0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Як правильно встановити жалюзі різних типів

Розглянемо варіанти кріплення різних сонцезахисних систем, таких як:

  • рулонні штори;
  • горизонтальні жалюзі;
  • вертикальні жалюзі.

Установка виробів можлива до стіни, до стелі, на віконну стулку або всередині отвору. Перед покупкою жалюзі заздалегідь визначитеся з типом монтажу та проведіть відповідні заміри, після замірів також визначте тип або сторону управління жалюзі, це необхідно щоб механізми і ланцюжки перебували в потрібних місцях після установки.

Вертикальні штори найчастіше кріпляться на отвір і виконують функції гардин. Горизонтальні і рулонні переважно встановлюються на кожну стулку окремо. При цьому жалюзі відкривають підвіконня при цьому виконуючи всі необхідні функції.

Способи монтажу жалюзі

Кріплення жалюзі залежить від розмірів штори і практичного застосування. Наприклад великі вертикальні штори займуть багато місця якщо поставити їх усередині віконного отвору, з цього часто їх встановлюють на стіну або на стелю що додатково збільшує візуальну висоту кімнати. При установці вертикальних жалюзі на стелю використовуються спеціальні кліпси, спочатку кліпса кріпиться до стелі а потім в неї фіксується карниз.

При установці на стулки рекомендується використовувати тільки саморізи і не намагатися приклеїти виріб до вікна, інакше в літню пору віконна рама прогріється і є шанс відірвати штору при спробі її відкрити або закрити. На стулки можуть бути встановлені або рулонні штори а також день-ніч або горизонтальні жалюзі з різним типом системи або ламелей (алюмінієві, дерев'яні, бамбукові).

Порада: не відштовхуйтеся від віконної рами при установці жалюзі або рулонні штори (особливо рулонних штор).

При монтажі рулонної штори а також день-ніч важливо щоб система перебувала в горизонтальному положенні а в разі нахилу тканину буде нерівномірно тікати в одну зі сторін що зіпсує як тканину так і самі штори, завдяки чому ми рекомендуємо перевірити горизонтальний рівень при установці за допомогою відповідного обладнання . Всупереч точним відповідей монтажників вікна не завжди встановлені рівно, тому ми не рекомендуємо відштовхуватися від вікна при визначенні горизонтального рівня. Проведення правильних вимірів в майбутньому безпосередньо впливає на якість установки.

Як встановлюються горизонтальні жалюзі:

  • Зробити попередньо розмітку на майбутньому місці установки;
  • Встановити кріпильні кронштейни за раніше встановленими мітками;
  • Встановити карниз на кронштейни.
  • При установці жалюзі з фіксацією порядок дій трохи відрізняється
  • У верхній частині стулки встановлюються кронштейни а в нижній куточки для фіксації троса;
  • Трос в карнизі вже зафіксовано і проходить через всі ламелі;
  • Після установки кронштейнів необхідно закріпити на них карниз як і в першому варіанті монтажу;
  • Перевірити щоб трос проходив через всі ламелі (при транспортуванні він може вискочити);
  • Далі трос фіксується в нижніх кронштейнах за допомогою спеціальних барабанів (при установці трос необхідно трохи натягнути щоб він утримував ламелі і не провисав);
  • В кінці встановлюється тростину управління і перевіряється працездатність системи (поворот і підйом ламелей).

Як визначити розмір жалюзі після вимірів

Після проведення заміру можна відразу замовити жалюзі самостійно, тому як іноді розмір це початкова точка від якої варто відштовхуватися для прийняття рішення. Наприклад розмір горизонтальних жалюзі сприймається як габарит, тобто повна ширина і висота вироби та обліком карниза, але в такому варіанті якщо провести замір по штапики то ми отримуємо тільки параметри полотна без урахування карниза (який займає 3,5 см) і якщо замовити такі жалюзі то встановлювати їх доведеться прямо на верхній штапик так як був проведений завмер. Якщо ж ви хочете встановити карниз на раму (вище штапиков) то необхідно відразу додати 3,5 см до висоти вироби щоб компенсувати висоту карниза. Найчастіше при уточненні інформації про замовлення менеджер запитує "розмір габаритний або по штапики?" така інформація дає зрозуміти фахівця потрібно додати додаткову висоту або ж клієнт сам вимірював розмір готового виробу і отримав відповідні габаритні розміри.

Якщо ж ми розглянемо вертикальні жалюзі то тут також є деякі нюанси в вимірах. Наприклад в разі установки всередину отвору необхідно враховувати звужуються чи укоси всередину, тому що при вимірах прорізу по краях може виявитися що жалюзі не поміщаються всередину через вузьких укосів, також щоб уникнути торкання тканиною укосів необхідно зменшити розмір виробу на пару сантиметрів. При установці вертикальних жалюзі на віконний отвір (на стіну) виміри проводяться по ширині і висоті отвору, але ж карниз буде явно вище і бажано щоб штора перекривала частина стіни і прибирала засвітки, відповідно до отриманої при замірах ширині і висоті часто додається + 10см.

Перед монтажем слід докласти виріб до вікна і перевірити чи все влаштовує і працює як треба. Тому як після установки буде вже важко переставити кронштейни або змінити параметри штори.

Вертикальні жалюзі в основному встановлюються на стелю або на стінові кронштейни, установка всередині отворів більше рідкісний варіант. Складаються вертикальні жалюзі з карниза з механізмами і тканинних ламелей. Монтаж починається з установки кронштейнів або стельових кліпс, потім фіксується карниз а далі на ньому кріпляться ламелі (при закритих жалюзі шви на ламелях повинні дивитися назовні). В іншому конструкція готова до роботи, додаткова збірка не потрібно.

Як вибрати

Швидке виготовлення, безліч варіантів монтажу і простота конструкції дозволяє легко підібрати жалюзі під потреби абсолютно будь-якого клієнта з різними варіантами дизайну інтер'єру.

Спосіб монтажу залежить від обраного типу конструкції і розміру вироби, з цього вибираючи модель жалюзі варто враховувати куди буде проводитися установка. Всі сонцезахисні системи мають форму прямокутника і при установці з перекосом виникає зайве навантаження на механізми і неправильна робота вироби.

На сьогоднішній день жалюзі є прекрасним варіантом декорування приміщення і захисту від сонця. Вони ефективно виконують всі покладені завдання і залишаються актуальними завдяки безлічі переваг таких як широкий вибір кольорів і типів матеріалу, різноманітність систем і конструкцій а також більш вигідна ціна в порівнянні з застарілими тканинними шторами.

Додатковим фактором популярності жалюзі є простота догляду без тривалої прання і сушіння тканин. Досить протерти ламелі вологою губкою і жалюзі набувають первозданний зовнішній вигляд. Деякі жалюзі наприклад тканинні не варто мити і протирати бо фізичний і хімічний вплив на тканину може пошкодити спеціальне пиловідштовхуючими покриття і тканину почне сильніше збирати пил.