Блог

Як правильно застосувати чорні штори в інтер'єрі кухні, спальні і залу

Темні штори часто створюють враження занадто великий затіненості, тому багато клієнтів відмовляються від такого рішення, щоб не зробити помилку в інтер'єрі, але це не завжди так, при правильній комбінації білого і чорного кольору можна створити контрастний унікальний інтер'єр. Чорний і відтінки сірого кольору часто застосовуються в сучасних стилях лофт і хай-тек.

Думка дизайнерів щодо чорного кольору поділяються, одні намагаються відмовитися від чорних елементів, щоб не зробити його занадто суворим схожим на офіс. Інші в свою чергу створюють елегантні дизайни якраз за допомогою акцентів на чорних елементах і вважають, що без чорного неможливо створити неповторний стиль.

Чорний колір і раніше надавав дизайну додаткову розкіш, а в сучасному світі використовується все частіше в рекламі і для акцентування уваги. Не будемо заглиблюватися в психологічну складову тому як тут все суто індивідуально, комусь чорний колір може здатися траурним і похмурим, кому-то стильним і лаконічним.

Чорний колір може використовуватися в інтер'єрі за принципом 5-10% або 30-70. Що значить, використовується для дрібних акцентів на невеликих частинах інтер'єру займаючи до 5-10% від основного кольору. Або ж на чорному робиться основний акцент і тоді його кількість доходить до 30%, але в такому випадку його необхідно врівноважити іншими світлими тонами для контрастності. Найрідкісніший варіант це повністю чорні кімнати з білими або червоними вставками, але в такому дизайні часто залучаються фахівці, які вміють працювати з чорним кольором.

Як оформляється інтер'єр темними шторами

Залежно від розмірів приміщення чорні штори можна встановити як окремо на кожну стулку, так і від стелі до підлоги розділивши простір. Як варіант якщо чорна штора закриває повністю всю стіну, то протилежну сторону можна закрити світлими фіранками або поклеїти світлі шпалери для контрасту.

Не варто використовувати чорний колір в дитячій, так як він сильно стискає простір і надає строгості приміщенню, для підлітків такий інтер'єр може бути занадто важким і нецікавим.

Якщо вас відвідала ідея застосувати чорний колір дизайні, не варто забувати про розміри приміщення. Велика простора залу може бути доповнена чорними шторами для стилю, тому як за рахунок обсягу штори не зможуть сильно вплинути на розміри приміщення. У свою чергу маленькі кімнати з переважанням темних відтінків можуть здаватися занадто тісними. Світлі елементи інтер'єру можуть урівноважити темні штори, але їх повинна бути більшість, 30% штор щодо 70% світлих шпалер або стелі.

Якщо застосовується чорний колір в спальні, то переважно в чоловічому інтер'єрі для додання брутальності приміщенню. У жіночих - частіше переважають пастельні або світлі відтінки. Замість штор іноді використовується темна тюль, вона добре пропускає світло при цьому приховуючи все що відбувається всередині приміщення.

На кухні темні штори це не найчастіше явище, так як чорний колір не особливо викликає апетит. Але якщо встановлена ​​темна мармурова стільниця, то штори можуть стати хорошим доповненням. Також темні штори підійдуть в кухню з елементами світло оранжевого або золотистого кольору, а також кремовим шпалер.

Переваги та недоліки темних штор

З переваг:

  • Хороша захист від сонячного світла;
  • Додають приміщенню затишку та стилю;
  • Створюють серйозну урочисту обстановку;
  • Легко коректують форму приміщення за допомогою рівних ліній;
  • Навіть при встановленні однієї штори вона буде добре виглядати без додаткових акцентів.

З недоліків:

  • Чорний колір, як і білий досить легко брудниться. Особливо при наявності тварин пил і шерсть буде добре видно на шторах;
  • Чорний колір поглинає світло, а не відображає його, тому в кімнаті з чорним інтер'єром може знадобитися установка додаткового освітлення;
  • Візуально зменшує простір, що може негативно позначатися на невеликих приміщеннях роблячи їх більш тісними.

Якщо необхідно додати обсягу кімнаті з темними шторами використовуються дзеркала, вони розширюють простір і компенсують візуальні недоліки чорних тканин.

В результаті чорні штори це вічна класика, вони були і залишаються в тренді. Єдиний недолік це створення офіційно суворого стилю, який може бути неприйнятним в теплому домашньому інтер'єрі. В іншому чорні штори це прекрасне рішення, для прикраси будинку або офісу. Додання фірмового ділового стилю в робочому кабінеті або сучасному інтер'єрі в стилі лофт і хай-тек.