0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Все про рулонних шторах, переваги в інтер'єрі, вибір системи і рівень затемнення штори

Практичні штори це невід'ємний атрибут сучасного дизайну. Старі громіздкі карнизи вже відійшли на другий план і використовуються здебільшого як декор, ніж дійсно функціональне виріб. Але завдяки рулонним шторам завжди можна отримати і унікальний зовнішній вигляд штор, а також максимально функціональне компактний виріб.

З чого складаються рулонні штори

В основі рулонної штори завжди використовується прямокутне полотно, яке закриває віконний отвір або стулку. Карниз займає мінімальну кількість місця, а його установка не займає багато часу і легко проводиться за допомогою викрутки. У комплектацію виробу входять: обрана тканину, вал для її намотування, механізм управління з кронштейнами для кріплення вироби, нижній утяжелитель тканини і додаткова фурнітура у вигляді механізму фіксації і інших дрібних деталей.

Варіанти управління шторою бувають вельми різноманітні і підходять для різних вікон аж до мансардних, які знаходяться під нахилом.

Способи управління:

Ланцюжок - це класичний варіант управління, при якому збоку вироби знаходиться ланцюжок, якої можна підняти або опустити тканину. Ланцюжок застосовується в комбінації з самофіксуються механізмом і при установці тканини на необхідну висоту вона автоматично фіксується і не розмотується.

Пружина - механізми з пружинами можуть бути двох різновидів, з постійним натягом при якому тканину фіксується на бічні гачки в потрібному положенні і пружина утримує її в натягнутому вигляді (для мансардних вікон) або самофіксуються в даному механізмі при встановленні тканини на необхідну висоту вона автоматично фіксується і пружина її НЕ змотує, але якщо злегка потягнути за ланцюг управління фіксатор знімається і пружина повністю змотує тканину на вал.

Типи тканин для рулонних штор:

  1. Однотонна або з візерунком;
  2. Синтетична, натуральна або сумішеві;
  3. Фактурна або гладка;
  4. Функціональна з відбиваючим ефектом або пвх.

Ступеня світлопроникності тканин

Рулонні штори покликані не тільки прикрашати інтер'єр, але і виконувати основну функцію це захист від сонця. Залежно від щільності тканини вони по-різному пропускають сонячні промені аж до повного 100% затемнення. За ступенем світлопроникності вони діляться на три види, розглянемо їх докладніше.

Пропускають світло - в цій серії знаходиться основна частина тканин для рулонних штор, до неї відносяться всі тканини, які не є функціональними або з особливими властивостями. За допомогою таких тканин з легкістю можна прикрасити будь-який інтер'єр не затемнюючи його. Також є варіанти з частково прозорими тканинами, через які можна буде розглянути, що відбувається на вулиці, але з вулиці нічого видно не буде, такі тканини виконують функції тюлі та практично не захищають від палючого сонця. Не варто забувати, що при використанні тонких тканин у вечірній час доби, коли в приміщенні буде горіти світло працює, навпаки, з вулиці будуть проглядатися чіткі силуети і частково видно, що відбувається всередині приміщення.

Светроотражающіе тканини - до таких видів полотен відносяться металізовані тканини, а також серія "термо" яка досить тонка, але володіє светоотрадающім покриттям з боку вулиці. Такі тканини також пропускають світло, але відображають велику частину тепла назад на вулицю ніж оберігають меблі від вигорання і знижують температуру в приміщенні не даючи нагріватися предметів за шторою.

Блекаут - це серія тканин зі 100% затемненням, полотно складається з класичної поліестрової тканини, а також прогумованої основи, завдяки якій світло через тканину не проходить зовсім. Світло може проникнути в бічному просвіті між стіною і тканиною, але це вирішується установкою бокових напрямних, які прибирають зазори і створюють повну темряву в приміщенні.

Які бувають тканини з малюнком і фактурою

Для початку варто розділити поняття малюнок і фактурність. Малюнок наноситься на рівну тканину і може візуально надавати їй обсяг або унікальний візерунок. Фактуру в свою чергу можна визначити на дотик, так як вона задається при виробництві тканини. Фактура може відповідати кольору тканини і висловлювати різноманітні об'ємні візерунки які будуть створювати ефект натуральних тканин або матеріалів.

Тканини з геометричними малюнками або рослинами добре підходять, якщо всі меблі в приміщенні однотонна і поєднується за кольором, в такому випадку штора буде виділятися і прикрашати інтер'єр. Також на меблях можуть бути присутніми візерунки аналогічні шторам в такому випадку штори будуть доповненням до основного стилю інтер'єру. Також можна застосовувати відтінки, які вже застосовані в дизайні інтер'єру для доповнення загальної картини.

Якщо ви вирішили оформити вікна шторами з малюнком, ми постараємося підказати які варіанти оформлення доступні для різних кімнат. Наприклад, в дитячій хороша ідея розмістити штори з зображеннями улюблених героїв мультфільмів, фотографіями тварин або своїми фото, тому для дитячої дуже добре підходять штори з фотодруком, на які ви наносите свій власний малюнок. Тут не найкраща ідея вибирати фактурні штори, так як вони можуть перевантажити інтер'єр дитячої та створити занадто офіційний зовнішній вигляд. Для дорослих у свою чергу вибираються малюнки великих міст або ж нейтральні зображення.

За кольором залежно від цілей можна підібрати щільний яскравий однотонний колір або підібрати штори в відтінок інтер'єру, якщо немає бажання виділяти їх на загальному тлі. Стильні рішення це застосування синього, червоного, чорного або оранжевого кольору, але не кожен інтер'єр підійде до такої комбінації і це може його занадто ускладнити, якщо вже є яскраві відтінки на меблях або на шпалерах.

Не варто забувати про розміри приміщень і вікон в них. Якщо кімната досить простора в ній добре будуть виглядати однотонні тканини без зображень. А якщо необхідно додати об'єм, то кращим рішенням є смугасті тканини - вертикальні додадуть висоти, а горизонтальні ширини.

При виборі кольору для всього інтер'єру слід враховувати співвідношення штор і елементів меблів, а також шпалер. Але навіть якщо штора повинна збігатися за кольором слід вибирати тканину на пару тонів світліше або темніше щоб вона не зливалася зі стінами і трохи відрізнялася.

Варіанти штор для конкретних приміщень

При підборі штор для окремого приміщення слід враховувати всі комбінації чинників доступні для тканини, це фактура, візерунок і колір. А також поєднання інтер'єру з обраної тканиною.

Для офісу підбираються максимально нейтральні тканини за колірною гамою, вони не повинні відволікати від роботи або впливати на настрій співробітників, тому перевага віддається білим, сірим і блакитним і зеленим відтінкам. Навіть якщо штори будуть кольорові, слід вибирати м'які кольори, щоб вони не тиснули на інтер'єр. Наприклад, поганим вибором будуть помаранчеві або яскраво червоні штори.

Для конференц-залу добре підійдуть строгі кольори незалежно від наявності дерева або іншої кольорової палітри. Наприклад, білий, сірий або чорний колір. Якщо в залі велику кількість вікон, то слід зробити вибір в сторону світловідбивних штор щоб зменшити температуру в приміщенні при яскравому денному світлі. Також при необхідності проводити презентації з проектором кімнату необхідно повністю затемнити, в такому випадку рекомендується застосування тканин блекаут зі 100% затемненням. Аналогічні тканини добре підійдуть для домашнього кінотеатру, якщо планується перегляд фільмів в будь-який час дня.

Для кухні рулонний штора це найкраще рішення. Вона не займає багато місця, легко чиститься і залишає вільним підвіконня. Для зручності штору можна згорнути під час готування, і вона залишиться зовсім чистою, навіть якщо знаходиться біля робочої поверхні. За кольором інтер'єр кухні може пістрявити яскравими фарбами, тому тут не страшно застосовувати і яскраві штори з зображеннями квітів або фактурою.