0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Дерев'яні жалюзі - родзинка інтер'єру

Все домагаються комфорту і спокою в домашньому інтер'єрі. Цього можна досягти при комбінації меблів, шпалер та інших елементів які впливають на внутрішнє оформлення приміщення. До таких елементів відносяться і жалюзі, а саме ми розглянемо натуральне дерево як елемент декору відповідний до всіх типів інтер'єрів. На відміну від інших сонцезахисних систем жалюзі крім візуальної привабливості добре захищають приміщення від сонця і відображають тепло сонця. Натуральні матеріали завжди виграють у штучних як за зовнішнім виглядом, так і з екологічної безпеки.

Плюси і мінуси жалюзі з дерева

Почнемо відразу з плюсів, щоб позначити основні переваги дерев'яних жалюзі серед інших сонцезахисних систем:

  1. Унікальність - дерев'яні жалюзі мають нестандартний зовнішній вигляд, які передає структуру натурального матеріалу. Інші жалюзі можуть намагатися "наслідувати" дерев'яним, але це буде копіювання, а не оригінал.
  2. Створення затишку, який властивий тільки натуральним матеріалам.
  3. Безпека використовуваного сировини, дерево натуральне і не має в собі зайвих матеріалів, які при нагріванні можуть випаровуватися і шкодити здоров'ю оточуючих. Це дуже важливо для сонцезахисних систем, так як вони завжди знаходяться на вікнах і періодично сильно нагріваються.
  4. Термін служби - дерев'яні ламелі не гнуться і їх не можна пошкодити при збиранні або необережному поводженні на відміну від класичних алюмінієвих жалюзі, в яких при пошкодженні ламелей простіше замінити виріб цілком, ніж ремонтувати.
  5. Ламелі шириною до 50мм. Тільки дерев'яні ламелі можуть бути таких розмірів, це підкреслює фактуру дерева і дозволяє закривати навіть широкі прорізи за допомогою дерев'яних жалюзі.
  6. Унікальний зовнішній вигляд, для прикраси інтер'єру додаючи благородства і респектабельності.

З мінусів, так як дерево є натуральним матеріалом воно не кращим чином переносить вологу, завдяки покриттю спеціальним лаком він захищає ламелі від ультрафіолету, а як наслідок від вигорання і вологості. Частково вдалося домогтися підвищеної захисту від вологи і знебарвлення ламелей, але встановлювати їх в приміщення з підвищеною вологістю все ще не рекомендується.

У даній статті мова йде тільки про горизонтальних і рулонних дерев'яних жалюзі тому як вони найкраще зарекомендували себе на ринку. Також бувають різновиди дерев'яних вертикальних жалюзі, але це скоріше унікальний виріб, яке рідко зустрічається і практично не проводиться.

Горизонтальні дерев'яні жалюзі найчастіше встановлюються, як і алюмінієві, на кожну стулку окремо, що не заважає відкриванню вікна і дозволяє з легкістю регулювати потік світла на кожній стулці індивідуально. При цьому є конструкції з ламелями 50мм, які також дозволяють закрити і весь світловий отвір, навіть якщо в ньому знаходиться кілька стулок, але в такій конфігурації для відкривання стулки доведеться підняти жалюзі щоб отримати доступ до ручки управління стулкою.

При дбайливому догляді дерев'яні жалюзі прослужать вам 10-15років зберігаючи зовнішній вигляд і практичність.

Ще одним видом дерев'яних жалюзі є рулонні конструкції, вони складаються з суцільного бамбукового полотна без окремих ламелей. Такі вироби нічим не поступаються класичним рулонних штор, але мають свої переваги на увазі використання натуральних матеріалів. Також як і жалюзі, рулонні бамбукові штори добре утримують тепло і запобігають нагрів приміщення.

Монтаж дерев'яних жалюзі всіх типів проводиться за допомогою саморізів. Ми рекомендуємо такий тип установки на всіх конструкціях, так як при відкриванні жалюзі потрібно потягнути за спеціальний механізм управління, що дає додаткове навантаження на кронштейни і це не враховуючи вагу самого виробу який відповідає розмірам конструкції. Дерев'яні ламелі шириною 2-3мм, тому готовий виріб буде досить важким.

Установка жалюзі можлива як на стулку, так і на отвір і навіть усередині віконного отвору. Все це робиться за допомогою універсальних кронштейнів. Попередньо перед установкою на місці кріплення потрібно зафіксувати кронштейни, після чого встановлюється карниз і жалюзі готові до роботи. Слід враховувати, що всередині карниза знаходяться спеціальні кошики, які необхідні в конструкції механізмів, і вони можуть перешкодити монтажу карниза на кронштейни, тому при монтажі кронштейнів визначте, де в карнизі є вільне місце для кронштейнів, перед тим як їх монтувати.

При установці на отвір рекомендується брати жалюзі трохи "з запасом" щоб перекрити краю отвору і зменшити просвіти з боків. При установці всередині отвору навпаки, жалюзі слід трохи зменшити, щоб вони не чіплялися краями на отвір і вільно відкривалися.

Правила догляду за дерев'яними жалюзі

Від правильного догляду буде залежати і термін експлуатації жалюзі. Залежно від типів жалюзі догляд за ними істотно відрізняється, тому не варто користуватися методами застосовними до алюмінієвих жалюзі і тим більше штор. Алюміній не іржавіє і досить міцний матеріал, тому його характеристики відрізняються від натурального дерева, алюміній можна навіть замочити у воді і йому нічого не загрожує, а ось до дерева необхідний інший підхід.

Ні в якому разі не мийте дерев'яні жалюзі під проточною водою і тим більше не замочуйте, ламелі можуть набратися вологи і втратять свою форму при висиханні, такий прибиранням можна зробити тільки гірше ніж було, і виправити ситуацію вже не вийде. Дерево краще чистити за допомогою пилососа або змахнути пил м'якою щіткою. Завдяки покриттю лаком дерево не буде накопичувати пил усередині волокон, тому якщо змахнути її з верхнього шару, то повноцінна вологе прибирання не буде потрібно.

На що слід звертати увагу при виборі дерев'яних жалюзі

Незалежно від типу жалюзі всі моделі вимагають дбайливого використання і якісного монтажу, інакше жалюзі прослужать недовго незалежно від їх вартості і вибраних матеріалів. Але перед покупкою слід звертати увагу на кілька факторів.

  1. Деталі вироби не повинні скрипіти і видавати сторонніх звуків, особливо в дерев'яних жалюзі, де найчастіше використовуються якісні механізми, які не можуть видавати зайвого шуму. Якщо при відкриванні ви чуєте сторонні звуки, виробник міг використовувати дешеву фурнітуру, це перший дзвіночок який говорить про довговічність конструкції.
  2. При монтажі на стіну закриваючи весь віконний проріз, слід уточнити у виробника чи будуть вони додавати ширину вироби або це потрібно зробити попередньо? Якщо виробник сприймає розміри як габарит готового виробу, слід додати 10-15см на ширину вироби щоб перекрити повністю світловий отвір.

Відносно фурнітури, оригінальні жалюзі комплектуються спеціальною дерев'яною палицею під колір використовуваних ламелей, а також може відрізнятися фурнітура утримання ламелей. На вибір часто представлені два варіанти:

  1. Драбинка - класичний варіант, нелогічний використовується в алюмінієвих жалюзі і нічим не примітний.
  2. Тасьма - це тканинна смуга шириною до 2 см, яка не тільки утримує ламелі, але також і приховує отвори в ламелях. Тасьма надає жалюзі завершеності конструкції і може виступати доповненням при виборі тканини, яка контрастно відрізняється від кольору ламелей.

За підсумком можна сказати що дерев'яні жалюзі це класичний елемент декору, який інтерпретований під сучасні реалії. Вони прекрасно вписуються в різний інтер'єр завдяки сучасній фурнітурі, але зі своїм забарвленням і фактурою також прекрасно підходять для класики і офісних будівель. Вони стануть прекрасним доповненням в домашньому кабінеті або офісі директора надаючи йому дорожнечі і респектабельності. А при установці в дитячій вам не доведеться замислюватися про екологічність конструкції, так як у виробах застосовуються тільки натуральні матеріали з додатковим захистом від пилу.