Блог

Як вибрати колір рулонних штор

Правильний вибір кольору одне з важливих рішень яке слід прийняти при виборі рулонних штор. Саме колір має найбільший вплив на інтер'єр приміщення і перетворює штори в сучасне прикраса декору. Щоб визначитися які кольори добре підійдуть для вашого приміщення ми підготували кілька порад від дизайнерів, які спростять вибір і допоможуть не помилитися.

Для початку визначтеся, як штора буде брати участь в інтер'єрі. Ви хочете, щоб вікно ніяк не впливало на інші предмети інтер'єру або контрастно виділялося? Залежно від прийнятого рішення можна або залишити приміщення в тому ж стилі або кардинально його змінити буквально парою рулонних штор.

Робіть ставку на світлі і бежеві штори якщо інтер'єр повинен бути незмінним з часом

Якщо ви замовляєте тканинні ролети для готової обставленій кімнати і не хочете міняти вже створений інтер'єр, варто звернути увагу на тканини бежевого, білого або пастельні тони. Такі штори вважаються нейтральними і не будуть виділятися серед інших предметів інтер'єру. Світлі тканини створюють м'яке світло, який не акцентує на собі увагу. Додатковим бонусом в такому випадку є простота зміни інтер'єру тому як нові штори легко підійдуть практично до всього.

Що вибрати для класичного інтер'єру з переважанням дерева

Якщо в квартирі або офісі безліч дерев'яних предметів, варто враховувати що дерево володіє власним характером і не є нейтральним. У такому випадку варто підбирати штори, які будуть гармоніювати з красивою дерев'яними меблями. Для таких інтер'єрів добре підходять тканини жовтого, червоного або зеленого кольору. Також іноді добре підходить рожевий, але тут більше рішення за смаком.

Зробити ставку на штори, які відрізняються від кольору стін

При спробі створити нейтральне висвітлення деякі люди приймають рішення взяти штори під колір шпалер або стін. Дизайнери часто не радять так поступати щоб не отримати занадто монотонний інтер'єр. Найчастіше тканини для рулонних штор підбираються або в контрасті, або на пару тонів світліше або темніше, щоб дати невелике візуальне розділення між стінами і вікнами. Однаковий колір всього приміщення застосовується тільки в дизайні монохромного стилю, але в такому варіанті всі предмети інтер'єру обрані в відтінках одного кольору і навіть в такому рішенні штора збігається за кольором але відрізняється відтінком в світлу або темну сторону.

Чим більше, тим темніше

В продовження до попереднього пункту, при виборі рулонних штор одного кольору з приміщенням звертайте увагу на розмір штори щодо інших предметів інтер'єру. Більші елементи повинні бути більш насиченого кольору а дрібні краще робити в стриманих тонах. Так як вікна у всіх різні і штори можуть бути будь-яких розмірів відштовхуйтесь від різниці між шторами і всім іншим приміщенням. Не варто забувати що рулонну штору можна встановити на весь проріз і вона стане значно більші ніж дві штори на окремих стулках.

Для перенасичених кольором інтер'єрів вибирайте штори в світлих тонах

Якщо в кімнаті переважають яскраві виразні кольори, то за допомогою світлих м'яких відтінків штор можна згладити загальне кольорове перенасичення. Яскраві кольори в приміщенні це відмінно, вони заряджають енергією і створюють позитивний настрій, але надлишок кольору може також втомлювати.

Для нейтрального інтер'єру переважно вибирати яскраві насичені штори

Аналогічна ситуація з попереднім пунктом, якщо кімната дуже монотонна за допомогою яскравих кольорових рулонних штор можна урізноманітнити інтер'єр і надати більш живий динамічний вид.

Розташування вікон впливає на колір рулонних штор

Залежно від рівня освітлення у кімнаті варто вибирати різний колір рулонних штор. Наприклад, на північній стороні будинку краще використовувати більш яскравий і теплий колір тканини, світло який буде проходити крізь штору стане теплим і приємним, завдяки чому інтер'єр буде затишніше. Вікна на півдні і заході самі по собі володіють яскравим теплим світлом, який при необхідності легко можна відкоригувати тканинами холодних відтінків.

Як колір впливає на світлопроникність

В асортименті тканин є безліч видів матеріалів, які відрізняються не тільки кольором, але і щільністю. Наприклад, існують варіанти тонких майже прозорих тканин, або середньої щільності які найчастіше показані в більшості магазинів. Також є щільні тканини, які найменше пропускають світло і навіть 100% затемняющие через які світло зовні потрапляє в приміщення. З цього при виборі кольору варто звернути увагу і на щільність. Деякі тканини при установці на вікно трохи змінюють свій колір, наприклад, світло-бежева може стати практично білої на яскравій сонячній стороні, або блідо жовта після установки стане яскраво лимонної. З цього часто ми рекомендуємо по можливості притулити тканину до вікна і подивіться як вона змінить колір під сонячними променями. Світлі тканини пускають в приміщення більше світла, а темні відповідно менше. Враховуйте це при виборі тканини для рулонних штор.

Не додавайте занадто багато кольорів

У декорі приміщення найчастіше визначаються два-три варіанти кольору, які добре поєднуються між собою. Додавання безлічі забарвлень це не погана ідея, але підійде не в кожен інтер'єр. Різнобарвні штори можуть, як додати родзинку і стати основною прикрасою для будинку, так і зіпсувати існуючий строгий м'який стиль всього інтер'єру. Якщо облаштування приміщення вже закінчено і штори це фінальний етап, варто подивитися які кольори присутні в готовому стилі і брати штори в тон одного з них. Але ви завжди можете ризикнути і взяти кардинально яскраві штори і урізноманітнити приміщення.