0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Як вибрати штори блекаут для захисту від сонця та тепла

Блекаут це спеціальна серія тканин, яка своєю назвою говорить про їхню функціональність. Будь-яка тканина з блекаут серії має здібності до 100% затемнення. Ця категорія тканин застосовується у кількох випадках, наприклад захист від сонця і тепла, за необхідності денного сну й у містах із білими ночами.

Плюси та мінуси штор блекаут

  1. Захист від сторонніх поглядів - на відміну від класичних рулонних штор блекаут не пропускає сонячне світло у будь-який час доби, а значить здатний захистити вас від поглядів не тільки в денний час, але також і у вечірній час. Штора прибирає силуети, що забезпечує повну приватність для господарів будинку.
  2. Штори блекаут довговічні, завдяки прогумованій основі штора не вигоряє на сонці і не боїться підвищеної вологості, що позитивно впливає на її термін служби.
    Тканини блекауту не вимагають ретельного догляду. Штори покриваються спеціальними пиловідштовхуючими антистатичними просоченнями, які відштовхують пил. При необхідності достатньо протерти тканину вологою губкою для очищення поверхневих забруднень.
  3. Велика різноманітність кольорів. у рулонних шторах застосовується понад 1000 тканин, частина з яких завжди представлена у блекаут серіях. Блекаут це схожі з рулонними тканинами, які аналогічні за кольором з рулонними шторами, але знаходяться на гумовій основі, яка виконує роль 100% захисту від сонця.
  4. За вартістю штори блекають практично не відрізняються від рулонних штор, та такі тканини можуть бути трохи дорожчі за найбюджетніші варіанти, але щодо свого функціоналу вони знаходяться швидше в середній ціновій категорії, ніж у дорогому сегменті.
  5. Інша справа це спеціальні термо тканини, вони оснащуються спеціальним світловідбивним покриттям, яке відображає тепло та сонячні промені.
  6. До недоліків можна віднести особливості у догляді тканини, штори блекають не можна зминати, так як вони добре тримають форму, відповідно при появі згинів штора збереже цю форму і вже не випрямиться. Також тканини блекаут, як і інші види рулонних штор, не рекомендується прати. Агресивні засоби для чищення і фізична дія здатні стерти пиловідштовхувальні просочення і навіть пошкодити тканину, тому допускається м'яке вологе прибирання, але в жодному разі не прання.

Блекаут тканини можуть відрізнятися за своєю структурою, і це частково впливає на світлопроникність тканини. Найчастіше найпростіший і ефективніший спосіб це розміщення тканини на непрозорій прогумованій основі, яка не пропускає сонячні промені, при такому варіанті тканина виходить двосторонньою, що означає, що з боку приміщення вона виглядає як тканина, а зовні як гумова основа, яка може бути білого кольору, або гума, яка повторює колір тканини. Другий варіант блекаут тканин це багатошарова тканина, у такому разі зовнішні шари це кольорова основа з малюнком або фактурою, а всередині між шарами може бути як прогумова основа, так і щільніша тканина чорного кольору, яка не пропускає сонячне світло. Багатошарові варіанти блекаутів найчастіше застосовуються в шторах день-ніч, де тканина може відображатися будь-якою стороною, оскільки обертається "по колу", тому необхідно забезпечити естетично приємний зовнішній вигляд навіть якщо тканина буде розгорнута.

Сфери у яких ефективно застосовується тканина блекаут

Тканини блекаут не завжди рекомендується встановлювати в домашніх умовах, оскільки створення повної темряви часто не потрібно. Але існують специфічні приміщення, де питання затінення стоїть особливо гостро, ми їх докладно розглянемо.

  1. Кінотеатр, фотолабораторія, нічний клуб - це місця, де важливо зберегти повну темряву в будь-який час доби з тієї чи іншої причини. Іноді від повної темряви залежить якість роботи закладу, і тканини блекауту чудово справляються з цим завданням.
  2. Офісний центр, зал для конференцій або бізнес-центр - офісні приміщення часто не закриваються щільними шторами, для цього досить класичних тканин, які будуть розсіювати сонячне світло, не перекриваючи його повністю. Але в конференц-залах встановлюються проектори для презентацій і для їх роботи потрібна відсутність денного світла, саме в таких випадках у конференц-зал рекомендується встановити штори блекаут для створення ефекту 100% затемнення та комфортної роботи.
  3. Спальні або дитячі кімнати - це саме той випадок, коли штори блекають максимально ефективно себе проявляють в домашніх умовах. Для спальні особливо важливою є відсутність денного світла так само як і для дитячої кімнати, коли необхідний денний сон.

Підсумок

Штори блекаут це чудовий вибір для створення приватності, а також виконання завдань зі 100% затемнення. Не завжди серія блекаут – це найкращий вибір, наприклад, для вітальні чи кухні такі штори будуть надто сильно затінювати приміщення, тому найчастіше дизайнери не рекомендують їх у просторі кімнати, які вимагають багато м'якого світла. У свою чергу для спальні або дитячої, а також офісу або кінотеатру блекаут це необхідність, тому вони займають свою нішу в сонцезахисних системах, яка є не тільки декоративною, але й справді функціональною шторою, яка повністю виконує покладені на неї завдання.

Порада: для спальні добре підійде поєднання штор блікаут з класичними гардинами, вдень вікна легко можна закрити гардинами з тонкої і легкої тканини, а у вечірнє навпаки використовувати тканину блекаут для повної приватності.