Блог

Види фіксації для штор і жалюзі. Коли варто використовувати системи фіксації і навіщо вони потрібні

Сучасні вікна здебільшого оснащуються фурнітурою для відкидання стулок і при використанні таких вікон спільно з жалюзі або шторами проявляються деякі особливості в конструкції систем. Чи не зафіксована штора може створювати зайві звуки і бовтатися на вітрі, з цього, щоб такого не відбувалося тканину або ламелі в жалюзі необхідно зафіксувати. Більшість систем фіксації утримують полотно штор в безпосередній близькості до віконної рами, тобто фіксатор встановлюється на раму і утримує тканину, не даючи їй бовтатися і шуміти. У свою чергу в залежності від типу систем, фіксатори також можуть відрізнятися за функціональністю.

У даній статті ми розглянемо найпоширеніші варіанти фіксації штор, і жалюзі, а також розглянемо їх плюси і мінуси. Основна область для застосування системи фіксації це похилі або мансардні вікна, так як без фіксації установка штор на такі вікна в принципі неможлива.

Фіксація для горизонтальних жалюзі

Жалюзі самі по собі унікальна конструкція, яка відрізняється більш низькою вартістю, ніж штори, але в залежності від місця установки може надати більший функціонал в порівнянні зі шторами. Але жалюзі, як і інші сонцезахисні системи в деяких випадках необхідно додатково фіксувати, щоб вони не створювали дискомфорт.

Нижні фіксатори

Система складається з двох заглушок і двох кронштейнів, які встановлюються по краях вироби. Заглушки встановлюються на нижній утяжелітельной планці і мають спеціальний шип, який дозволяє зачепити планку за кронштейни. У свою чергу кронштейни монтуються на стулку і утримують жалюзі в площині вікна, не дозволяючи провисати. Плюсами такої системи є постійна фіксація вироби, для того щоб підняти жалюзі фіксатори необхідно від'єднати, але з горизонтальними жалюзі це часто не потрібно, тому як управління світлом здійснюється поворотом ламелей а не підйомом всього полотна. Нижню фіксацію можна додати на готові жалюзі, навіть якщо вони раніше не були обладнані системою фіксаторів, для цього потрібно замінити нижні заглушки на відповідні з шипом і встановити в нижній частині стулки два додаткових кронштейна.

Фіксація струна

Один з найпопулярніших типів фіксації із застосуванням ПВХ волосіні. На відміну від стандартних нижніх фіксаторів таку систему потрібно замовляти заздалегідь і встановити її згодом на готові жалюзі буде вже неможливо. Для фіксації струна в ламелях пробиваються додаткові отвори під волосінь і за підсумком через весь виріб протягується спеціальна ПВХ струна, вона фіксується в карнизі у верхній частині жалюзі, а також внизу за допомогою спеціальних кронштейнів. Струна при установці натягується і утримує все ламелі, завдяки такій фіксації жалюзі не провисають навіть на похилих мансардних вікнах. Додатковим плюсом є постійна фіксація вироби незалежно від того відкриті жалюзі чи ні, у випадку зі стандартними фіксаторами які утримують жалюзі тільки в крайньому нижньому положенні струна буде утримувати їх навіть якщо система частково піднята вгору.

Тросова фіксація

Найякісніший з усіх варіантів фіксаторів для горизонтальних жалюзі. У такому варіанті крізь ламелі проходить металевий трос в натягнутому положенні, він не може пошкодитися навіть при частих підйомах жалюзі.

Фіксація в рулонних шторах

Рулонні штори являють собою суцільне полотно, яке досить легко може бовтатися при поривах вітру і штора буде стукати нижньої утяжелітельной планкою по віконній рамі, що у деяких викликає дискомфорт. Тому при установці на балконі рекомендується комплектувати всі штори фіксаторами незалежно від місця установки, будь то откривная або глуха стулка.

Система струна

У верхній частині вироби на кронштейнах кріпиться спеціальна ПВХ волосінь, яка проходить через вуха в нижній планці і фіксується на кронштейнах внизу. Завдяки такій конструкції нижня утяжелітельную планка переміщається по волосіні як по рейках і постійно зафіксована на будь-якій висоті. Плюсами такої системи є постійна фіксація полотна незалежно від висоти відкривання штори, так як волосінь проходить по всій висоті вироби і утримує його на будь-якому рівні. Це особливо важливий момент для рулонних штор тому як управляти потоком світла можна тільки при переміщенні тканини і немає можливості відкрити світловий отвір, не піднімаючи тканину як у випадку з горизонтальними жалюзі.

Магніти

При магнітної фіксації на нижній утяжелітельной планці монтуються кілька неодімових магнітів, а на віконній рамі приклеюються металеві відповідні частини тому як більшість вікон виконані з пластика або дерева і магнітів нікуди буде зафіксуватися. За підсумком при опусканні штори в крайнє нижнє положення вона фіксується до віконної рами і утримується в площині вікна. Магнітна фіксація працює тільки коли штора повністю опущена і немає можливості фіксації в частково відкритому стані. Якщо потрібно повне фіксування, то рекомендується застосовувати систему «струна».

Фіксація для штор день ніч

Штори день ніч мають деякі конструкційні особливості, основна з них це двошарове розташування тканини і круглий нижній утяжелитель. Така конструкція має свої особливості для систем фіксації та унеможливлює застосування магнітів. Тому на штори день-ніч можлива тільки установка системи струна по аналогії з системою для рулонних штор. У нижній утяжелитель встановлюються два фіксатора, через які проходить волосінь і утримує штору в площині вікна.

Напрямні

Деякі види систем із застосуванням тканини дозволяють встановити особливі фіксатори у вигляді алюмінієвих напрямних. В системі UNI або UNI-П напрямні поставляються за замовчуванням в комплекті. Але для систем відкритого типу їх потрібно замовляти окремо. Напрямні являють собою алюмінієвий П-подібний профіль, який пофарбований в білий або коричневий колір, два таких профілю фіксуються з боків штори по всій висоті і тканину пересувається всередині направляючої. Плюсами такої фіксації є можливість приховати бічні просвіти біля тканини. При використанні направляючих з тканинами Blackout можна домогтися 100% затемнення приміщення, так як тканина сама по собі не пропускає сонячні промені, а напрямні приховають бічні зазори, завдяки чому при закритій шторі світло з вікна не буде надходити в приміщення.