0 товар(ів) : 0.00UAH

Блог

Які бувають несправності рольставней і як полагодити захисну ролету своїми руками

Захисні ролети це комплекс механічних та електронних компонентів які працюють в сукупності, відповідно і поломка може виникнути або фізичного характеру, або проблема в електроніці.

Найчастіше фізичні поломки ролет виникають через неправильний догляд, або відсутності технічного обслуговування рухомих частин. Щоб усунути несправність спочатку потрібно зрозуміти якого роду поломка виникла, фізична або електронна. Якщо ж зламалася частина механізму або полотна панікувати не варто, більшу частину деталей можна замінити і колишня робота рольставней відновиться. Якщо ж поломка електронна може знадобитися заміна електродвигуна або інших елементів системи, датчиків або пультів. Не варто заздалегідь замовляти деталі з перших ознак, постарайтеся максимально точно визначити несправність, щоб не замовити дорогу запчастина яка в підсумку може не знадобиться.

Спроба усунути несправність самостійно і виклик фахівця відрізняються тим, що фахівець швидко визначить причину несправності і допоможе замовити необхідну деталь для заміни. Якщо пробувати розібратися самостійно на це буде потрібно більше часу, але цілком можна впорається і самостійно.

Фактично рольставні представляють із себе міцну продуману конструкцію, яка покликана захистити дверні та віконні прорізи від злому, як здається часто більшості покупців. Але захист від злому це не основна функція ролет. Вони добре утримують тепло тому в Європі використовуються як в першу чергу захист вікон і дверей від втрати тепла в холодну пору року. Як приклад ролети з фотоелементами, які відкриваються при сонячному світлі і закриваються вночі, вони необхідні, щоб у нічний час зберегти максимум тепла в будинку і зменшити кількість ресурсів необхідних для опалення та вже в другу чергу це захист від злому. Безумовно є і посилені системи з антивандальним захистом, але не варто забувати і про утеплених полотнах які створені не для захисту.

Основні причини поломок захисних ролет

Природний знос - не варто відразу грішити що роллета зламалася по якійсь причині, в ній є пластикові елементи, на які припадає навантаження з цього згодом подібні елементи в будь-якому випадку прийдуть в непридатність.

Низька якість виробів - не будемо говорити, хто хороший, а хто поганий цей вибір кожен робить сам для себе, але факт залишається фактом, деякі види дешевих виробів або виробників, на жаль, можуть підвести в самий невідповідний момент. Але варто бути справедливими, не завжди проблема в якості ролети, тому як при неякісному монтажі можна зіпсувати навіть найстійкіші вироби і якщо відразу поломку визначити не вдалося, то в майбутньому вона може себе проявити.

Активне використання - Як ми говорили раніше роллета сама по собі зношується на увазі використання і навантаження на силові елементи. Логічно, що при активному використанні ці елементи швидше будуть виходити з ладу. Якщо ви заздалегідь плануєте, часте використання захисних ролет краще повідомити про це майстру щоб він прорахував посилений варіант кріплення. В такому випадку вийде продовжити термін роботи вироби без пошкоджень, а й переплатити за посилені елементи.

Кліматичні умови - не всі механізми можуть використовуватися в жарку погоду або при сильному морозі, це відноситься і до захисних ролет. При сильних морозах краще уникнути надмірного використання виробів, так як при охолодженні пластик втрачає свої характеристики і може тріснути або заклинити механізм, що в свою чергу послечет неминучий ремонт. Також при великій кількості снігу він потрапляє в напрямні що також викликає застрявання полотна а в разі автоматичних ролет з сильним двигуном якщо полотно заклинить двигун може зашкодити редуктор так як продовжить крутитися з зусиллям для відкриття ролет.

Випадкові ушкодження - ніхто не застрахований від випадкової поломки, це може статися в будь-який момент, але щоб уникнути випадковостей краще періодично проводити технічне обслуговування виробів і забезпечити цим їх безперервну працездатність.

Вандалізм і спроби злому вироби - Як і випадкові пошкодження, вандалізм може статися будь-де і коли завгодно і повністю виключити такі спроби неможливо. Якщо роллета закриває вітрину або двері магазину всяке може статися. У випадках цілеспрямованої захисту власності ми рекомендуємо використовувати антивандальні посилені системи, які краще захищають від спроб злому або псування майна. Також рекомендується використовувати ролети спільно з камерами відеоспостереження і автоматичними датчиками освітлення, щоб забезпечити максимальний захист в будь-який час доби.

Частина перерахованих поломок легко уникнути при належному догляді і акуратності у використанні. Деякі поломки все ж неминучі, тому ми рекомендуємо зробити хоча б мінімальні дії і обслуговувати свої ролети і вони в свою чергу будуть захищати ваше майно і тепло тривалий час.

Як самостійно провести діагностику несправностей рольставней

Більшу частину несправностей усунути не так складно як здається, досить відкрити ролети і подивитися, що з ними сталося, якщо вийшло візуально визначити причину несправності можна зняти пошкоджену деталь і по фото замовити нову аналогічну, навіть якщо Ви не знаєте, як вона називається. Ще один варіант це відправити фото продавцеві ролети і він вже знаючи параметри саме вашого пристрою допоможе точно підібрати потрібну деталь.

Діагностика захисних ролет починається з візуального огляду виробу на наявність пошкоджень. Якщо після огляду неполадок не виявлено слід зняти захисний короб і оглянути механізми усередині. Бажано по можливості не тільки визначити неполадку, а й зрозуміти причини її виникнення, щоб уникнути поломок в подальшому. Якщо поломка через вандальних дій само собою визначати причину не потрібно, так як усунути її повтор не представляється можливим.

Поломки, які часто приховані під коробом:

  • Провисло, перекосилося або обірвалося полотно;
  • Перестала працювати ригеля блокада на роллетах з електроприводом;
  • Лопнув шнур ручного приводу і немає можливості управління полотном;
  • Неполадки з електродвигуном, зламаний кардан або редуктор;
  • Вийшов з ладу один з підшипників і полотно погано провертається.

Як бачите, велика частина неполадок часто прихована під захисним коробом, тому при ремонті без його демонтажу не обійтися. Навіть для візуального огляду буде набагато простіше визначити несправність без зайвих елементів, що закривають огляд.

Поломки рухомих частин

Ще раз повторимо, в більшості випадків поломка виникає в рухомих елементах яких силових вузлах, на які припадає навантаження при опусканні і підйомі полотна. Тому в першу чергу дивимося на них.

Врахуйте не всі силові елементи відкриті до перегляду, наприклад щоб визначити проблему поломки кардана або підшипника потрібно зняти вал і потрібну запчастину і детально її розглянути. Через тертя виходять з ладу підшипники, і навіть замки з цього не забувайте вчасно змащувати ці частини ролет або викликати майстра для проведення ТО. У разі поломки однієї з деталей, що рухаються не варто намагатися її ремонтувати, найчастіше ремонт це тимчасове рішення за яким послідує заміна. Тому краще відразу взяти нову запчастину і провести заміну.

Що робити якщо не піднімається полотно

Якщо ви власник ролети то само собою знаєте, який у неї привід, але при виклику майстра перше що він повинен зробити це визначити яким чином полотно повинно підніматися в нормальному стані, за допомогою електроприводу або вручну.

У разі керування з електроприводом може вимагатися заміна ригельних кілець.

Якщо управління ручне, то проблема вирішується заміною ПІМ.

Зламаний кардан управління

Кардан передає крутить зусилля між валом і воротком, завдяки чому полотно піднімається. При несправності кардана він повністю змінюється на новий і заодно змінюється підшипник, так як це слабке місце, яке вимагає обслуговування.

При русі ролетне полотно заїдає

При заїдання полотна в першу чергу слід звернути увагу на напрямні, якщо немає сторонніх звуків з захисного короба, то полотно може просто чіплятися за напрямні через що і заїдає. Також можуть бути зламані бічні замки. Можна спробувати їх полагодити або замінити на нові.

Порвався шнур або стрічка управління

Захисні ролети з ручним керуванням використовують стрічку, шнур або корд для підйому і опускання ролетних полотна. При частому використанні будь-який тип ручного управління може перетерти в такому випадку потрібна заміна шнура або стрічки, це складно назвати ремонтом, так як по суті це заміна витратного елемента, його можна змінити заздалегідь або вже по факту обриву.

Поломка нижнього замку ролети

При поломці нижнього ригельного замку, а залежно від типу пошкоджень може знадобитися заміна окремо замку або кінцевий планки цілком. Також є варіант заміни личинки замка в разі втрати ключів.

Варіанти механічних пошкоджень і способи їх усунення

Незначні пошкодження рольставней

У деяких випадках при незначних пошкодженнях майстер може порадити отрихтовать пошкоджені ламелі або короб, але повернути первісну форму в будь-якому випадку не вдасться. У разі пошкоджень рекомендується замовити потрібну кількість нових ламелей і зробити заміну, це простіше ніж рихтувати старі і конструкція не втратить необхідної жорсткості.

Значні пошкодження захисних ролет

У разі коли полотно стало непридатним через спроби злому або подібних ушкоджень, не варто навіть замислюватися рихтувати такий виріб. У будь-якому випадку роллета втратить привабливий зовнішній вигляд, і міцності, що в майбутньому послабить конструкцію. Тому слід замовити нове полотно цілком і зробити його заміну. Замінити полотно можна і самостійно це не складно і не вимагає особливих умінь.

Пошкодження короба або напрямних

Пошкодження захисного короба часто викликано падінням льоду або при спробі злому, такі поломки характерні для накладного монтажу на фасаді будівлі. Короб складається з декількох ребер жорсткості і тонколистового металу, при його пошкодженнях найчастіше ремонт не проводиться, набагато простіше замовити новий короб для заміни. Аналогічна ситуація з направляючими, це елементи які повинні бути рівними бо при вигинах полотно буде застрягати або заїдати і в будь-якому випадку за пошкодженням напрямні їх заміна.

Поломки в автоматиці рольставней

Захисні ролети з електроприводом набагато зручніше в експлуатації, так як не потрібно докладати ніяких зусиль роллета сама піднімає і опускає полотно за допомогою пульта управління.

Якщо роллета на електроприводі перестала подавати ознаки працездатності не варто відразу переживати про пошкодження, можливо відсутня харчування в мережі або відійшов провід через що електродвигун не отримує харчування і не намагається підняти полотно. Аналогічна ситуація буде в випадках зниженого напруги, двигун не зможе підняти полотно якщо напруга в мережі нижче 207В

Термозахист

Двигун захисних ролет з електроприводом обладнаний системою аварійного відключення в разі перегріву, з цього при активному використанні рольставней можливе тимчасове відключення вироби, це може означати, що двигун перегрівся і йому потрібно деякий час охолонути, щоб продовжити роботу.

Налаштування кінцевого положення ролети

На електроприводі є спеціальні кінцеві вимикачі з регуляторами крайніх положень. Якщо роллета повністю опустилася, але двигун продовжує працювати слід відрегулювати крайнє верхнє і нижнє положення щоб не давати зайвого навантаження на електродвигун. Аналогічна ситуація відбувається якщо ролети в повному обсязі опускається а двигун заздалегідь відключається, значить необхідно додати кілька додаткових обертів за допомогою регуляторів.

Зміна управління з ручного на електропривод

Це не поломка, а стандартна рекомендація, при покупці воріт краще відразу брати систему з електроприводом, так як вона працює з пульта і дозволяє управляти ролетами не виходячи з автомобіля. Багато клієнтів проводять заміну управління шляхом установки електроприводу. Після установки ніяких додаткових дій не потрібно.

Висновок

Буває безліч несправностей захисних ролет але далеко не всі з них критичні і вимагають виклику фахівця, більшу частину з них можна усунути простою заміною деталі тим самим відновивши працездатність системи. Не варто забувати про технічне обслуговування і іноді варто задуматися, чи не простіше змінити ролети повністю замість спроб їх ремонтувати.