Блог

Як зробити ремонт популярних сонцезахисних систем? Жалюзі або штори.

Ремонт вертикальних жалюзі

Жалюзі відмінно підходять як засіб сонцезахисту але можливі ситуації, в яких жалюзі пошкоджуються або повністю виходять з ладу. У таких випадках потрібно частковий ремонт або повна заміна. Ми розглянемо варіанти ремонту, які можна зробити в домашніх умовах без залучення фахівців.

Поширені поломки вертикальних жалюзі

Вертикальні жалюзі найчастіше використовуються офісних приміщеннях, але буває, використовуються і в домашніх умовах. Наступні поломки зустрічаються найчастіше на вертикальних жалюзі:

  • Обрив нижньої сполучної ланцюжка;
  • Обрив ланцюжка регулювання жалюзі;
  • Поломка з'єднання ламелей з карнизом;
  • Поломка бігунків;
  • Деформація або обрив шнура управління.

При виникненні подібних проблем їх можна усунути самостійно без залучення фахівців.

  1. При пошкодженнях нижньої сполучної ланцюжка досить просто від'єднати вручну стару ланцюжок і встановити нову. Перед покупкою нового ланцюга краще виміряти стару, або всю конструкцію жалюзі, щоб отримати ланцюжок потрібної довжини. Також потрібно враховувати ширину ламелей, так як бувають варіанти з шириною 89мм і 127мм відповідно крок ланцюга буде відрізнятися.
  2. При зносі бічного ланцюга управління необхідно зняти бічну кришку і зняти пластмасову шестірню, яка утримує ланцюжок, після чого встановити нову ланцюжок і повернути шестірню на місце після чого залишається встановити бічну кришку і виріб готовий до роботи.
  3. При зламаному плечику, яке утримує ламелі, потрібно зняти зламану ламель, виміряти її довжину і замовити аналогічну з таким же типом тканини. Замінити окремо плече часто не представляється можливим, тому що воно щільно вшивається в ламель і дістати його для заміни неможливо. Після отримання нової ламелі потрібно вставити її на місце старої і з'єднати нижній ланцюжком.
  4. Поломка бігунків, дана проблема часто усувається фахівцями, але при належній вправності можна замінити цю запчастину самостійно. Зніміть шнур управління для отримання доступу до механізму. Далі розкрутіть бічний механізм і витягніть зламаний бігунок, для цього буде потрібно відсунути дистанцію. Потім встановіть дистанцію в новий бігунок і вставте його в карниз нанизуючи на вал все бігунки. Потім закрийте механізм і протягніть шнур назад.
  5. Якщо порвався шнур управління ламелями, потрібно замовити новий у виробника. Для заміни шнура потрібно протягнути його через бічну кришку карниза і через все бігунки, а потім зафіксувати.

На цьому основні поломки вертикальних жалюзі закінчуються. В інших випадках або при більш серйозну проблему варто звернутися до фахівців, або замінити пошкоджений продукт повністю на нове.

Варіанти поломок горизонтальних жалюзі

Горизонтальні жалюзі одні з найпопулярніших виробів, а так само одні з не дорогих. У разі серйозних пошкоджень рекомендується повна заміна вироби так як витрати часу на полагодження можуть бути дорожче собівартості нового виробу.

Основні поломки горизонтальних жалюзі:

  • Зламався поворотний гачок, який утримує тростину управління;
  • Заміна нижніх фіксаторів;
  • Заміна шнура для управління жалюзі;
  • Ремонт механізму жалюзі;
  • Заміна ламелей.

Поломки окремих елементів вирішуються за допомогою простої заміни. Тобто при поломці гачка або тростини цілком, а також фіксаторів Ви можете замовити новий гачок або всю тростину в зборі і легко замінити ці елементи без коригування конструкції жалюзі.

Якщо порвався шнур управління потрібно придбати новий аналогічної довжини, для цього виміряйте жалюзі або довжину старого шнура щоб замовити аналогічний новий. Потім просмикніть новий шнур в через механізм і пропустіть через кріплення для шнура в ламелях. Такий ремонт здійснюється фахівцями з необхідними навичками, так як якщо розібрати жалюзі в домашніх умовах може виявитися не просто зібрати їх назад не пошкодивши ламелі.

У разі пошкодження механізму, рекомендується або віддати жалюзі на лагодження, або замовити нову конструкцію, так як при такій поломці ремонт буде трудомістким і вимагає повного розбору вироби. В такому випадку вартість ремонту або покупка нового вироби будуть рівноцінні.

Ремонт рулонних штор

При ремонті рулонних штор є кілька типів ушкоджень, які можливо, або категорично неможливо усунути в домашніх умовах.

До категоричним пошкоджень відноситься фізичне пошкодження тканини і зіпсований зовнішній вигляд штори. Тканина самостійно полагодити неможливо з цього потрібно або замовляти нову тканину, якщо є така можливість, або замовити нові рулонні штори. Нові штори рекомендується замовляти в тому випадку якщо старе виріб використовувався тривалий час і є знос механізмів. Так як механізми пластикові вони схильні до механічних пошкоджень від тертя і частої експлуатації виробу.

Якщо ушкодилася ланцюг управління її можна замовити нової. Для цього зніміть з'єднувач ланцюга і померяйте стару ланцюжок, щоб знати який довгі потрібна нова. Далі при отриманні нового ланцюга просто протягніть її в механізм і встановіть замок ланцюга щоб з'єднати її в кільце.

Якщо пошкодилися кронштейни або механізм управління, ці запчастини поставляються в вигляді рем комплекту для рулонних штор. Вам необхідно замовити потрібні механізми під Вашу систему і замінити їх в залежності від типу поломки. Для заміни кронштейнів або механізмів застосовується наступний порядок дій: Всередині бічних кронштейнів є вкладиш з шестернею у нього є спеціальний язичок, який утримує вкладиш всередині кронштейна, підчепити язичок гострим предметом або викруткою і шестерня вийде з кронштейна тим самим звільняючи вал і кронштейн. Далі в залежності від неполадки потрібно або замінити кронштейн на новий, або витягнути механізм з вала і встановити на його місце новий. Після чого виріб збирається в зворотному порядку і готове до роботи.