісе покривається спеціальними пиловідштовхуючими просоченнями, які захищають полотно від вигорання і не дозволяють накопичувати пил. Крім того тканина з поліестеру виграє у натуральних аналогів по стійкості до зовнішніх подразників, завдяки чому її можна використовувати в кухні або ванній а також в інших приміщеннях з підвищеною вологістю.

Іноді плісе робляться з паперу, такі штори застосовуються в японському стилі з свою легкості. Але не варто забувати, що папір не найміцніший матеріал, вона набагато швидше зношується і сильно вбирає вологу тому не підходить для кухні та інших помщееній з високим рівнем вологості.

Ще один оригінальний вид тканини це - гофре, вони можуть складатися з декількох шарів і при погляді збоку виглядають як "стільники" у вигляді ромба. Завдяки такій конструкції нитки натягу ховаються всередині і не кидаються в очі і штора виглядає органічніше на вікні. Самі тканини гофре виглядають елегантно і стильно, крім того стільникова структура створює додатковий повітряний мішок перед вікном і добре знижують нагрівання приміщення в літню пору року а також сильніше захищають від сонячного світла.

Догляд за шторами плісе

Щоб штора залишалася привабливою тривалий час за нею потрібно періодично доглядати. При використанні плісе з тканинами з поліестеру виникає найменше труднощів. Так як штора сама по собі не накопичує пил і дозволяє легко від неї позбутися, досить протерти штору вологою губкою і вона буде як нова.

Тканини зі светоотражающим покриттям вимагають більш ретельного догляду, їх варто замочувати у воді з мильним розчином на годину-півтора і потім прополоснуть водою з душу. Щоб прибрати надлишки води штору можна кілька разів відкрити і закрити. Гладити тканини категорично заборонено. При сушінні слід залишити штору в закритому стані далеко від відкритого вогню. При спробах просушити її у відкритому положенні штора може втратити форму.

Поради щодо застосування штор плісе від дизайнерів

Плісе прекрасно підходять для установки в квартиру або на дачу. Найчастіше такі вироби застосовуються в мінімалістичний інтер'єрах, але також можуть бути встановлені і в інших стилях, основне завдання в такому випадку правильно підібрати забарвлення і по можливості комбінувати їх з тюлем або портьєрами.

Функціонально штори плісе це один з найбільш затребуваних типів сонцезахисних систем. Завдяки безлічі забарвлень тканини а також варіантів монтажу. Крім цього плісе дозволяють закривати нестандартні вікна у вигляді арок і полуарок при цьому виріб залишається функціональним і дозволяє відкривати вікно.

Для кухні - рекомендується застосовувати штори з поліестеру, так як він стійкий до зовнішніх чинників і простий у догляді. Крім того плісе залишають підвіконня вільним що тільки плюс для кухні де будь-який простір можна використовувати з користю. Особливо зручним буде варіант плісе день-ніч з можливістю повністю затемнити вікно і прибрати відблиски з вулиці або ж днем ​​поставити прозору тканину і залишити світло, зберігаючи приватність.

Для балкона - завдяки компактності систем плісе можна з легкістю декорувати балконні двері частково або повністю. Вони не будуть займати зайвого місця або зменшувати функціонал двері при цьому чудово виглядають разом з віконними системами.

При установці штор на панорамні вікна є декілька варіантів конструкцій, Закрити кожну стулку окремої шторою і створювати витончені композиції при комбінації відкритих в різних рівнях штори або ж закрити весь отвір однієї конструкцією, такий варіант додає естетики і презентабельності приміщенню. При установці жалюзі на отвір, можна перекрити відразу кілька віконних стулок, але не варто забувати, що установка на отворі перекриває вільний доступ до підвіконня, а також доступ до ручок управління стулками.

Плісе в вітальні або залі можуть стати прекрасним доповненням до інтер'єру при правильному підході. Інакше можуть бути надто лаконічні штори в пишному інтер'єрі.

На пластикових вікнах плісе добре поєднуються з класичними гардинами і виконують роль світлофільтра. Вони не будуть виділятися, а тільки доповнювати один одного.

Вітальня не вимагає 100% затемнення, тому ми рекомендуємо застосовувати світлі відтінки без агресивних фарб для збільшення обсягу приміщення. З прикрасою вітальні добре справляються елементи інтер'єру, тому нагромаджувати складні штори з малюнками не рекомендується, слід віддати перевагу однотонним тканинам які не будуть перевантажувати інтер'єр. З іншого боку, якщо інтер'єр приміщення сам по собі досить простий, можна встановити штори плісе з ненав'язливим принтом. При правильному підході такі системи підійдуть для всіх типів інтер'єру доповнюючи його переваги і приховуючи недоліки.

Спальня періодично вимагає повного затемнення особливо при денному сні, тому кращим рішенням буде використовувати штори плісе день-ніч для затемнення кімнати в нічний час доби і м'якого світла днем. При цьому день ніч, як і інші штори, дозволяють повністю прибрати тканину з вікна і відкрити світловий проріз для максимального доступу світла. Само собою тканини слід використовувати світлих або пастельних тонів тому як спальня це місце відпочинку і перевантажувати його яскравими фарбами не слід. Винятком є ​​кричущі різновиди інтер'єрів в такому випадку штори не будуть виділятися і можна спокійно брати яскраві кольори для доповнення загальної картини. Якщо ваш будинок обладнаний арочними вікнами їх також можна декорувати аналогічними тканинами і системами для арок не приховуючи витончені вигини під прямокутними класичними шторами.

У дитячій плісе використовуються все частіше і тому є кілька причин. Тканини оброблені різними складами, які запобігають забрудненню і не накопичують пил. А завдяки безлічі забарвлень можна з легкістю підібрати варіант штор, який підійде дитині будь-якого віку і статі. Для підлітків можна зробити акцент на вікнах за допомогою яскравих фарб. Ми все ще не рекомендуємо застосовувати фотодрук на плісе, хоча прості малюнки будуть виглядати добре. Для дитини немає необхідності створювати повну темряву, тому слід використовувати класичні напівпрозорі тканини в яскравих або спокійних тонах під колір інтер'єру.

Для лоджії або балкона першочергово слід застосовувати максимально світлі тканини, тому як балкон є великим джерелом світла і тепла в літній час його не можна сильно затемнювати, інакше можна отримати напівтемрява в кімнатах. Якщо ж сонце занадто яскраве, замість тканин з повним затемненням слід віддати перевагу металізованим полотнам. Такі штори мають світловідбиваюче покриття із зовнішнього боку і відтинають частину світла і тепла від вікон, ніж знижують яскравість і температуру на балконі. Для зручності регулювання освітлення балконні стулки краще оформляти окремо і при почерговому відкриванні можна з легкістю регулювати необхідну кількість світла в кімнатах.

На завершення можна сказати, що плісе це не просто сучасний спосіб сонцезахисту а й багатофункціональний виріб, яке може стати хорошою заміною іншим видам сонцезахисних систем.